Статьи
Image00019.jpg...Стійкий помірний режим сонячного випромінювання, характерний для Приазов’я, пахощі трав, затінені парки, унікальні лікувальні грязі, підземні мінеральні води — це прекрасні умови для відновлення та зміцнення здоров’я. Чому ми не сповна користуємося ними? Що заважає зробити низку бердянських санаторіїв постійним джерелом відновлення трудових ресурсів не тільки Запорізької області, але й України в цілому? Довкола цих та інших питань розмірковує головний лікар клінічного санаторію «Лазурний», заслужений лікар України Людмила Дячкова.

Наша довідка: за останні три роки у «Лазурному» поправили своє здоров’я працівники, хворі на: пневмоконіоз — 665 осіб, хронічний бронхіт — 471, бронхіальну астму — 129, ті у кого виявлено здавлення нервових корінців, — 365 та остеохондроз — 235 осіб. Крім того, тут одержали допомогу ще 300 осіб з пневмоконіозами неуточненими та викликаними неорганічним пилом.

...У нас набираються здоров’я приїжджі не тільки з різних куточків України, а й з країн СНД, зокрема, з Росії, Білорусі, Казахстану. Адже свого часу санаторій «Лазурний» мав всесоюзне значення й утримувався на кошти союзних республік. Сьогодні ми входимо до ЗАТ «Приазовкурорт» і власними силами будуємо свою долю. Головне — нам було і є що запропонувати пацієнтам, бо заклад має унікальні природні лікувальні фактори, сучасну лікувально-діагностичну базу, що дає змогу впроваджувати нові методи діагностики і санаторно-курортного лікування.
Якщо говорити детальніше, то треба почати з великих запасів лікувальних грязей (пелоїдів), які, власне, і дали життя оздоровницям Бердянська, зокрема «Лазурному». Перше і серйозне дослідження грязей Бердянських лиманів почалося ще у 1915 р., а сьогодні це один з головних лікувальних факторів, який впливає на крово- і лімфообіг, дихання, обмін речовин, імунітет, репаративні процеси, а також має знеболюючу, протизапальну і розсмоктуючу дію. Грязетерапія існує в санаторії у вигляді аплікацій, гальваногрязей, грязерозчинних ванн та інфрапелотерапії. Останній метод — новий. Тонким шаром лікувальну грязь наносять на шкіру пацієнта, а потім піддають її тепловому опромінюванню інфрачервоним світлом у спеціально облаштованій камері.
На території оздоровниці є джерело хлорідо-натрієвої йодобромної води для лікувальних ванн, різноманітних душових, підводного витягування. Мінеральну воду використовуємо для дуоденальних промивань і зрошень, а також для промивання кишковика, мікроклізм з відварами трав, інгаляцій.
З відкриттям лікувальних властивостей місцевої мінеральної води «Бердянська» (мінералізація 4—6 г/л) на території санаторію збудовано бювет, який до послуг хворих на гіапоцидний гастрит, дискінезію жовчовивідних шляхів, хронічний холецистит, панкреатит, коліт, цукровий діабет тощо.
Хочу підкреслити, що крім природних факторів, у нас для лікування широко використовуються психо-, рефлексо-, спелео-, лазеротерапія та масаж. Клініко-діагностична лабораторія виконує різноманітні обстеження. Харчування — дієтичне, за системою замовлень. Словом, тим, хто користується послугами нашого санаторію, не доводиться скаржитися на їх якість та ефективність. Не випадково до нас приїздять не тільки сотні потерпілих на виробництві, а й працівники різних галузей, зокрема, вуглевидобувної, гірничої, хімічної, металургійної, а також студенти, пенсіонери. Лікується дуже багато дітей. Як головного лікаря, мене це тішить. Та водночас є привід і для невдоволення. Бо «Лазурний», як й інші оздоровниці ЗАТ «Приазовкурорт», можуть і повинні оздоровлювати значно більше людей. Однак тут є свої труднощі. Вони зумовлені, насамперед, уповільненим розвитком санаторно-курортної системи, зокрема, високоякісного сервісу, інфраструктури, розваг тощо. Адже платоспроможний пацієнт (або підприємство) має з чим порівнювати вітчизняні оздоровчі заклади і практично за одні й ті самі гроші може отримати прекрасне обслуговування, скажімо, у Туреччині, Болгарії, Прибалтиці...
Лікувальний заклад має сьогодні тільки один спосіб поліпшити своє фінансове становище — підвищити вартість послуг. Але очевидно, що вирішення питання таким шляхом — це палиця з двома кінцями. Тому залишається шукати партнерів. У ЗАТ «Приазовкурорт» готова вкласти понад 8 млн. грн. Федерація профспілок України. Вже є інвестиційний план розвитку бердянських оздоровниць, розроблений за активної участі генерального директора товариства — професора, доктора медичних наук В. Пономаренка. Якщо все складеться так, як очікується, то невдовзі матимемо свою бердянську Анталію.
Другий шлях прискореного розвитку санаторно-курортної справи — це забезпечення 100-відсоткового наповнення оздоровниць протягом усього року. Бо не секрет, що багато які з них незалежно від місця розташування — у Криму, на Закарпатті чи у Приазов’ї — працюють на повну силу лише певний сезон. Скажімо, у нашій системі лише два санаторії — «Бердянськ» та «Великий Луг» — приймають пацієнтів впродовж усіх 12 місяців року. З нами тепер постійно співпрацює практично одне велике підприємство регіону — ВАТ «Запоріжсталь». Тому пропонуємо наші послуги іншим областям через робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Луганщини, Донеччини, Дніпропетровщини. Саме ці структури замовляють близько 40% путівок. І тут багато важить успішна участь лікувального закладу у тендерах. На жаль, сьогодні для нас вони сповнені каменями спотикання. По-перше, участь у тендерах виливається у добру копієчку: у разі програшу ці гроші не повертаються. По-друге, необгрунтовано завищено кількість дозвільних документів. Крім того, не відпрацьована сама система торгів. Я маю на увазі, що організатори тендеру попередньо не вивчають якість і кількість лікувальних й побутових послуг того чи іншого санаторію, а відтак не співставляють їх з ціною путівки, гонячись за дешевизною. Хоча добре відомо, що з дешевої рибки погана юшка. А тим часом хвора людина шукає в оздоровниці насамперед якісне лікування. Словом, «тендерні» шанси оздоровниць, акредитованих на вищу категорію, сьогодні дуже невеликі.
Тому левова частка турбот щодо наповнення санаторію пацієнтами лежить, власне, на його адміністрації та відділі маркетингу. Сьогодні, крім високоякісного лікування, наш санаторій пропонує проживання в одно- і двомісних добре облаштованих номерах, триразове дієтичне харчування за системою індивідуальних замовлень, лікувальні пляжі, тенісний корт, спортмайданчики, різноманітні екскурсії, дискотеку та ін.
Не стоїть осторонь наших проблем міська влада. Адже у системі курортного обслуговування зайнято багато бердянців. А ще «Лазурний» щороку поповнює міський бюджет в середньому на 1 млн. грн. Завдяки старанням міської влади природним територіям курорту «Бердянськ», до яких належить і наша оздоровниця, присвоєно статус державного значення, що гарантує надходження державних та приватних інвестицій. Тому підстави для оптимізму є. І не тільки у нас, медпрацівників, а й у тисяч громадян, які зможуть за прийнятну ціну скористатися прекрасними лікувальними можливостями бердянських оздоровниць. Тож прийде час, і люди будуть їздити за здоров’ям до нас, а не до Туреччини.

Фото Л. БЕЗУГЛОГО

До списку