Статьи

Image00092.jpgСьогодні на Полтавщині провадиться розробка 118 родовищ вуглеводнів загальнодержавного значення. Нафта, газ і газовий конденсат є в 1052 свердловинах, з яких 954 експлуатуються.

Державний нагляд за додержанням законодавства про охорону надр здійснюють фахівці Полтавської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в нафтогазовому комплексі, охорони надр та хімічної промисловості. Протягом 2006 р. в інспекції розглянуто й видано надрокористувачам (ЗАТ «Нафтогазвидобування» та «Природні ресурси») попередньо узгоджені проекти дослідно-промислової розробки Мачухського та Луценківського родовищ. Також розглянуто і попередньо узгоджено проектну документацію на промислову розробку Більського, Куличихинського та Яблунівського родовищ.
Розглянуто матеріали про продовження термінів дії спеціальних дозволів на користування надрами щодо 20 ліцензійних дільниць. Підготовлено висновки по 17 проектах землевпорядкування щодо переведення на інші горизонти більш як 10 свердловин.
Під час розгляду матеріалів, представлених підприємствами в інспекцію, виявлено істотні порушення та недоліки в сфері надрокористування. Було встановлено, що проектна документація на дослідно-промислову розробку ліцензійних дільниць Північно-Яблунівської та Білоусівсько-Чорнухинської площ (надрокористувач — бурова компанія «Рудіс») не узгоджувалася з Держгірпромнаглядом. Завдяки діям інспекції порушення було усунено.
Підприємствам, де намічені плани робіт по ліцензійних ділянках у повному обсязі не виконувались, відмовлено у продовженні строку дії спеціального дозволу на користування надрами. Остаточне рішення з цього питання буде вирішуватись на засіданні комісії у Держгірпромнагляді.
Завдяки діям співробітників інспекції вирішуються й інші проблеми в сфері охорони надр. Так, на свердловині № 8 Загорянського газоконденсатного родовища (надрокористувач — ДП «Полтавагазгеологія») провадились тривалі дослідження тоді, як буровий верстат на усті свердловини не було демонтовано, що створювало передумови для виникнення аварійної ситуації. Після видачі керівнику підприємства припису буровий верстат був демонтований, почалися роботи з капітального ремонту свердловини.
На Єлизаветівській площі (надрокористувач — СП «Полтавська газонафтова компанія») розташовані 3 свердловини, що числяться на балансі ДПУ «Полтавагазвидобування». У ході перевірок головним державним гірничотехнічним інспектором з охорони надр виявлено факт пуску в експлуатацію цих свердловин без дозволу відповідних органів. Винних посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності, інспекція вжила заходів, що унеможливили експлуатацію цих свердловин. Сьогодні вони перебувають у стадії консервації, вирішується питання про їх подальшу експлуатацію на законних підставах.
Виявлялися факти, коли окремі посадові особи підприємств безвідповідально ставилися до виконання своїх обов’язків. Так, у ДП «Полтаванафтогазгеологія» у межах Загорянського родовища виявлено свердловини № 1 і № 2, що не експлуатуються, але там не вирішено питання подальшого провадження робіт. Державний інспектор неодноразово видавав приписи на усунення виявлених порушень. Головний геолог підприємства І. Бибич притягався до адміністративної відповідальності, до того ж він погано володіє ситуацією щодо провадження робіт на ліцензійних площах. Новопризначеному генеральному директорові ДП «Полтаванафтогазгеологія» видані приписи та подання про невідповідність І. Бибича займаній посаді головного геолога, на що до інспекції надійшла лише формальна відписка.
На жаль, чинним законодавством не передбачено повну відповідальність надрокористувачів за стан і проведення робіт на усіх без винятку свердловинах (виведених з експлуатації, таких, що перебувають на консервації), які розташовані в межах ліцензійних площ надрокористувача. Така недосконалість чинного законодавства призводить до виникнення проблем. Наприклад, свердловина № 500 Мачухського родовища (надрокористувач — ЗАТ «Нафтогазвидобування») перебуває в аварійному стані. За приписами державного інспектора на свердловині проведено тільки окремі заходи щодо запобігання виникненню аварійних ситуацій.
Тому необхідно на законодавчому рівні вирішити питання про повну відповідальність надрокористувачів за порушення, що допускаються ними на ліцензійних площах, технологічних дільницях і об’єктах надрокористування. Час настійливо вимагає здійснення державного нагляду за станом охорони надр на новому, більш високому рівні.

М. ВАСИК, начальник Полтавської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в нафтогазовому комплексі, охорони надр і хімічної промисловості

Фото В. КОБЦЯ



До списку