Статьи

2008-154.jpgСеред трудових колективів українських геологорозвідників великим досвідом роботи і славними традиціями вирізняється Роменська нафтогазорозвідувальна експедиція. Сьогодні це один з кращих, стабільно працюючих структурних підрозділів ДП «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра України». І це не випадково, адже саме з невеликим містечком Ромни, що на Сумщині, пов’язані перші кроки в справі розвідки вітчизняних родовищ цінної вуглеводневої сировини. Саме тут, на горі Золотій у 1937 р. було видобуто першу в Радянській Україні нафту.

Свого нинішнього статусу підприємство набуло в 1981 р., коли з метою виконання геологічних завдань з приросту запасів нафти та газу в північній прибортовій частині Дніпровсько-Донецької западини Роменська нафтогазорозвідувальна експедиція глибокого буріння увійшла до складу виробничого геологічного об’єднання «Чернігівнафтогазгеологія». Це стало потужним імпульсом для розвитку підприємства, у складі якого в ті роки працювали 10 бурових бригад, вишкомонтажний цех, ремонтно-будівельна дільниця. Усього за час діяльності у складі підприємства «Чернігівнафтогазгеологія» експедицією пробурено понад 350 тис. м свердловин.
2008-155.jpgСкладними з точки зору збереження накопиченого потенціалу виявилися для трудового колективу експедиції 90-ті роки минулого століття. Багато спеціалістів залишило бурові бригади, перестала оновлюватися матеріально-технічна база підприємства. І все ж економічний безлад, пов’язані з ним труднощі не зломили розвідників підземних багатств.
За вагомий внесок у розвиток мінерально-сировинної бази країни працівники Роменської експедиції неодноразово нагороджувалися Почесними грамотами Держкомгеології та НАК «Надра України». Минулого року за досягнуті підприємством успіхи був удостоєний звання «Почесний розвідник надр» його керівник В. Бородуля.
Працівники бурових бригад непохитно додержують вимог нормативних документів, що стосуються виконання геологічного розрізу і конструкції свердловини. Дуже суворо контролюється проведення та геофізичне дослідження стволів свердловин. Велика увага приділяється сполукам бурових розчинів на полімерно-калієвих основах. Їх застосування дає змогу добиватися не тільки швидкого безаварійного проведення свердловин, а й практично не завдає шкоди навколишньому середовищу.
Намічених цілей було б неможливо досягти без суворого додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Без системної та цілеспрямованої (такою вже є специфіка геологорозвідки) роботи служби охорони праці. Понад 25 років очолює цю відповідальну ділянку роботи заступник начальника з охорони праці експедиції І. Івасин.
Робота з охорони праці ведеться згідно з єдиною для всіх структурних підрозділів НАК «Надра України» СУОП, згідно з перспективними, річними та поточними планами, які затверджуються начальником експедиції. Поточні плани керівники структурних підрозділів підприємства складають щомісяця, після чого їх затверджує головний інженер і заступник начальника з експлуатації експедиції. Першого робочого дня місяця головні спеціалісти й керівники структурних підрозділів на планерці у головного інженера проводять обговорення запланованих до виконання заходів з охорони праці. На ній же підбиваються підсумки зробленого за минулий місяць.
Оперативний контроль за станом охорони праці в експедиції, згідно з галузевою СУОП, здійснюється на двох рівнях. На першому його проводять керівники структурних підрозділів і об’єктів, на другому — головні спеціалісти й керівництво експедиції. Також працюють дві постійно діючі комісії з питань охорони праці. Першу очолює головний інженер (вона щоквартально обстежує стан охорони праці на бурових), другу — заступник начальника з виробництва експедиції (щоквартально перевіряє роботу допоміжних служб і дільниць підприємства).
Кожної п’ятниці в кабінеті начальника експедиції проводиться день охорони праці. Зібрані матеріали узагальнюються та аналізуються службою охорони праці. На таких засіданнях у кабінеті першого керівника заслуховується не тільки питання про виконання завдань попереднього періоду, а й доводиться до відома усіх різна актуальна інформація, що стосується стану травматизму на споріднених підприємствах і в регіоні.
Велику увагу в експедиції приділяють питанням навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Розроблено програми вступного, первинного та повторного інструктажів, а також стажування з охорони праці. Після завершення стажування працівники проходять перевірку знань, і тільки після цього вони одержують допуск до самостійної роботи. Навчання ведеться без відриву від виробництва згідно з діючим на ДП «Чернігівнафтогазгеологія» положенням у спеціалізованих навчальних центрах.
Відповідально (особливо на бурових експедиції) ставляться до оформлення нарядів-допусків на виконання вогневих та інших видів робіт підвищеної небезпеки.
Підсумовуючи свої спостереження, автор цих рядків стверджує, що турботі про охорону праці працівників в експедиції приділяється найпильніша увага. З цим згоден державний гірничотехнічний інспектор теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області М. Войтенко, з яким ми відвідали бурові бригади у період проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню охорони праці. За його словами, керівництво експедиції завжди прагне підтримувати ділові стосунки з контролюючими органами, намагаючись не допускати порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Як, власне, запобігати й самим нещасним випадкам. Таких, до речі, не було зареєстровано на підприємстві починаючи з 2001 р.
Робітники й ІТП Роменської експедиції забезпечені згідно з діючими нормами спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ. Вчасно проводяться тут також атестація робочих місць за умовами праці, медичні огляди працівників.
Заслуговує на увагу й досвід створення сприятливих соціально-побутових умов. Трохи більше гектара землі, що займає експедиція, вистачає для вирощування власними силами овочів (зелені, капусти й картоплі, моркви та буряків). Ними забезпечують їдальню управління та котлопункти на бурових, тому й вартість харчування в них є чисто символічною. Приємно порадувала також чистота у польових містечках геологорозвідників, затишок і санітарно-побутові умови в їхніх пересувних помешканнях — вагончиках.
Піклується керівництво підприємства і про оздоровлення працюючих. Бажаючі мають змогу покращити своє здоров’я у профілакторії, що належить ДП «Чернігівнафтогазгеологія», який розташований на мальовничому березі Десни. При профкомі діє каса взаємодопомоги, пенсіонерам експедиції надається безвідплатна допомога під час ремонту житла. Виділяються кошти для лікування, транспортні засоби.
Так тримати!!! Саме ці слова хочеться сказати, вітаючи геологорозвідників з днем їхнього професійного свята. Побажати їм здоров’я й успіхів в особистому житті, чергових трудових звершень.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор

На знімку:
начальник Роменської експедиції ДП «Чернігівнафтогазгеологія»
В. Бородуля.

Фото автора



До списку