Статьи

Київський Палац спорту разом з Національною Асамблеєю інвалідів України за підтримки Міністерства праці та соціальної політики вже вп’яте проводить спеціалізовану виставку реабілітаційного обладнання та адаптаційних технологій для людей з обмеженими фізичними можливостями, в тому числі інвалідів праці та людей похилого віку «ІНВАЕКСПО 2008».

2008-268.jpgВиставку відкрили заступник Міністра праці та соціальної політики В. Онищук, голова Комітету Верховної Ради України з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, голова Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» В. Сушкевич, директор київського Палацу спорту В. Ткаченко.
Цьогорічна експозиція зайняла два поверхи фойє Палацу спорту. У виставці взяли участь близько 80 учасників. Для людей з особливими потребами Палац спорту забезпечив рівний, безбар’єрний доступ до будівлі, встановивши необхідні пандуси, переобладнавши ліфти, туалетні кімнати.
— Мета цього заходу — демонстрація новітніх досягнень у реабілітаційній галузі, зокрема, спеціалізованої техніки, товарів повсякденного вжитку, роботи реабілітаційних установ, освітніх програм для людей з обмеженими фізичними можливостями,— сказав журналістам заступник Міністра праці та соціальної політики В. Онищук. За його словами, нині вітчизняна протезно-ортопедична галузь перебуває у стадії динамічного розвитку. Наприклад, тільки номенклатура виробів підприємств, що входять до сфери управління Мінпраці, включає 820 найменувань. Серед них — різноманітні види протезів та ортезів верхніх і нижніх кінцівок, ортопедичне взуття, засоби пересування та реабілітації, бандажні вироби тощо.
Заступник міністра також наголосив на необхідності створення в Україні умов для безперешкодного доступу інвалідів до спілкування з навколишнім середовищем, що сприятиме впровадженню в серійне виробництво нового класу засобів пересування — інвалідних колясок з електричним приводом, а для забезпечення потреб інвалідів у спеціальних візках для занять спортом уже налагоджено виготовлення спеціальних активних візків.
В. Онищук відзначив значний внесок у розвиток протезно-ортопедичної галузі Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (Харків). Його науковці створили нові сучасні полімери та спеціальні діагностичні комплекси, комплекти до функціональних протезів плеча та передпліччя, шини до протезів та ортопедичних апаратів нижніх і верхніх кінцівок з легких сплавів, композиції для вакуум-формування термопластичних куксоприймальних гільз та багато інших виробів. Кращі їх зразки демонструвалися на виставці.
Значну частину експозиції виставки представило ПО «Укрпротез», яке презентувало державні підприємства з усіх областей України.
На виставці були представлені нові розробки в галузі реабілітації, пропозиції провідних виробників для людей з обмеженими фізичними можливостями будь-якого віку — від засобів пересування до предметів щоденного використання. На стендах презентувався широкий асортимент інвалідних колясок, пропонованих до реалізації в Україні.
Увагу відвідувачів привернули вироби для жінок, які перенесли мастектомію (видалення молочної залози після онкозахворювання). Не менш популярними були стенди, присвячені дитячій реабілітації,— інвалідні коляски, столики, стільці та інші меблі.
Медиків і фахівців санаторно-курортного лікування на виставці зацікавив цілий спектр професійного медичного оснащення — продукція для бальнеології і фізіотерапії, засоби функціональної діагностики і лікування опорно-рухового апарату, а також устаткування для реабілітаційних центрів, санаторіїв, тренажерних залів, нові технології в ортопедії і травматології.
Актуальними були безплатні консультації провідних реабілітологів України. Під час роботи виставки проведено засідання круглого столу і науково-практичну конференцію «Технічні засоби та сучасні методи в освіті та реабілітації осіб з обмеженнями життєдіяльності». На ній розглядалися такі теми:
«Спеціалізовані та адаптивні технічні засоби для осіб з обмеженнями життєдіяльності в освіті та корекційно-реабілітаційній роботі»;
«Сучасні інформаційно-телекомунікаційні технології у сфері навчання і реабілітації осіб з обмеженнями життєдіяльності»;
«Техніка та обладнання для соціально-побутової і соціально-середовищної реабілітації осіб з обмеженнями життєдіяльності».
Виставка «ІНВАЕКСПО 2008» не лише всебічно продемонструвала спеціалізоване обладнання та технології, але й суттєво вплинула на формування іншого ставлення до людей з особливими потребами, їх повної інтеграції в життя суспільства.

На знімку:
демонструються засоби
пересування для інвалідів.

Фото К. ТЕЛИЧКА



До списку