Статьи

Завдяки реконструкції та модернізації основних фондів, оновленню виробництва, застосуванню сучасних технологій, ефективному функціонуванню СУОП ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» (ВАТ «АМК») неодноразово добивалося кращих в галузі показників стану промислової безпеки та охорони праці. Комбінат було відзначено і в Міжнародному академічному рейтингу популярності та якості «Золота Фортуна». В усьому цьому є величезна заслуга працівників медико-санітарної частини комбінату, яку очолює Л. Бендюкова. Сьогодні, коли гірничо-металургійний комбінат країни зазнає неабияких економічних потрясінь, зберегти здоров’я працівників — значить зберегти найцінніший капітал.

2008-247_1.jpgІ генеральний директор комбінату, Герой України Т. Шевченко, і його заступник з охорони праці та навколишнього середовища М. Антонов, піклуючись про впровадження найсучаснішого обладнання та технологій, які й на Заході ще в новинку, підкреслюють, що їх особливістю є автоматична зупинка технологічного процесу у випадку загрози життю працівників. Алчевські металурги таким чином на ділі довели, що найвищою цінністю на комбінаті дійсно є люди, їхнє здоров’я. І це вже більш ніж піввікова традиція. Підтвердженням тому — буклет, випущений до 50-річчя медико-санітарної частини комбінату.
Леніана Миколаївна розповіла, що ще в 1925 р. на Алчевському металургійному заводі відкрився перший фельдшерський медичний пункт, який незабаром було реформовано у лікарський. У 1931 р. медпункт було реорганізовано в медико-санітарний цех, а в 1939 р. при заводі створено поліклініку.
Війна, евакуація заводу, визволення Алчевська... Тепер це давня, але незабутня історія. У повоєнні роки на місці старого заводу виріс сучасний металургійний комбінат. Разом з ним міцніла й охорона здоров’я. У 1956 р. було збудовано поліклініку на 330 відвідань за зміну. У 1958 р. стали до ладу два корпуси, зведені спеціально для стаціонарного лікування працівників. Тут розташувалися спеціалізовані відділення на 290 ліжок: терапевтичне, травматологічне, хірургічне, неврологічне, ЛОР-відділення.
2008-248_1.jpgСаме 1958 р. прийнято вважати роком заснування медико-санітарної частини комбінату, хоча фактично про здоров’я його працівників тут почали піклуватися набагато раніше. Сьогодні у розпорядженні медиків 2 поліклініки, 4 здоровпункти на самому металургійному комбінаті, а також 2 здоровпункти у ВАТ «Алчевськкокс», п’ять відділень на 220 ліжок: терапія, неврологія, травматологія, хірургія з опіковими ліжками та нейротравматологія. При цьому слід зазначити, що всі відділення — відкритого типу і обслуговують не тільки працівників великих підприємств, але й мешканців міста.
2008-249_1.jpgУ нейротравматології та на опікових ліжках надається необхідна медична допомога не тільки дорослим, але й дітям. Крім того, діють клініко-діагностична лабораторія, кабінет функціональної діагностики, відділення ендоскопії та ультразвукової діагностики, рентгенологічне відділення, фізіотерапевтичний кабінет та інші.
За 50 років у медико-санітарній частині заводу курс лікування пройшли понад 350 тис. осіб, проведено більш як 90 тис. операцій. При цьому в умовах економічної нестабільності в країні й недостатнього фінансування охорони здоров’я працівники медико-санітарної частини та керівники металургійного комбінату зуміли не тільки зберегти колектив, але й розширити матеріальну базу лікувального закладу.
Леніана Миколаївна з вдячністю говорить про далекоглядність керівників ВАТ «АМК» і «Алчевськкокс», які закуповують сучасне медичне обладнання для медсанчастини і допомагають таким чином впроваджувати в практику нові методи лікування та медичні технології. Тільки впродовж двох останніх років за рахунок коштів металургійного комбінату було придбано найсучасніше медичне обладнання на суму понад 2 млн. грн. Завдяки цьому клініко-діагностична лабораторія має в своєму розпорядженні біохімічний, коагулографічний, гематологічний аналізатори, бінокулярні мікроскопи та багато чого іншого.
Новий кабінет функціональної діагностики, відкритий у серпні 2007 р., радує не тільки комфортними умовами, але й новітнім діагностичним оснащенням. За рахунок коштів ВАТ «АМК» придбано 3- і 12-канальні електрокардіографи, спірографічну систему, спіроаналізатор, комп’ютерний реографічний комплекс, цифровий аудіометр, ергометричний комплекс, дефібрилятор. Для кабінету ендоскопії придбано нові гастрофіброскоп, дуоденофіброскоп, копонофіброскоп з аксесуарами... Втім, немає потреби перераховувати далі наявне обладнання, назви, які мало про що говорять непосвяченому читачеві. Важливо зазначити, що для збереження здоров’я працівників комбінату витрачаються великі кошти, а медики вкладають в роботу талант, знання, досвід, а головне, виявляють увагу та доброту.
У буклеті, випущеному до піввікового ювілею медсанчастини, розповідається про те, якими теплом і турботою оточені на комбінаті жінки-трудівниці. Профілактичні огляди, прийом робітниць та майбутніх мам проводиться в новому гінекологічному кабінеті. Тут є все: кваліфіковані лікарі, уважні акушерки, діагностична й лікувальна апаратура, необхідна для надання медичної допомоги жінкам на амбулаторно-поліклінічному етапі оздоровлення.
Великі кошти було вкладено в капітальний ремонт поліклініки ВАТ «Алчевськкокс». Тепер вона має сучасний вигляд, що само по собі є немаловажним, оскільки ще до зустрічі з лікарем налаштовує відвідувачів на оптимістичний лад. Але головне — для оснащення кабінетів і лабораторій придбано все необхідне, що дає змогу справлятися з найпідступнішими недугами.
Важливу роль у створенні здорових умов праці відіграють на комбінаті цехові терапевти. Вони здійснюють контроль за додержанням санітарно-гігієнічних норм у цехах, побутових приміщеннях, санкорпусах, їдальнях. Контроль за своєчасною і ретельною підготовкою до роботи в літній і зимовий періоди дає змогу знизити захворюваність на застудну групу хвороб і кишкові захворювання.
На жаль, є в медсанчастини ВАТ «АМК» і проблеми. Підрозділи стаціонарів фінансуються за рахунок бюджетних коштів і далеко не в повному обсязі. Але медики навіть у цих умовах виходять із такого становища, спираючись на свої знання, досвід, прагнення що б то не було зцілити хворого.
Як відомо, запорука здоров’я криється не стільки в лікуванні хвороб, скільки в їх профілактиці. Тому своєчасне і якісне проведення професійних медоглядів працівників дає змогу вчасно виявити ознаки захворювання. На комбінаті це — неухильний закон, додержання якого вимагається від кожного керівника і працівника. І результати в наявності. Так, із без малого 10 тис. осіб, обстежених відповідно до затвердженого графіка медоглядів, у 302 були виявлені підозри на відхилення від норми. Усім їм було створено умови для дообстеження у спеціалістів обласних лікувальних закладів. За результатами медогляду частині працівників було призначено амбулаторне лікування, видано санаторно-курортні карти, рекомендовано дієтичне харчування. Оздоровлено 2117 осіб в санаторії-профілакторії «Металург». При цьому працівники сплачували всього 10% вартості путівок. За рахунок коштів комбінату оздоровлено 250 пенсіонерів — колишніх працівників підприємства. У дитячому оздоровчому центрі імені Ю. О. Гагаріна відпочили й поправили здоров’я 1278 дітей працівників комбінату. А в пансіонатах і на базах відпочинку побували понад 5 тис. працюючих.
«Здоров’я,— підбиває підсумок Леніана Миколаївна,— основа повноцінного, насиченого життя кожної людини, це найбільша цінність, з якою ніщо не може зрівнятися. А професійне здоров’я — один з найважливіших показників суспільного здоров’я, яке реагує не тільки на соціально-економічні зміни, якість життя, але й на умови праці. Сьогодні не можна успішно вирішувати питання розвитку виробництва, не гарантуючи працюючій людині збереження здоров’я».

Редакція щиро вітає алчевських медиків з 50-річчям головного лікувально-профілактичного закладу міста металургів і коксохіміків, бажає благополуччя та успіхів у справі збереження здоров’я своїх земляків.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
головний лікар медсанчастини ВАТ «АМК» Л. Бендюкова;
здорові умови праці на комбінаті забезпечує
автоматизація технологічних процесів;
робітницю залізничного цеху коксохімзаводу
О. Куценкову консультує головлікар поліклініки Т. Войкова
та лікар Л. Єпішева.

Фото автора



До списку