Статьи

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації затвердив Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2009–2012 рр. Прокоментувати і поділитися думками щодо шляхів виконання заходів програми, обсяги та джерела її фінансування, очікувані результати керівник прес-центру теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області Сергій Лизанчук звернувся до заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Т. Парфана і начальника теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області З. Кулика.

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №2 2010 р.)

Тарас Парфан:

– На Івано-Франківщині діють десятки регіональних програм: економічних, соціальних, туристичних, спортивно-культурних тощо. Прийняття Регіональної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища впроваджуватиметься послідовними етапами протягом чотирьох років. Вона спрямована на розв’язання низки проблем у галузі промислової безпеки та охорони праці, запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням, зниження їх рівня, збереження здоров’я та життя працівників.

На Прикарпатті внаслідок негативних наслідків фінансово-економічної кризи пригальмувала свою діяльність низка профільних галузей: нафтогазова і хімічна, будівельна, агропромислова, машинобудівна, які донедавна вважалися перспективними. Що стосується вищеназваної програми, вона працюватиме і дасть позитивні результати за наявності відповідних коштів. Обсяги фінансування заходів передбачено в розмірі 492,5 тис. грн., з них 277,5 тис. грн. за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, 215 тис. грн. виділить ВАТ «Івано-Франківськгаз». До реалізації програми це підприємство залучене з урахуванням вимог безпечного використання промислового і побутового газу.

Сьогодні в області визнано кращими понад 30 підприємств, де промислова безпека і охорона праці на якісно вищому рівні, немає випадків виробничого травматизму. Серед них, зокрема, Калуська і Бурштинська ТЕС, ТОВ «Карпатнафтохім», «Ситра», ВАТ «Прикарпаттяобленерго», «Городенківський сирзавод», «Нафтохімік Прикарпаття», ПП «Електросвіт» тощо. Однак фактичний стан охорони праці на деяких підприємствах, де порушуються вимоги нормативно-правових актів, потребує втручання органів Держгірпромнагляду, місцевої влади, профспілкових організацій.

Виконання заходів Регіональної програми на 2009–2012 рр. повинно досягнути єдиної мети – забезпечити реалізацію конституційного права громадян на належні, безпечні і здорові умови праці.

Зіновій Кулик:

– Якщо проаналізувати показники за два попередніх роки, то слід зазначити, що порівняно з 2008 р. рівень загального травматизму в 2009 р. знизився вдвічі, смертельного – на 3 нещасні випадки. Протягом минулого року на виробництві постраждало 109 осіб, з них 17 отримали смертельні травми. Найбільше працівників травмовано у соціально-культурній сфері – 29 (проти 54), на підприємствах будівництва та промисловості будматеріалів – 14 (проти 39), з виробництва деревини та виробів з деревини – 14 (проти 18), у галузях сільського – 8 (проти 16) та лісового господарства 6 (проти 5), енергетиці – 5 (проти 14), у нафтогазодобувній промисловості та геологорозвідці – 5 (проти 7).

Жодного нещасного випадку не сталося на підприємствах гірничорудної і нерудної та целюлозно-паперової промисловості, водопровідно-каналізаційне господарства, легкої, текстильної промисловості.

Основними травмуючими факторами є падіння потерпілих, у тому числі з висоти, ураження електричним струмом, дія рухомих механізмів і предметів, дорожнього-транспортні пригоди.

Проблемні в питаннях промислової безпеки та охорони праці на Івано-Франківщині виникають через відсутність служб охорони праці в органах місцевого самоврядування. Вони мають передбачати



До списку