Статьи

Однією з головних проблем робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Дніпропетровській області (далі — Фонд) продовжує залишатися наповнення його бюджету. Хоч ситуація, звичайно, зовсім не схожа на ту, яку довелося пережити п’ять років тому.

Обсяги надходжень порівняно тільки з 2005 р. зросли на 45,2 млн. грн. Виконання планових показників у цілому по області здійснено на 104%. Якщо до цього додати, що минулого року на Дніпропетровщині до Фонду надійшло страхових внесків на суму 306,4 млн. грн., то зовні складається цілком задовільна картина. Дійсно, можна було б спокійно пережити нинішній рік. А там, як кажуть, час покаже. Однак у працівників управління виконавчої дирекції Фонду перепочинку не буде. Станом на 01.01.2007 р. в області на обліку 37 257 особових справ тих, хто потерпів на виробництві. Незважаючи на те, що загальний рівень травматизму у 2006 р. зменшився на 8,1 %, кількість нещасних випадків залишається ще великою. Минулого року на підприємствах області травмувалися 1728 працівників, з них 106 — загинули, 74 потерпіли у 23 групових нещасних випадках. Тим, хто в різні роки потерпів на виробництві, та їхнім сім’ям у 2006 р. виплачено 292,16 млн. грн. За минулий рік видатки Фонду зросли на 81,4 млн. грн.
Ця обставина змушує нас постійно думати над тим, щоб процес наповнення бюджету Фонду відбувався по зростаючій. Тобто мова йде про систематичний контроль за надходженням коштів. У відділенні на обліку 80 955 страхувальників. На жаль, не всі вони виконують свої зобов’язання так, як потрібно. Тому одним з джерел наповнення бюджету Фонду є погашення заборгованості зі сплати страхових внесків. Питома вага суми недоїмки у надходженнях страхових коштів у 2006 р. становить 0,87%.
Зміцненню платіжної дисципліни сприяють контрольні заходи, що проводяться спеціалістами робочих органів Фонду. У 2006 р. ними було здійснено 4179 перевірок страхувальників щодо правильності нарахування, перерахування та цільового використання коштів Фонду. За їх результатами додатково нараховано страхових внесків на суму 628,7 тис. грн., у т. ч. пені — 159,3 тис. грн.
За порушення Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» до адміністративної відповідальності притягнено 950 посадових осіб підприємств-страхувальників (371 — за несвоєчасну реєстрацію як платника страхових внесків до Фонду, 280 — за несвоєчасну сплату страхових внесків, 142 — за несвоєчасне інформування Фонду про чисельність працівників, 157 — за несвоєчасне інформування Фонду про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання). Це представники ТОВ «УР «Гідротехінжиніринг», ТОВ «Агромонтажник», ТОВ НВО «Сонячна енергія». А серед посадових осіб є й свої «лідери». Скажімо, головний бухгалтер КЖЕП «Південне» Дніпропетровської міської ради Н. Турган протягом 2006 р. була оштрафована двічі. Сума недоїмки підприємства становить майже 25 тис. грн.
Особливу увагу працівники управління виконавчої дирекції Фонду останні два роки зосередили на підприємствах, доведених до банкрутства. І це небезпідставно, бо підприємства наче й функціонують, а зобов’язання перед державою не виконують. У дочірнього підприємства рудоуправління імені Кірова (м. Кривий Ріг) недоїмка становить 319 тис. грн. Недодали у Фонд 150 тис. грн. ВАТ «Павлоградський верстатозавод» та 183 тис. грн. — ВАТ «Південний радіозавод» (м. Жовті Води).
У роботі з боржниками всі форми впливу виправдані. Спеціалісти Фонду проводять необхідну претензійно-позовну роботу щодо погашення недоїмки. Позови на 79% боржників від загальної суми боргу перебувають у судових та виконавчих органах. Робочими органами Фонду в 2006 р. було надіслано до органів Державної податкової адміністрації 534 подання про здійснення заходів щодо погашення страхувальниками не внесених у встановлені терміни страхових внесків, передано підприємствам 165 претензій, надіслано 5926 листів-попереджень про необхідність своєчасного сплачування внесків, 335 листів було розіслано банківським установам про недопущення видачі коштів на зарплату до перерахування страхових внесків до Фонду. З приводу 441 боржника звертались до органів місцевого самоврядування щодо сприяння у погашенні недоїмки. З метою вжиття заходів прокурорського впливу обласній прокуратурі щоквартально надається інформація з переліком підприємств, які мають заборгованість з виплати страхових внесків до Фонду понад 20 тис. грн.
Ми глибоко переконані, що заходи, вжиті управлінням виконавчої дирекції Фонду у 2006 р. з метою подолання заборгованості підприємств, достатньо ефективні, а тому ця робота матиме продовження.

О. МАХНІВСЬКИЙ, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Дніпропетровській області



До списку