Статьи

Згідно зі ст. 21 та 34 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» у разі смерті потерпілого чи стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, потерпілий, сім’я та особи, які перебували на його утриманні, мають право на одержання одноразової допомоги.
У ст. 40 цього ж Закону зазначено, що «одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, а в разі смерті потерпілого — у місячний строк з дня смерті застрахованого особам, які мають на це право».

Коли нещасний випадок стається на самому виробництві, в основному цього терміну вдається дотриматись. Але коли нещасний випадок стається під час дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), то, як правило, — ні. І не з вини працівників робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.
Зупинимося на найбільш резонансних нещасних випадках.
7 липня 2006 р. спеціалісти ДП «ЗАУсервіс», що у Тернополі, їхали іномаркою до Києва у службових справах. Поблизу м. Чуднова Житомирської області на зустрічну смугу автодороги несподівано «вискочив» легковий автомобіль «Ніссан», в результаті чого сталося лобове зіткнення з автомобілем наших земляків. Загинуло троє молодих співробітників тернопільської фірми, четвертий потрапив до лікарні з переломом ноги і численними забиттями.
Як з’ясувало слідство, причиною ДТП стало порушення правил дорожнього руху водієм автомобіля «Ніссан», який також загинув. Розслідування тривало майже два місяці, тому родини потерпілих отримали відшкодування із значним запізненням. За фактом лише цього нещасного випадку сім’ям загиблих, а також потерпілому, який досі перебуває на лікуванні, нашим Фондом було виплачено близько 700 тис. грн.
У листопаді 2006 р. 8 працівників електротехнічної служби ВАТ «Тернопільобленерго» вантажним автомобілем ГАЗ-52 виїхали на підстанцію для заміни вимикачів. На автодорозі Тернопіль — Ланівці поблизу с. Чернихівці Збаразького району від вантажного автомобіля «Урал», що належав одному з підприємств Лановецького району, під час руху по зустрічній смузі відірвався причіп і на ходу зіткнувся з автомобілем ГАЗ-52. Стався сильний вибух, і автомобіль спалахнув немов смолоскип. П’ять осіб (у тому числі водій) загинули в полум’ї, трьох з важкими опіками було доставлено до Збаразької центральної районної лікарні. Невдовзі один з них помер.
Досі остаточних висновків щодо причин цієї ДТП і групового нещасного випадку, пов’язаного з аварією, слідчими органами та комісією зі спеціального розслідування не зроблено. Тож сім’ї загиблих і двоє потерпілих не отримали жодних виплат.
Незабаром виповниться два роки, відколи на території Львівської області за кермом автомобіля під час ДТП загинув житель Тернополя — водій ТОВ «Тонус». Донині сім’я не отримала відповідних виплат саме через затягування розслідування.
На превеликий жаль, кількість ДТП збільшується, як і кількість загиблих та потерпілих внаслідок них. При цьому дуже часто ці пригоди складно розслідувати. В разі затягування слідства несвоєчасно вирішуються соціальні питання потерпілих.
Як відомо, розслідування нещасних випадків проводиться згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 25.08.2004 р. № 1112. У п. 45 цього Порядку зазначено, що на спеціальне розслідування і оформлення матеріалів відводиться 10 робочих днів; у п. 51 — 5 днів на підписання матеріалів; у п. 53 ж зазначено, що потрібно протягом 1 доби затвердити матеріали розслідування, а п. 56 відведено 5 днів на розсилку матеріалів. Таким чином на всі ці процедури набирається 21 робочий день, тобто один календарний місяць.
У випадку ДТП до матеріалів спецрозслідування, згідно з п. 35 Порядку, необхідно обов’язково долучити матеріали розслідування аварії, складені відповідними органами (міліція, прокуратура). Цим пунктом також зобов’язано органи прокуратури і внутрішніх справ надавати необхідні матеріали через 10 робочих днів після закінчення розслідування. І ось тут починаються розмови про таємницю слідства тощо. В результаті таких колізій спецрозслідування призупиняється, а сім’ї потерпілих не можуть своєчасно отримати належні їм виплати.
Тож постають питання: хто узгодить чинні нормативно-правові акти різних відомств, аби процес розслідування таких нещасних випадків не затягувався і не страждали люди; хто зобов’яже відповідні органи виконувати вимоги Закону України?

О. ЧЕРНОВ, начальник відділу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Тернопільській області



До списку