Статьи

Мудра східна філософія розглядає життя як гармонійне поєднання світлого (янь) і темного (інь) начал, місяця і сонця, дня і ночі. З цієї точки зору значна частина вітчизняного підприємництва виглядає розбалансованою. Якою філософією можна пояснити дію підприємця, котрий вдень намагається отримати якомога більше продукції, а для охорони денних досягнень вночі ставить немічного пенсіонера-пияка?

Професії сторожа та охоронця набули недоброї слави одних з найнебезпечніших у регіоні. У більшості випадків винні у цьому роботодавці — ті, хто приймає цих працівників на роботу та зобов’язаний обладнати їхні робочі місця.
У Запорізькій області за останні 10 років 49 сторожів і охоронців загинули на робочих місцях, ще п’ятеро зазнали тяжких травм.
Майже половина працівників охорони загинула через виникнення пожеж. До них призводять використання саморобних електроприладів з відкритою спіраллю і «буржуйок» (третина випадків), паління (50% випадків) і пиятика (із 22 розглянутих нещасних випадків лише в одному судмедексперти не виявили у крові потерпілого алкоголю). Першопричиною трагедії є спиртні напої, далі події розвиваються за двома сценаріями: працівник напідпитку вмощується на постіль чи її подобу з ганчір’я і закурює; в іншому випадку після вживання горілки сторож у неопалюваному приміщенні тулиться до саморобного електрообігрівача. А фінал завжди один — смерть через отруєння продуктами горіння та опіки.
Найбезглуздіший випадок кількарічної давності стався на Запорізькому заводі стінових матеріалів. Тоді начальник цеху та машиніст, замість того, щоб охороняти матеріальні цінності транспортного цеху, добряче хильнули (4,2 та 3,6‰ відповідно) і обидва загинули внаслідок пожежі, причиною якої став саморобний електронагрівальний прилад.
Не меншу небезпеку становлять умисні ушкодження та вбивства, які забрали життя 16 сторожів і охоронців, ще п’ятеро зазнали травм. Часто працівники, опинившись у небезпечній ситуації, просто не знають, як адекватно діяти, для них не виділяють спеціального приміщення, а почасти немає й телефонного зв’язку. Прийняття на роботу осіб похилого віку і схильних до пиятики також провокує усіляких злочинців до протиправних дій.
Але бувають і винятки, коли охоронці ставляться до своїх обов’язків відповідально. На СП «Водяне» сторож захистив від «металістів» майно на польовому стані, вчасно повідомивши про спробу пограбування керівника, а той викликав міліцію. Але сам сторож виявився беззахисним, відморозки викрали працівника з робочого місця і вбили. Більшість нападів на сторожів відбувається у сільській місцевості.
Про необхідність проведення психофізіологічного добору працівників цієї професії свідчать наслідки конфлікту у Запорізькій обласній телерадіокомпанії. Охоронник наніс своєму начальнику смертельні ножові поранення, поранив також свідка. Особливо потрібний такий добір для озброєних охоронців.
До загибелі сторожів призводять також ураження струмом, падіння під час пересування територією, наїзд транспортних засобів, контакт з тваринами.
Про те, що стан охорони праці сторожів і охоронців на підприємствах області не покращується, свідчать чотири нещасних випадки зі смертельними наслідками, які сталися у 2006 р.
Тож якщо вашому підприємству потрібні сторожі, маємо такі антипропозиції: прийміть без медичного огляду і навчання пенсіонера на невелику зарплатню, бажано затятого курця і любителя «зеленого змія». Обладнайте приміщення (без телефону і замків на дверях) саморобним електрообігрівачем з відкритою спіраллю, режим чергування встановіть по 19—24 год на добу. І... головний біль вам забезпечений!

К. МОРОЗ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Запорізькій області



До списку