Статьи

Протягом 2006 р. на автошляхах Буковини в дорожньо-транспортних пригодах травмовано 17 працівників під час виконання ними трудових обов’язків, з них 8 — смертельно. Це, відповідно, на 12 і 7 більше, ніж попереднього року. Аналогічний стан і в деяких інших регіонах України.

Аналіз обставин і причин ДТП показує, що вони скоюються як з вини власників приватного транспорту, яких іноді називають аматорами, оскільки вони мають посвідчення на право керування транспортними засобами нижчої категорії, але часто не мають достатніх навичок у цій справі, так і з вини водіїв-професіоналів, що отримали в органах Державтоінспекції посвідчення вищої категорії і роблять це на професійній основі.
Взяти, наприклад, ДТП, що сталась у с. Динівці Новоселицького району. Коли заступник голови Кельменецької райдержадміністрації М. Ольшевський разом з начальником управління праці та соціального захисту населення Л. Руснак на службовому автомобілі ВАЗ-21053 добирались на нараду в Чернівці, в центрі села на зустрічну смугу, обганяючи колону транспортних засобів, виїхав автомобіль ВАЗ-2106, за кермом якого перебував його власник І. Базь. Внаслідок зіткнення водій службового автомобіля та два працівники отримали тяжкі тілесні ушкодження. Якщо ця ДТП є досить типовою, то про дві інші цього сказати не можна, оскільки і в першому, і в другому випадках одна з машин у момент зіткнення перебувала на узбіччі дороги.
А було це так. Бригада відділу водопровідної мережі державного комунального підприємства (ДКП), що у Чернівцях, після усунення аварійного витоку води, що стався в одному з колодязів обласного центру, готувалась до переїзду на інший об’єкт. Саме в цей час мимо муловсмоктуючої машини, що належала ДКП, проїжджав великогабаритний вантажний автомобіль. З-за повороту назустріч раптово виїхав мікроавтобус. Побачивши його, водій вантажного автомобіля різко повернув вправо, в бік муловсмоктуючого автомобіля, біля якого в цей момент стояв один із членів бригади. В результаті зіткнення, що сталося, робітник був затиснутий між автомобілями, внаслідок чого отримав смертельну травму.
Подібна аварія сталася і в с. Оршівці Кіцманського району. Тут теж вантажний автомобіль здійснив наїзд на транспортний засіб, що стояв на узбіччі. Внаслідок зіткнення були травмовані приватний підприємець та дві найняті ним працівниці, яких він після закінчення робочого часу розвозив по домівках.
Звичайним явищем стали ДТП на шляхах Хмельниччини. Протягом минулого року внаслідок аварій отримали травми різного ступеня тяжкості 47 працівників, 8 з яких — смертельні. І хоч у багатьох випадках водіям, що перебували за кермом службових автомобілів, де в ролі пасажирів були працівники підприємств, установ та організацій, дорікнути ні в чому, потерпілим та їхнім сім’ям від цього не легше.
Водій Хмельницького обласного центру зайнятості П. Федоров того фатального дня на закріпленому за ним автомобілі ВАЗ-2106 перевозив спеціалістів своєї установи у Віньковецький район, де за дорученням керівництва вони мали здійснити відповідну перевірку. Під час керування транспортним засобом водій був уважним та обережним, але це не вберегло його та пасажирів, що перебували у салоні, від біди. У с. Соколівка Ярмолинецького району, через яке вони проїжджали, на зустрічну смугу раптово виїхала іномарка (Mitsybishi Lanser), керована її власником С. Сабадашем. Сталося зіткнення, внаслідок чого водії обох машин та пасажири службового автомобіля були травмовані.
А ось аварію, що сталася на перехресті вулиць Хмельницьке шосе та Чехова у Кам’янці-Подільському, спричинив рух приватного легкового автомобіля ВАЗ-2107 на червоне світло світлофора. Внаслідок зіткнення із службовим автомобілем такої ж марки були травмовані головний інженер та технолог одного із тамтешніх акціонерних товариств.
Украй небезпечним став рух на шляхах Тернопільщини, про що, до речі, вже йшлося в публікації «Кому ж відповідати за травматизм під час ДТП?» («Охорона праці», № 10, 2006 р.). Минулого року під час ДТП на дорогах тут отримали травми понад 40 працівників, 15 з них — смертельні, тоді як у 2005 р. відповідно 29 і 7. Найбільш страхітливим було нещастя, що сталося з водієм та сімома електромонтерами ВАТ «Акціонерна компанія «Тернопільобленерго». Восени минулого року на автомобілі ГАЗ-53, що був обладнаний для перевезення людей, вони їхали в одне із сіл Підволочиського району для виконання електромонтажних робіт. На території Збаразького району від зустрічного вантажного автомобіля раптом від’єднався причіп і виїхав на зустрічну смугу. Оскільки автомобіль, що перевозив людей, був обладнаний газобалонною установкою, то внаслідок зіткнення він загорівся. Від отриманих травм, у тому числі внаслідок опіків, померло 6 осіб. Завдяки вчасно наданій медичній допомозі двох лікарям вдалося врятувати.
Як бачимо, під час роботи на лінії водіям потрібно остерігатись не тільки приватних авто, а й відомчого транспорту. І це зрозуміло, адже і за його кермом іноді теж перебувають горе-водії. Для того, щоб змінити ситуацію на краще і змусити таких «професіоналів» дотримуватись вимог Правил дорожнього руху, у власника відомчого транспорту є достатньо важелів впливу, аж до звільнення з роботи. А ось що стосується аматорів, то їх вихованням, крім Державтоінспекції, по суті нікому більше займатись. На жаль, цій інституції і без цього є до чого докладати свої зусилля, тож настав час поміркувати над тим, як впливати на свідомість водія приватного автомобіля, не чекаючи, поки він допустить порушення. Це питання є досить актуальним, адже кількість приватних автомобілів на теренах України невпинно збільшується, а рівень транспортної дисципліни водіїв-аматорів продовжує залишатись низьким.

Василь СОПІЛЬНЯК,
наш власкор

На знімку:
наслідки зіткнення автомобіля
ГАЗ-53 з причіпом зустрічного
вантажного автомобіля.

Фото з матеріалів
спеціального розслідування



До списку