Статьи

Одна з функцій органів Держгірпромнагляду — здійснення гірничого нагляду, контроль за безпечною і раціональною розробкою родовищ корисних копалин. Як справляються з цим завданням у теруправлінні Держгірпромнагляду по Запорізькій області, розповідає головний державний інспектор Запорізької державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у гірничій промисловості та на об’єктах підвищеної небезпеки О. СТРІЛЕЦЬ.

Наша довідка: Згідно з державним балансом у Запорізькій області налічується 25 видів корисних копалин. Із загальних запасів мінеральної сировини держави у регіоні є: пегматитів — 88,06%, апатитів — 63,4%, марганцевих руд — 69,1%, каолінів — 22,9%, багатих залізних руд — 10%, вогнетривких глин — 8,6%.

2008-121_1.jpgЧи маємо ми сьогодні достатнє правове забезпечення своєї діяльності? Так. У нас на руках — Кодекс України про надра, Закон «Про охорону праці», а також чимало нормативних актів з охорони надр, комплексного й раціонального використання корисних копалин у процесі їх видобутку та переробки. Це реальна підстава для ведення державного нагляду на всіх гірничодобувних підприємствах, збагачувальних і переробних фабриках. Нині ми здійснюємо загальний нагляд за двома підприємствами, що підконтрольні теруправлінню з питань охорони надр, а також спеціалізований нагляд на 34 підприємствах, де розробляють родовища твердих корисних копалин. З останніх тільки 22 — діючі. Крім того, під нашою опікою об’єкти з видобутку: 4 — мінеральних, 35 — прісних підземних вод та 1 — лікувальних грязей. Торік було проведено три комплексні перевірки підприємств нерудної промисловості.
На жаль, впродовж останніх років на гірничодобувних підприємствах спостерігається зростання виробничого травматизму, допускаються порушення законодавства про охорону надр. Одна з причин такого становища — слабка професійна підготовка, насамперед — командирів виробництва. Нема потреби їх персоніфікувати, бо практично кожен другий керівник як першого, так і другого ешелону не знає процесу ліцензування видобувних робіт, своїх прав та обов’язків, зокрема тих, що стосуються охорони праці й промислової безпеки. На багатьох підприємствах немало управлінців, які ніколи не займалися гірничою справою, не знають основ технологічного процесу. А коли немає гідної профпідготовки, немає і знань з безпечного ведення робіт. Звідси — відповідна організація праці на робочих місцях.
Серед кращих підприємств я б виділила ЗАТ «Промвибух», ТОВ «Мокрянський кам’яний кар’єр № 3», ВАТ «Запорізьке кар’єроуправління» і «Запоріжнерудпром», де обновляється автопарк, видобувна техніка. А от якщо взяти ВАТ «Гірничовидобувна компанія «Мінерал», то картина вже інша. Інструктажі з охорони праці не проводяться. Спеціалісти середньої ланки поняттям «безпека праці» не володіють. Тому 14 нещасних випадків у 2007 році — це затишшя перед бурею. Звичайно, інспекція намагається у розрізі своїх повноважень допомогти підприємствам поліпшити стан охорони праці. Але ж їх керівники повинні усвідомлювати свої обов’язки і свою відповідальність. До речі, її мають розділити й органи місцевого самоврядування. Попри вимогу ст.10 Кодексу України про надра, вони неохоче контролюють стан охорони та використання надр. І так само неохоче реагують на результати перевірок, проведених теруправлінням (Миколаївська сільрада, Приморська райрада).
Треба сказати і про те, що багато керівників підприємств, де видобувають корисні копалини, а також прісні підземні води, навіть не підозрюють, що використання ресурсів регулюється Кодексом України про надра. Звідси — проблема збереження родовищ, пов’язана з ліквідацією чи консервацією гірничодобувних об’єктів: гірничі виробки не приведені до стану, який би гарантував безпеку людей, збереження майна, довкілля. Геологічна та маркшейдерська документація, як правило, на момент завершення гірничих робіт не заповнена і не передана на зберігання у встановленому порядку. А це не дає змоги зберегти родовища для майбутніх поколінь.
Не можна обминути і питання затримки видачі спецдозволів на розробку родовищ. Причому головна затримка не за підприємствами. Вони якраз вчасно подають документацію в органи місцевого самоврядування, зокрема до обласної ради народних депутатів. А от остання не поспішає з резолюцією. Що, зрозуміло, не на користь наглядовій роботі.
Не додав нашим інспекторам оптимізму і Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».Удвічі зросли обсяги писанини. Та все ж від руки! Бо не те що не маємо ноутбуків, а навіть хоч би один комп’ютер на кожну інспекцію. А потім візьміть ті 10 днів, впродовж яких мусимо попередити власника про свій плановий візит на підприємство. Ми і раніше ніколи не турбували його без дзвінка чи попереднього узгодження дати зустрічі. Та сьогодні значна частина власників, насамперед неблагополучних підприємств, свідомо маніпулює цими 10 днями, аби уникнути приходу інспектора: спеціально в призначений день закривають підприємства, просто йдуть з кабінету... Підключаємо прокуратуру, розшукуємо працівників, а час минає. І знову вичікуємо наступні 10 днів, щоб здійснити перевірку стану безпеки праці на підприємстві.
Звичайно, які б складнощі не виникали, ми будемо й надалі робити все, щоб стан охорони праці та промислової безпеки на піднаглядових підприємствах поліпшувався. Однак проблеми є, і про них треба говорити.

Фото Л. БЕЗУГЛОГО



До списку