Статьи

У Веселинівському районі Миколаївської області розташовано два потужних хлібоприймальних підприємства. Одне з них — закрите акціонерне товариство «Веселинівське зерноприймальне підприємство» (елеватор). Про сьогоднішні проблеми підприємства, шляхи їх вирішення, а також про те, що зроблено для покращання умов праці працюючих, а відповідно і для розвитку підприємства, розповідає наш позаштатний кореспондент С. КОЛЕСНИК.

Веселинівське зерноприймальне підприємство займається державними і комерційними закупками зерна злакових та олійних культур, зберіганням та раціональним використанням державних і комерційних хлібних ресурсів, їх реалізацією, зберіганням хлібопродуктів державного резерву. Тож для нього великого значення набувають вирішення питань науково-технічного розвитку, оновлення та підтримання на належному технічному рівні виробничих фондів, освоєння нової техніки і технологій. Економічна криза в сільськогосподарському виробництві України, яка вразила багато підприємств, торкнулася й елеватора. Практично з часів незалежності України до 2002 р. на підприємстві не проводилося жодного ремонту, заміни устаткування. Про створення необхідних умов праці навіть мови не було. Устаткування, що використовувалося для визначення якості зерна, часто неправильно визначало якість продукції і звичайно не на користь здавача. Це призвело до того, що сільгосптоваровиробники втратили довіру до підприємства, вимушені були продавати зерно покупцям прямо з поля за низькими цінами, а не завозити його на елеватор, де за його сушіння, переробку та зберігання брали дуже високу плату.
У 2002 р. директором ЗАТ «Веселинівське зерноприймальне підприємство» був призначений М. Москаленко. В цьому ж році підприємство ввійшло до складу агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос». Микола Васильович розпочав свою діяльність з реконструкції та технічного переоснащення виробництва. Спочатку було зроблено ремонт «серця» підприємства — лабораторії. Зараз це ідеально чисте приміщення, де встановлено сучасне обладнання. У 2004 р. придбано прилад для визначення вмісту білка в зерні та продуктах його переробки «Спектран-119М», на що витрачено 40 тис. грн. Лабораторія одержала атестат акредитації, виданий «Украгростандартом», і має право на виконання вимірювань у сфері державного метрологічного нагляду з контролю якості і безпеки продуктів харчування. Це відразу привернуло увагу сільгоспвиробників до елеватора. Поступово почали збільшуватися обсяги заготівель зерна.
Для забезпечення гарантії і безпеки зберігання зерна, охорони праці всі 10 складів, які розраховані на зберігання 27,1 тис. т продукції, у тому числі 23,9 тис. т зерна і 3,2 тис. т комбікормів, були капітально відремонтовані. Відновлено транспортери у складах, проведено заміну дахів, ремонт стін, поточний ремонт залізничних ваг. У складах встановлено нові щити, нову зерноочисну машину БСХ-100, відремонтовано галереї. Проведено вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій, на складах і в баштах встановлено протипожежну сигналізацію. Усі машини, транспортери і норії, які мають електричний привід, оснащені приладами безпеки. При перевантаженні, попаданні якогось предмета або, не дай Боже, людини змінюється швидкість обертання двигуна, і завдяки встановленому реле він вимикається. На сьогодні щорічний сертифікат відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки отримується в держінспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку без жодних проблем.
На підприємстві працює 50 осіб, тому виконання обов’язків інженера з охорони праці наказом по підприємству покладено на головного інженера В. Кожухаря. Це відповідальна людина, яка все життя мала справу з технікою і любить, щоб вона працювала без перебоїв і перебувала завжди у справному стані. Завдяки його ініціативі та підтримці керівництва підприємства проводиться регулярний огляд автопідйомників, ваг та іншого устаткування, проведено капітальний ремонт навантажувачів зерна, своєчасно замінюються транспортерні стрічки, проводяться поточні ремонти транспортерів.
Працювати на підприємстві доводиться за будь-якої погоди — в спеку та мороз, під дощем, у снігопад, більшу частину робочого часу люди працюють на відкритих майданчиках, в умовах підвищеної запиленості повітря у робочій зоні на складах. Тому для покращання побутових умов відремонтовано лазню, кімнату для приймання їжі та відпочинку, в якій можна перепочити, випити склянку чаю, кави або просто зігрітися, встановлено електрокотел, який опалює адмінбудинок, підігріває воду для лазні. Усі працівники забезпечені протигазами, респіраторами, необхідним спецвзуттям та спецодягом. Завдяки цим старанням на підприємстві припинився відтік кадрів, залишилися працювати лише чесні, порядні та дисципліновані люди, які не намагаються відпрацювати як-небудь день до вечора.
Головний інженер контролює проведення інструктажів з охорони праці, медичних оглядів. Перед початком зерноприймального сезону щорічно організовується навчання апаратників з обробки зерна, проводиться навчання та перевірка знань з питань пожежно-технічного мінімуму.
Працівники структурного підрозділу Миколаївського обласного управління екології та природних ресурсів провели паспортизацію аспіраційних систем підприємства. На кожній норії або башті розміщено вибухорозрядники, які забезпечують повне відключення устаткування у разі їх загазованості, що дуже важливо для підприємств даної категорії. Завдяки заходам, що вживаються на підприємстві для забезпечення охорони праці на елеваторі з 2002 р. не сталося жодної надзвичайної ситуації, жодного нещасного випадку.
Як сказав М. Москаленко, колектив не збирається зупинятися на досягнутому. Заходи з питань охорони праці, що вживаються на підприємстві, перебувають на контролі у директора. Він особисто проводить обстеження будівель і споруд, перевіряє готовність складів до зберігання зерна, контролює виконання капітального ремонту зерносушилки. Товариство придбало три КамАЗи, якими зерно доставляється з поля на елеватор, що вигідно як зерноприймальному підприємству, так і сільгоспвиробнику. Маючи достатню кількість складських приміщень, необхідну технічну базу, дирекція товариства планує взяти в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення і зайнятись вирощування зернових культур з подальшими переробкою та реалізацією насіннєвого матеріалу.
Такі плани на майбутнє, і вони обов’язково будуть виконані при такому господарському підході до справи, який здійснюється в закритому акціонерному товаристві «Веселинівське зерноприймальне підприємство».



До списку