Статьи

2008-182_3.jpg Наприкінці минулого року Житомир сколихнула страшна звістка. В одній з квартир п’ятиповерхового будинку по вул. Вітрука від чадного газу загинула сім`я — двоє дорослих і двоє маленьких дітей.
Комісія, створена наказом теруправління Держгірпромнагляду по Житомирській області, встановила, що причиною смерті родини став самовільно встановлений проточний газовий водонагрівач (колонка) з відведенням продуктів згоряння в приміщення кухні, без улаштування вентиляційного каналу. Його роль, очевидно, мав виконувати наскрізний отвір у верхній частині зовнішньої стіни. Але при перевірці з’ясувалося, що тяга через нього була зворотньою, тобто всередину приміщення кухні.

Встановивши газовий побутовий прилад без дозволу відповідних органів і служб у не придатному для цього приміщенні кухні, власники квартири порушили правила безпеки користування газом. Утім вони могли й не знати, чим загрожує їм користування газовим приладом, конструкція якого передбачає відведення продуктів згоряння не в димохід, а в приміщення.
Для встановлення подібних газових приладів існують монтажні та експлуатаційні служби, які повинні монтувати і приймати в експлуатацію газове обладнання, що відповідає Правилам безпеки систем газопостачання України та відповідним ДБН. У Житомирі таку функцію виконують служби ВАТ «Житомиргаз». На сьогодні обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання — один з найпроблемніших напрямів роботи газових господарств.
Люди старшого покоління, очевидно, пам’ятають період, коли в їхні домівки регулярно навідувався представник газової контори, щоб перевірити, як працюють плита і газова колонка, чи справна тяга. Хто може сказати, що в його квартирі нещодавно побували представники ВАТ «Житомиргаз» саме з цією метою? Хоча ця організація має відповідну службу, яка за це відповідає. Її працівники зобов’язані раз на рік відвідати кожну квартиру, причому не просто, щоб оглянути газові прилади, а й, якщо потрібно, здійснити дрібний ремонт. Адже це передбачено розрахунками тарифів за газопостачання, які сплачують споживачі.
Після того, як сталася згадана трагедія, комісія теруправління Держгірпромнагляду перевірила усі квартири цього будинку. Такі ж колонки, встановлені самовільно, були виявлені ще в семи з них. От уже справді: поки грім не вдарить...
Минуло два місяці після трагедії, а в газовому господарстві Житомира стався новий екстремальний випадок. В одному з районів без газу залишилися 120 багатоповерхових і 150 приватних будинків. Причина — на одному з газорегуляторних пунктів під клапан регулятора газу потрапила окалина. На щастя, цього разу спрацювали запобіжні клапани, і три ГРП відразу ж було відключено від газопостачання. Але чим може закінчитися така, м’яко кажучи, неприємність, якщо спеціалісти все того ж ВАТ «Житомиргаз» і надалі недбало ставитимуться до своїх обов’язків?
Під час перевірок газових господарств області державними інспекторами було виявлено ряд кричущих фактів. Наприклад, у Коростені через несправність обладнання було заборонено експлуатацію 6 з 10 діючих тут ГРП, у Малині — 8 із 12. У Любарському районі заборонено експлуатацію всіх перевірених ГРП.
Та чи не найбільшу тривогу викликала ситуація, що склалася в обласному центрі. З перевірених 28 ГРП порушення були виявлені в 27. Найтиповіші з них — використання обладнання, термін експлуатації якого давно закінчився, що може призвести до витоків газу і відключення від газопостачання цілих мікрорайонів; давно не ремонтовані підземні колодязі й газопроводи; самовільне встановлення в багатоповерхових будинках котлів і колонок, конструкція яких передбачає відведення продуктів згоряння не в димохід, а в приміщення (яскравий приклад — трагедія на вулиці Вітрука) тощо. Приблизно в такому ж стані перебуває газове господарство у переважній більшості районів області.
Роботою аварійної служби ВАТ «Коростишівгаз» можна дивуватися і писати анекдоти. Під час перевірки господарства комісія зробила контрольний виклик аварійної газової служби до кафе в с. Кмитів. За усіма правилами аварійна бригада повинна була прибути на місце виклику в гранично короткий строк, але не пізніше як через 40 хв з усіма необхідними приладами та інструментами. Натомість перевіряючим дали номер телефону працівника газового господарства, яку звуть Галя і яка живе у сусідньому селі та має велосипед. Вона і є аварійна газова бригада.
Але якщо анекдоти наводять на сміх, то в даному випадку така дійсність породжує жах. Можна собі уявити, що могло статися з мешканцями будинків по вулицях 1-го Травня, 12, Щорса, 151 і 151а та Крошенській, 6 міста Житомира, де 24 та 25 березня 2008 р. невстановленими особами здійснено навмисне втручання в систему газопостачання цих будинків. Саме своєчасне прибуття працівників ВАТ «Житомиргаз» на місце події та їхні кваліфіковані дії запобігли аваріям з масштабним руйнуванням та численними людськими жертвами. Коли добре, тоді і слів для похвали не шкода. Для ВАТ «Житомиргаз» така злагодженість повинна бути в усіх її структурах.
Однак найбільше занепокоєння в органів держнагляду викликає ситуація, що склалася у газовому господарстві військового містечка Озерного, що в Житомирському районі. Раніше воно належало відомчому комунальному підприємству, яке підпорядковане Міноборони. В 2007 р. його повинні були передати на баланс Новогуйвинської селищної ради. Однак і до цього часу через невирішені майнові питання газове господарство фактично залишається без господаря. Тобто господарство функціонує за інерцією, оскільки ні технічним обслуговуванням внутрішніх газопроводів і газового обладнання, ні ремонтом ГРП, ні перевіркою димових і вентиляційних каналів ніхто не займається. Цей кричущий факт інспектори виявили ще в жовтні минулого року. Але вирішення проблеми відтоді не просунулося ні на крок.
У ВАТ «Житомиргаз» кажуть, що візьмуть газові мережі Озерного на обслуговування тільки після відповідного обстеження, однак чому вони цього не роблять, незрозуміло. Тим часом у селищі мешкають близько 7 тис. громадян. Користуючись бездоглядним газопроводом, вони, образно кажучи, ходять по лезу бритви. Тож якщо проблема газових мереж найближчим часом не буде вирішена, селище відключать від газопостачання.
Чому виникають подібні проблеми? Вся біда в тому, що зараз газопостачальним організаціям значно вигідніше займатися проектуванням і будівництвом нових мереж. Але ж обов’язку обслуговувати газопроводи, що вже діють, з них ніхто не знімав. Та й, зрештою, хто має цим займатися, як не вони? У них — відповідне обладнання, спеціалісти.
Крім того, останнім часом газові господарства намагаються до мінімуму скоротити штат служб, що відповідають за експлуатацію газових мереж. Це неправильно. Бо ж через великий обсяг роботи працівники таких служб іноді просто фізично не в змозі високоякісно виконувати свої обов’язки. А це — пряма загроза життю багатьох людей.

Н. КУРКЧІ (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Житомирській області)



До списку