Статьи

Запитайте у дорослої людини чи навіть у будь-якого школяра, що вони можуть розповісти про Автономну Республіку Крим. Більшість, звичайно, скажуть, що це півострів на Чорному морі з широко розвинутою туристичною сферою, великою кількістю курортів і санаторіїв. Багато знають також, що Крим — край з розвинутим агропромисловим комплексом, де вирощують зернові культури, виноград, тютюн, є підприємства з їх переробки.

Зрозуміло, значна частка правди у цьому є. Але якщо характеристику АР Крим даватимуть люди, які детальніше знають її географію, економіку, наприклад, працівники теруправління Держгірпромнагляду по АР Крим і м. Севастополю, то знання пересічного громадянина про півострів дещо зміняться. Наприклад, небагато людей знають, що на території автономії нараховується більше трьохсот машинобудівних підприємств. Із загальної кількості виробленої продукції тільки 10% залишається для потреб населення АР Крим, решта є вагомою часткою загальнодержавної економічної системи України. Тут налічується 32 родовища нафти, газу, конденсату, 195 підприємств морського транспорту, є 3 потужних хімічних заводи, металургійні підприємства. А всього в автономії є понад 52 тис. підприємств та організацій, постійний нагляд за якими здійснюють 56 державних інспекторів п’яти держінспекцій теруправління Держгірпромнагляду по АР Крим і м. Севастополю.
Багато позитивного було зроблено щодо покращання стану охорони праці в минулому році. Зокрема, організовано міжнародні, республіканські, місцеві конференції та наради, розроблено та ухвалено на бюро Республіканської ради з питань безпечної життєдіяльності населення проект Республіканської програми покращання стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008—2011 роки. Проект програми буде розглянуто на засіданні Ради міністрів АР Крим та надано для затвердження Верховною Радою АР Крим. До підготовки програми, розроблення якої передбачено Законом «Про охорону праці», були залучені представники Ради міністрів, наукових і громадських організацій.
Теруправлінням Держгірпромнагляду спільно з регіональним управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань підготовлено пропозиції щодо внесення змін до Закону «Про охорону праці», а саме: передбачити відшкодування керівником, з вини якого сталася резонансна аварія або смертельний нещасний випадок, частини або всіх коштів, витрачених на відшкодування шкоди потерпілим. Адже поки що Україна — єдина в світі держава, де власники практично не несуть матеріальної відповідальності за безпеку найманих працівників. І підвищення їхньої свідомості можливе тільки після прийняття відповідних змін до Закону та запровадження диференціації страхових внесків по принципу — чим вищий рівень травматизму, тим більші суми внесків. Неприпустимо, що з 574 нещасних випадків, які зареєстровано у 2007 р. на підприємствах АР Крим, 370 сталися внаслідок організаційних причин.
Риба, як відомо, гниє з голови. Якщо власник чи керівник підприємства ставляться до безпеки як до чогось другорядного, навіть зайвого, то й підлеглі їм відповідальні працівники до цих питань будуть ставитися відповідно. Якісно ж проконтролювати все виробництво інспекторським складом теруправління, де на одного інспектора, наприклад, припадає 800 підприємств будівельної галузі або 7 тис.(!) підприємств соціально-культурної сфери, практично неможливо. Якраз ці галузі останнім часом розвиваються найбільшими темпами в автономії. На жаль, і виробничий травматизм залишається там високим.
Зростання темпів будівництва у Криму можна порівняти тільки з Києвом. У 2007 р. будівельними організаціями Криму виконано робіт майже на 2,5 млрд. грн. У цьому сезоні завершилось будівництво кількох нових комфортабельних готелів у Ялті, Алушті, Феодосії, введено в дію басейни, нові аквапарки, об’єкти громадського харчування, багатоповерхові житлові будинки та інші об’єкти. Сьогодні у АР Крим функціонує майже 4 тис. підприємств будівельної галузі, де загальна чисельність працюючих становить близько 59 тис. осіб. Крім того, на території АР Крим ведуть роботи будівельні організації з Києва, Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Луганська тощо. Загальна кількість травмованих у 2007 р. в галузі, на жаль, була великою — 81 особа, у тому числі 9 з них — смертельно. І це тільки на зареєстрованих у ДІОП в будівництві та котлонагляді теруправління Держгірпромнагляду по АР Крим і м. Севастополю підприємствах. Якщо ж врахувати кількість нещасних випадків, які сталися й на незареєстрованих підприємствах і на стихійних будовах, кількість яких значно зросла останнім часом, то цей показник набагато вищий.
Не можна не сказати про роботу «Будівельного патруля», в рамках якого минулого року проведено 45 рейдів. Як результат — припинення роботи 20 будмайданчиків, де виявлено грубі порушення вимог законодавства про охорону праці, 40 посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності.
Що стосується соціально-культурної сфери, де зайнято більше 400 тис. працівників, то у 2007 р. тут зареєстровано 220 осіб, травмованих внаслідок нещасних випадків на виробництві, у тому числі 12 — смертельно. Цей показник, на жаль, найгірший з-поміж інших галузей господарства Криму. І все це через неможливість здійснення якісного контролю з боку працівників теруправління, велику роздрібненість підприємств і відсутність на більшості з них відповідальних за організацію роботи з охорони праці, велику кількість сезонних працівників, які не мають ні досвіду роботи, ні кваліфікації, а головне — належного рівня знань з питань охорони праці.
Але не все так погано на виробництвах Криму. Доказом того є відсутність вже четвертий рік поспіль смертельних нещасних випадків в агропромисловому комплексі. Взагалі останніми роками рівень виробничого травматизму в цій галузі має тенденцію до зниження. І це навіть з огляду на те, що технологічне обладнання, машини і механізми в АПК автономії мають найбільший відсоток спрацьованості. Тому навіть незважаючи на деякі недоліки в організації роботи механізаторів, водіїв, охоронників, робіт, пов’язаних з залученням тимчасових робітників, роботу щодо створення безпечних умов праці у цій галузі можна рекомендувати як приклад для наслідування в інших сферах виробничої діяльності автономії.
Введення в дію Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) в сфері господарської діяльності» дещо ускладнило роботу теруправління Держгірпромнагляду. Доведеться, як мовиться, перебудовуватися на марші. Буде застосовано нові методи контролю, у тому числі: створення мобільних груп, залучення представників місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування, прокуратури, внутрішніх органів та інших контролюючих організацій. Головне — бажання працювати, а результати будуть.

О. ЛАТУШКО, начальник прес-служби Кримського ЕТЦ, Сергій КОЛЕСНИК, наш власкор



До списку