Статьи

Професійна майстерність є однією з найважливіших складових безпеки виробництва. Необхідність постійного вдосконалення майстерності працівників лишається актуальною й у наш час загальної автоматизації та високих технологій. Так вважають й у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Вже чимало літ тут проводяться змагання серед вальників лісу — представників однієї з найважливіших і найнебезпечніших професій галузі.

2008-087.jpgНинішнього року це яскраве видовище проходило 20 червня на карпатській полонині у Климецькому лісництві ДП «Славське лісове господарство». Радували краєвиди, погода та організація змагань. Серед кількох десятків учасників були і ветерани, і молодь — переможці у районних змаганнях своїх держпідприємств. Приїхала і команда румунських колег, з якими вже давно співпрацюють лісівники Львівщини. Учасники мали що показати і чого навчитись один в одного. За словами головного судді змагань, головного інженера обласного управління лісового та мисливського господарства Ю. Гром’яка, переможцю випаде честь презентувати свій край на всеукраїнських змаганнях вальників лісу, де останніми роками Львівщина впевнено посідала призові місця. Україна вже вчетверте бере участь в аналогічних міжнародних змаганнях. Минулого разу вони проходили в Італії, де наша бригада посіла четверте місце серед тридцяти команд.
2008-088.jpgПривітати учасників змагань прибули голови Сколівської райдержадміністрації І. Свистун, Сколівської райради М. Романишин, Климецької сільради Я. Коханець, Львівського обкому профспілки працівників лісового господарства В. Максимець, Товариства лісівників Львівщини С. Брик, священик місцевої церкви отець Любомир та інші.
Учасникам турніру належало пройти 5 етапів — звалювання дерева, обрізання сучків, збирання та розбирання бензопили, комбіноване розпилювання колоди та точне розкряжування. Крім того, обов’язковим було суворе додержання вимог техніки безпеки під час облаштування робочого місця, користування бензопилою, спилювання та спрямування падаючого дерева у визначене місце. У кожного мав бути відповідний спецодяг, засоби захисту органів слуху і обов’язково опущений захисний щиток на касці під час роботи. Оскільки складність у роботі лісозаготівельника створюють взаємопов’язані природний, технологічний та фізичний фактори, від нього вимагається особлива увага та суворе додержання порядку виконання робіт.
Цього разу турнір розпочався одночасно з усіх дисциплін — розділені на групи вальники поетапно демонстрували свою майстерність. Грізне ревіння бензопил лунало далеко над мальовничим пейзажем... Але учасникам напруженої боротьби у цю мить було не до краси — їхні обличчя зосереджені, а рухи виважені та вправні. Одразу відчувалося, що працюють майстри своєї справи, які добре розуміють можливі наслідки нехтування правил безпеки. До того ж перед початком змагань судді ще раз проінструктували учасників стосовно необхідності належної підготовки робочого місця, правильного запуску бензопили, дотримання кута, ширини і глибини підпилу, користування клином тощо. Важливим є додержання різниці між площинами підпилювання і пропилювання дерева, яке належить звалити. Бо неправильні дії можуть призвести до падіння спиленого дерева у небажаному напрямі, пошкодження не тільки його, але й сусідніх дерев. І, що найгірше,— це створює небезпеку для членів лісозаготівельної бригади. Тому велика увага приділялася також своєчасному відходу у безпечну зону від звалюваного дерева та додержанню вимог безпеки під час відокремлення гілок від стовбура.
2008-089.jpg За словами судді змагань, головного спеціаліста з охорони праці обласного управління лісового та мисливського господарства В. Степанишина, у багатьох країнах професії вальника лісу навчають два роки, і у нас до цієї роботи допускають лише осіб з шостим кваліфікаційним розрядом. Вони постійно вдосконалюють свою майстерність під час щорічного навчання із складанням екзамену, проходять щоквартальний інструктаж з охорони праці. Досконале володіння професійними навичками сприяє не тільки підвищенню продуктивності, але й гарантує безпечні умови праці.
Підбиваючи підсумки змагань, головний суддя Ю. Гром’як відзначив, що загалом усі учасники продемонстрували добрі результати, а 12 осіб набрали більше ніж по 1000 балів. Перше місце і цього разу виборов переможець двох попередніх років В. Кухта із ДП «Радехівське лісомисливське господарство», який набрав 1526 балів. Друге місце посів М. Якимів із ДП «Бібрське лісове господарство» (1333 бали). А на третю сходинку п’єдесталу переможців піднявся І. Ільницький, який представляв ДП «Сколівський лісгосп» (1275 балів). Усіх учасників турніру було премійовано. А румунські гості, які також виступили гідно, отримали подарунки.
Під час турніру його учасники та гості мали можливість ознайомитись з передовим досвідом безпечної лісозаготівлі, з технічними новинками, які при цьому використовувалися. Розгорнуті стенди розповідали також про сьогодення Львівського управління лісового та мисливського господарства. Організатори свята потурбувались і про побутові зручності для присутніх — встановили лави та столи для відпочинку і харчування, рукомийники, туалети. Працювала виїзна торгівля продтоварами. Після закінчення змагань на учасників очікував святковий концерт за участю місцевого фольклорного ансамблю «Плай» та обід.
Господарем змагань не випадково було обране ДП «Славське лісове господарство», яке очолює М. Коханець. На підприємстві за останні три роки не було випадків виробничого травматизму, значно скоротилась частка ручної праці, досягнуто високих виробничих показників за рахунок зростання продуктивності праці, тут невелика плинність кадрів. За словами головного спеціаліста з охорони праці лісгоспу О. Воїна, з приходом нинішнього директора тут оновився весь автопарк, бензопили, деревообробні верстати — усі основні засоби виробництва. На підприємстві придбали 6 гідроманіпуляторів для завантаження дерев на лісовози, в одному із цехів встановили нову імпортну лінію.
Витрати на охорону праці у лісгоспі торік становили майже 460 тис. грн. — понад 1 тис. грн. на одного працівника. Тільки спецодягу придбали у 2007 р. і за перший квартал 2008 р. на 151 тис. грн. Від обсягів реалізованої продукції це становить 2,7—2,8%, тобто більше, ніж передбачено нормативами. До речі, спецодяг і спецвзуття тут закуповують лише доброякісні, хоча й коштує це дорожче.
У всіх підрозділах лісгоспу (лісництвах, автоколоні, на нижньому складі) створено кутки охорони праці. Близько 16 тис. грн. було витрачено на навчальний клас охорони праці, створений торік. Тут підвищують кваліфікацію працівники лісгоспу.
— Наше підприємство забезпечує своїх працівників харчуванням, — додає директор М. Коханець. — Щомісяця ми доплачуємо на харчування кожної особи по 40 грн. Понад 200 робітникам привозимо їжу на робоче місце. Працюють їдальня та котлопункти. Усіх наших працівників ми доставляємо на роботу і з роботи своїм транспортом. Регулярно проводимо навчання та інструктажі, постійно контролюємо питання охорони праці.
Під час проведення Тижня охорони праці у лісгоспі витратили на заходи, пов’язані з цією подією, майже 8 тис. грн.: було надано матеріальну допомогу сім’ям загиблих працівників, 16 осіб отримали путівки на лікування.
Щорічно показники учасників змагань вальників лісу Львівщини зростають. Все більше балів набирають не тільки лідери, але й усі інші учасники. Таким чином турніри наочно демонструють зростання рівня професійної майстерності лісозаготівельників. Важливо, щоб такі змагання не ставали самоціллю, а спонукали всіх працівників галузі рівнятися на кращих, удосконалювати свою майстерність. І потрібно, щоб до турнірів долучалося якомога більше працівників — тоді у підсумку успіх буде загальним.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор

На знімках:
відкриття змагань;
черговий етап змагань — розпилювання колоди;
переможці турніру.

Фото автора



До списку