Статьи

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС неспроста привернув увагу редакції. Гідроелектростанція і гідроакумулююча станція, що входять до складу ВАТ «Укргідроенерго», є тими самими підприємствами, які від початку, на перший погляд, становлять собою небезпеку занесеного дамоклова меча як над територіями, що пролягають нижче за течією Дніпра, та українською столицею, так і для працівників. Тисячі тонн води, висока електрична напруга. З тим, як при грамотній і вмілій діяльності адміністрації, служби охорони праці, інших підрозділів небезпечне підприємство стає безпечним, ознайомлювався наш власний кореспондент Михайло БУДИЛОВ.

2008-126_2.jpgРанній ранок. Разом з начальником Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в енергетиці теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву В. Толочком під’їжджаємо до Київської ГЕС. Незліченну кількість разів я з трепетом перетинав греблю, проїжджаючи у службових і особистих справах по гребеню Дніпровських різнорівнів, і милувався простором, що відкривався переді мною. Ліворуч — безкрайня гладінь Київського водосховища, що вражає пустельністю та відсутністю кораблів і човнів. Праворуч під дорогою-греблею — провалля висотою з дев’ятиповерховий будинок. Там відносно вузький (порівняно з просторами водосховища) стрімкий потік Дніпра.
Зустрічаємося з головою правління ВАТ «Укргідроенерго», Героєм України С. Поташником. Взаємні радісні потиски рук, обійми. Зовсім не схоже на зустріч керівника підприємства з керівником наглядового органу.
2008-127_1.jpgПід час зустрічі С. Поташник сказав, що з інспекцією нормальні, ділові в професійному плані стосунки. І в цьому є великий сенс. Це не значить, що хтось намагається щось сховати, навпаки... Не було жодного випадку, коли б ми з інспекцією один одного не розуміли. Ось що важливо! Хоча нещасні випадки були, ми їх разом розглядали, приймали узгоджені рішення. І ніколи у нас не було розбіжностей і різночитань. Є тільки слова подяки на адресу присутнього тут керівника інспекції за взаєморозуміння та плідне співробітництво протягом 26 років. Ніякого начотництва, формалізму, диктату, прояву неповаги.
Найдешевшою та екологічно чистою є гідроелектроенергія, зазначив С. Поташник. В усьому світі гідроенергетика повільно, але впевнено посідає першу позицію серед так званих відновних джерел електроенергії. Це найбільш екологічно чисте виробництво за всіма показниками. Будь-яка гідроелектростанція, крім того, що виробляє електроенергію, ще є акумулятором води. А вода — найголовніший дефіцит. Не можна уявити собі нормальне життя значної частини України без цього закумульованого під час паводків колосального об’єму води, що потім планово розподіляється серед усіх водокористувачів.
2008-128_1.jpgЄ міжвідомча комісія, що призначається Кабінетом Міністрів. Вона визначає, скільки води потрібно для сільського господарства, для водного транспорту, для людей, які обживають ці береги. І для нас. Які витрати мають бути. Які коливання біля моста Патона... Виконують вказівки міжвідомчої комісії люди, які працюють тут. Проблема об’єднаної енергетичної системи України — нерівномірне споживання електроенергії у години пік порівняно з іншим часом доби. Роль регулятора при цьому відіграють гідроелектростанції. У нас будь-яка гідроелектростанція може за 2—3 хв підняти будь-яке навантаження: від нуля — на повну потужність. За рахунок запасу води.
Ми також дуже серйозно займаємося забезпеченням безпечної експлуатації гідротехнічних споруд разом з державною інспекцією промислової безпеки та охорони праці в енергетиці, якою керує В. Толочко, ні на хвилину не розслабляючись.
Начальник інспекції В. Толочко підкреслив, що голова правління та його підлеглі відповідально ставляться до питань охорони праці. Створено служби охорони праці, вони ефективно працюють. Якщо інспектори роблять зауваження, керівництво підприємства і служба охорони праці правильно реагують, розробляють заходи. Вчасно й інспекція інформує ВАТ «Укргідроенерго» про результати перевірок. З такими підприємствами приємно працювати, коли відчуваєш, що люди поважають інспекцію, вони не вважають її якоюсь надбудовою, непотрібним елементом. Працівники підприємства розуміють, що отримують допомогу у роботі, у тому, щоб уникнути нещасних випадків, щоб була культура виробництва. Наприклад: відносно недавно були дебати з приводу побутових приміщень в автопарку. Грошей не вистачало. Але знайшли, і зараз це кращі побутові приміщення для працівників гаража серед підприємств енергетики Київської області. Або медичний центр. Будь-яка поліклініка позаздрить! Але ж так повинно бути скрізь, а може, й краще!
2008-129_1.jpgНа підприємстві забезпечено доставку працівників на роботу і з роботи незалежно від віддаленості місця проживання. Сьогодні на жодній станції такої проблеми не існує. Одне тільки — автобуси застаріли, їх треба замінити на нові, комфортабельні.
Із заступником голови правління — директором департаменту охорони праці, оперативного управління та технічного нагляду В. Сергієнком йдемо оглядати станцію. Просторі, добре освітлені кабінети й довгі коридори, прикрашені живими квітами уздовж стін, чисті ліфти й сходові прольоти-переходи вражають. Оглядаємо кабінет охорони праці.
— Площа замала,— скаржиться інженер з охорони праці каскаду Київських ГЕС і ГАЕС Р. Шевченко.— Але ми розмістили стенди в коридорах. А взагалі незабаром переїдемо на ГАЕС, що за три кілометри від ГЕС. Там керівництво вже готує нам просторий кабінет охорони праці.
Спускаємося у турбінний цех Київської ГЕС. Просторий чистий зал розміром з футбольне поле. Над нами — 12 м води, сам «гребінь» греблі, по якій ще й автодорогу прокладено.
Мозок станції і всього об’єднання — диспетчерська. Тут основний пульт управління як самої ГЕС, так і всього комплексу станцій об’єднання. На екрані, навпроти пульта чергового інженера — схема-каскад. Виходимо на невеличкий балкон, з якого відкривається вид на греблю і дорогу по ній. Ця дорога — предмет основних транспортних труднощів у районі. Будувалася вона в часи, коли навіть уявити собі було неможливо такий потік транспорту. Зараз розроблено проект розширення дороги, він проходить технічну експертизу. Роботи з перенесення всіх комунікацій вже розпочато. Так що проблему в найближчі 2—3 роки буде вирішено.
Треба зазначити, що підготовці водіїв до виїздів, проведенню медоглядів, техоглядів транспортних засобів та й загалом профілактиці ДТП приділяють пильну увагу керівництво та служби підприємства. Тому і пригод немає.
На станції смертельний випадок був (у 1994 р.). Співробітник упав у шахту ліфта, і років п’ятнадцять тому — студент ПТУ (проходив практику на станції) в обідню перерву самостійно, без дозволу керівництва, почав на верстаті в цеху обробляти якусь деталь з дерева і травмував руку (відірвало пальці).
Постійно проводиться профілактична робота, і тому нещасних випадків на підприємстві майже немає. Позаторік жодного випадку, минулого року — один (прибиральниця впала зі стільця, витираючи пил).
Правильно ведеться профілактична робота щодо запобігання нещасним випадкам. Планується діяльність служби охорони праці на весь рік, розроблено колдоговірні заходи з охорони праці, які зазвичай всі виконуються. Періодично перевіряється виконання колдоговірних заходів і додержання вимог безпеки праці на всіх гідроелектростанціях ВАТ «Укргідроенерго». Раз на місяць кожного другого четверга на всіх станціях проводяться дні охорони праці. Після такого дня на кожній станції видається наказ, а на селекторній нараді у понеділок заслуховується звіт про його виконання. Якщо заходів не вжито, то з винних суворо спитають.
Начальник інспекції В. Толочко додав, що на підприємстві й оперативний контроль здійснюється згідно із розробленим положенням. Ведеться щоденна ретельна робота з контролю за станом охорони праці на місцях і вживаються дієві заходи щодо усунення недоліків. У кожному виробничому підрозділі ведеться журнал, де постійно робляться записи про порушення і суворо контролюється їх виконання.
Приємно те, що тут завжди порядок. Інспекція проводить згідно із встановленою методикою супровід виконання правил безпеки, бере участь у комплексних перевірках раз на два роки, залучаючи фахівців інших наглядових інспекцій. Зауваження є. Вони незначні, і відразу керівництво реагує на них, розробляє заходи. Повідомляє про їх виконання. «Це наше непроблемне підприємство,— вважає В. Толочко.— Одне з кращих, підконтрольних нашій інспекції».

На знімках:
начальник Державної інспекції
промислової безпеки та охорони праці в енергетиці теруправління
Держгірпромнагляду
по Київській області та м. Києву
В. Толочко (ліворуч)
та голова правління
ВАТ «Укргідроенерго»,
Герой України С. Поташник;
директор департаменту охорони праці, оперативного управління
та технічного нагляду підприємства
В. Сергієнко;
інженер з охорони праці
каскаду ГЕС і ГАЕС Р. Шевченко.

Фото автора



До списку