Статьи

2008-055.jpgДо 2005 р. шахта з поетичною назвою «Лісова», що поблизу містечка Великі Мости, була найбільш проблемною на ДП «Львіввугілля». План видобутку вугілля тут хронічно не виконували, соціально-побутові питання вирішували в останню чергу, була великою плинність кадрів, низьким рівень трудової дисципліни. На підприємстві сумно жартували, що тут можна заробити лише три «С» — стаж, силікоз і сором. Ситуація на шахті почала докорінно змінюватися з приходом нового директора — І. Дзіка.

Директором шахти «Лісова» І. Дзіка було призначено у квітні 2005 р. З командою однодумців він рішуче взявся за виведення підприємства у передові. Ігор Григорович вже мав досвід такої роботи, загалом відпрацювавши на шахтах 26 років. Розпочавши свою трудову біографію у 1977 р. гірничим робітником на потужній шахті «Межирічанська» (на тоді № 3 «Великомостівська»), працював слюсарем, начальником дільниці прохідницьких робіт. Потім був головним інженером на шахті № 10, заступником технічного директора ДП «Львіввугілля». Пізніше повернувся начальником шахти на «Межирічанську», яка на той час мала проблеми з виконанням плану. За рік Ігорю Григоровичу вдалося вивести підприємство у передові й працювати з прибутком. Ця шахта і досі працює стабільно. Після п’яти років керівництва «Межирічанською» І. Дзік був призначений на посаду технічного директора ДП «Львіввугілля». А згодом Ігореві Григоровичу запропонували очолити «Лісову».
2008-056_2.jpgРозпочав новий директор свою діяльність з наведення порядку, оголосивши війну пияцтву — відтепер працівники напідпитку до роботи не допускалися. Практикували різні методи впливу на таких осіб — і заслуховували на зборах, і звільняли. Вирішуючи кадрову проблему, зробили ставку на молодь — керівниками ставали 30-річні. Сьогодні середній вік працівників «Лісової» становить близько 36 років. Поступово сформувався надійний колектив. «Одним з найбільших наших досягнень вважаю вирішення кадрової проблеми, — говорить І. Дзік. — На сьогодні у нас повністю укомплектований штат працівників (1182 особи). А коли я сюди прийшов, їх було близько 800. Приємно, що деякі наші працівники вже намагаються влаштувати до нас на роботу своїх дітей чи родичів. А раніше звідси тікали...»
Проте тільки-но почали працювати по-новому, змонтували нову лаву, як 25 червня 2005 р. в монтажній камері лави № 522 вибухнув метан, загинули люди... Це був дуже сильний удар для всього колективу, але його витримали. Після цієї аварії на «Лісовій» почали особливо серйозно ставитися до питань, пов’язаних з газом, оскільки раніше вважали, що на вугільних підприємствах Львівщини небезпека по загазованості не може бути високою. І тепер, тільки-но десь виявляється наявність метану, одразу вживають запобіжних заходів. Особливо контролюють режим провітрювання. Для покращання газового контролю у 2005 р. шахта отримала нову апаратуру. Було змонтовано нові установки пожежогасіння. Для контролю кількості повітря в тупикових виробках також отримали нову апаратуру АКТВ. У 2006—2007 рр. замінили зношене прохідницьке обладнання.
На шахті функціонує СУОП, нарядна система. Для покращання знань з питань охорони праці в 2007 р. пройшли навчання 9 керівників середньої ланки та двоє осіб старшого інженерно-технічного персоналу. Керівники структурних підрозділів шахти розробили інструкції з охорони праці. Протягом минулого року на шахті відбулося 24 засідання постійно діючої комісії з питань охорони праці, на яких розглядалися питання про стан техніки безпеки на дільницях. Зараз працівники повністю забезпечені засобами індивідуального захисту. А для кабінету охорони праці придбали комп’ютерну техніку. Після введення на «Лісовій» особливого режиму державного нагляду у зв’язку з аварією на шахті імені О. Ф. Засядька інспектори Держгірпромнагляду не виявили тут жодного порушення пилогазового режиму. Покращився також стан охорони праці, знизилась кількість травмованих і зареєстрованих профзахворювань.
Серед пріоритетів нового директора було і вирішення санітарно-побутових питань, зокрема, ремонт занедбаної робітничої лазні та її постійне забезпечення гарячою водою. Тут облаштовано сауну, яка наприкінці кожної робочої зміни готова прийняти чергових відвідувачів. Було оновлено також котельню. Навели порядок і в побутових приміщеннях, відремонтували роздягальні, а також лампову. Хоча шахта і не кондитерська фабрика, тут намагаються постійно підтримувати чистоту.
Нинішнім колективом шахти директор задоволений. Особливо відзначає досвідченого начальника дільниці С. Грицака. Серед інших керівників — С. Корнила, В. Смагу, В. Басюка, А. Прокопика та ін.
Колектив підприємства також задоволений новим керівництвом і позитивними змінами, що тут відбуваються, тож перші позитивні зрушення викликали активну підтримку. Шахтарі цінують і звичайне людське спілкування з керівниками шахти та профспілкової організації, яке традиційно відбувається щочетверга у день безпеки, під час зустрічей з черговою зміною. На кожній такій зустрічі не тільки обговорюють проблеми безпеки на виробництві, вдосконалення професійної майстерності, але й можуть звернутися з будь-яким питанням до керівництва.
У кабінеті І. Дзіка зберігається чимало нагород, одержаних за спортивні досягнення колективу шахти. Коли проводяться міські чи на рівні «Львіввугілля» спортивні заходи, «Лісова» обов’язково виставляє свої команди, які завжди посідають призові місця з футболу, шахів, гирьового спорту, армрестлінгу. Велику увагу приділяють на шахті оздоровленню працівників. Вони відпочивають за путівками на Шацьких озерах, Чорному морі, лікуються у Трускавці та Моршині.
Завдяки цілеспрямованим зусиллям вже у 2005 р. «Лісова» почала виконувати план. Успішно виконавши планові завдання 2006 р., через брак обладнання не змогли своєчасно ввести в експлуатацію лаву № 534 і виконати завдання 2007 р. Зараз за добу шахта видає на-гора близько 1,2 тис. т вугілля. Торік на підприємстві нарізали лаву з високоякісним низькозольним вугіллям. До кінця нинішнього року на «Лісовій» хочуть мати дві лави, одна з яких буде на високозольному пласті, а інша — на низькозольному. Це дасть змогу збалансувати економічні показники підприємства. Проте для проходження двох штреків шахта має лише один комбайн. «Ми доповідали про свої плани Міністрові вугільної промисловості В. Полтавцю, — каже І. Дзік. — Він підтримав нас і пообіцяв допомогти».
Наприкінці січня нинішнього року на шахті проходила комплексна перевірка стану промислової безпеки, охорони праці та надр, яку проводили працівники Червоноградської державної гірничотехнічної інспекції під керівництвом заступника начальника теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області — начальника гірничого округу Ю. Царика. Участь у заході також взяли представники ДП «Львіввугілля», Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону, Червоноградської санепідстанції, обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, а також технічної інспекції праці профспілки працівників вугільної промисловості. Було виявлено 469 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, 17 разів призупинялося ведення гірничих робіт. До відповідальності притягнено 32 посадові особи. Однак жодного порушення пилогазового режиму та провітрювання, експлуатації електрообладнання та вибухобезпеки не зафіксовано. Стан протипожежного захисту шахти було визнано задовільним. Основні об’єкти, що забезпечують ритмічну роботу підприємства, не зупинялися. Комісія вказала на поліпшення стану охорони праці на дільниці шахтного транспорту.
У завершальний день комплексної перевірки було проведено навчальну тривогу з гасіння умовної пожежі у розвідувальному штреку. Інспектори перевіряли роботу Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону, який із поставленим завданням впорався успішно.
На нараді за підсумками перевірки, яка проходила на «Лісовій», Ю. Царик, серед іншого, зазначив, що на шахті порівняно з 2006 р. відбулись значні позитивні зрушення. Але колективу ще є над чим працювати. Юрій Володимирович звернувся до представників ДП «Львіввугілля» з рекомендацією допомогти «Лісовій» у ремонті стаціонарного обладнання. Директор шахти І. Дзік відзначив, що частковим свідченням досягнень його колективу у роботі стала зміна ставлення до їхнього підприємства у кращий бік. Тож колектив і надалі керуватиметься принципом: хоч потрохи, але рухатись уперед.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор

На знімках:
директор шахти «Лісова» І. Дзік;
працівники дільниці підготовчих
робіт № 1 шахти (зліва направо):
електрослюсар підземний
Б. Мацібора,
начальник дільниці В. Басюк
і машиніст А. Литвинюк;
гірничорятувальне відділення № 10
готується до гасіння умовної пожежі
у розвідувальному штреку;
заступник
начальника теруправління —
начальник гірничого округу Ю. Царик аналізує результати
комплексної перевірки стану
охорони праці на шахті «Лісова».

Фото автора



До списку