Статьи

Image00006.jpgУ рамках заходів з нагоди Дня охорони праці Міністерство аграрної політики України на базі кафедри охорони праці та інженерної екології Національного аграрного університету (НАУ) провело засідання круглого столу, основною темою якого став девіз — «Зробимо гідну працю реальністю: безпека і здоров’я на робочих місцях».

У роботі круглого столу взяли участь провідні фахівці в галузі охорони праці міністерства, обласних управлінь агропромислового розвитку (АПР), Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України, Держгірпромнагляду, Держпожбезпеки МНС України, ЦК профспілок працівників АПК, викладачі та магістри НАУ.
Заступник Міністра аграрної політики В. Моцний зазначив, що умови забезпечення безаварійності робіт у сільському господарстві протягом останнього десятиріччя на краще не змінилися. Перехід сільськогосподарського виробництва на нові форми господарювання однозначно призвів до зниження ефективності працеохоронної роботи на селі. Серед професій сільськогосподарського виробництва найнебезпечнішою, як і раніше, є професія механізатора, адже ресурс наявного в Україні машинно-тракторного парку, за багатьма оцінками технічного стану, майже вичерпаний. Проте головними причинами незадовільного стану охорони праці на більшості сільгосппідприємств України є не лише їх погана технічна оснащеність, а й низький рівень загальної культури виробництва. Це проявляється, зокрема, у ставленні працівників та роботодавців до питань охорони праці.
Про стан охорони праці йшлося у виступах працівників сектора охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху Міністерства аграрної політики. Вони проаналізували ступінь виконання рішень колегії Міністерства аграрної політики (грудень 2006 р.), що стосувалися охорони праці, оцінили тенденції динаміки виробничого травматизму в аграрному виробництві. Так, у рішенні колегії міністерства було запропоновано відновити служби охорони праці у всіх ланках управлінської вертикалі Мінагрополітики, створити при управліннях АПР райдержадміністрацій консультаційні центри з охорони праці для інформаційної підтримки працеохоронних запитів і потреб працівників сільгосппідприємств та ін. Але сьогодні більшість пропозицій не виконано. Причинами цього є не тільки бездіяльність посадових осіб, а й відсутність ініціативи спеціалістів, які на місцях відповідають за працеохоронну роботу.
Виступаючі запропонували шляхи покращання інформованості роботодавців і працівників галузі щодо причин травматизму в АПК та інших питань охорони праці, організаційні заходи щодо зниження рівня травматизму на селі.
У виступах викладачів кафедри охорони праці та інженерної екології НАУ основний наголос було зроблено на покращанні навчання з питань охорони праці у вищих навчальних закладах аграрного профілю. Покращанню рівня освіти з працеохоронних питань в аграрному секторі економіки сприяє також робота Навчально-методичного центру з охорони праці, створеного при кафедрі НАУ п’ять років тому. З огляду на це на засіданні круглого столу було підтримано пропозицію щодо створення подібних ліцензованих центрів при інших аграрних закладах освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації (а їх в Україні майже півтора десятка).
На завершення роботи В. Моцний вручив Почесні грамоти міністерства та інші відзнаки головним спеціалістам з охорони праці головних управлінь АПР Запорізької, Івано-Франківської, Одеської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської облдержадміністрацій, викладачам кафедри охорони праці та інженерної екології НАУ, відзначивши їх багаторічну плідну роботу та вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в галузі охорони праці.

В. ГАВРИЛЮК, завідувачка сектора охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху Мінагрополітики, О. ВОЙНАЛОВИЧ, канд. техн. наук, доцент кафедри охорони праці Національного аграрного університету

На знімку:
у президії засідання
круглого столу (зліва направо):
завідувач кафедри НАУ В. Цапко, завідувачка сектора охорони праці,
пожежної безпеки та безпеки
дорожнього руху
Мінагрополітики В. Гаврилюк,
заступник Міністра
Мінагрополітики В. Моцний,
заступник директора департаменту міністерства П. Гринько
та директор центру НАУ В. Войтюк.

Фото Г. КУШАНОВА




До списку