Статьи

Image00032.jpgУ жовтні відбувся візит української делегації на чолі з Головою Держгірпромнагляду С. Сторчаком до Сполучених Штатів Америки для проведення переговорів щодо продовження двостороннього співробітництва у рамках програми «Шахтна безпека в Україні», що реалізується з 2000 р.

Під час візиту делегація відвідала два вугільних підприємства США у штаті Алабама, ознайомилась з провідними технологіями видобутку вугілля, системами безпеки, що впроваджуються для забезпечення безпечного ведення робіт, системами збирання шахтного метану та дегазації.
У Вашингтоні українська делегація провела ряд зустрічей з офіційними особами, зокрема з Р. Стакером — керівником державного гірничого агентства безпеки та здоров’я США та С. Марлером — представником Міністерства праці США. Було обговорено стан та подальші перспективи реалізації програми шахтної дегазації та зниження рівня виробничого травматизму у вугільній промисловості України.
У Міністерстві праці США відбулася зустріч із заступником керівника Бюро міжнародних трудових відносин Сполучених Штатів Америки Ш. Понтічеллі. Під час зустрічі пані Понтічеллі високо оцінила результати спільних українсько-американських зусиль, що спрямовані на покращання рівня безпеки на українських вугільних шахтах. Вона відзначила, що всі попередні проекти в рамках програми підвищення безпеки праці на вугільних підприємствах України були успішними і мали практичне спрямування.
У свою чергу Голова Держгірпромнагляду наголосив на тому, що поряд з основною метою програми між Україною та США з питань шахтної безпеки було б доцільно розвивати новий напрям — навчання державних інспекторів, що безпосередньо здійснюють нагляд на вугільних шахтах, оскільки саме інспектор є центральною фігурою системи державного нагляду. Саме від його професіоналізму, принциповості, наполегливості залежить стан промислової безпеки на підконтрольних виробництвах.
Враховуючи викладене, Ш. Понтічеллі висловила готовність у рамках діючої програми розглянути питання щодо надання додаткових коштів (у розмірі близько 1 млн. доларів США) для реалізації проекту підготовки інспекторів.
Сторони висловили упевненість, що реалізація програми в цьому напрямі сприятиме створенню більш безпечних умов праці українських шахтарів.
Досягнуто домовленості про продовження реалізації проекту із дегазації вугільних пластів. Також було обговорено стан реалізації та фінансування проекту технічної допомоги із впровадження американської техніки і технології анкерного кріплення гірничих виробок шахт.
Візит української делегації сприятиме впровадженню нових спільних проектів, залученню міжнародної технічної допомоги та інвестиційних ресурсів, що дасть можливість поліпшити стан промислової безпеки у вугільній промисловості, знизити рівень аварійності і виробничого травматизму.



До списку