Статьи

Трагедію, що сталася в середині лютого з 46-річним Ю. Куртаном, не оминули увагою численні засоби масової інформації краю. Під час вивантаження щебеню на складі інертних матеріалів ЗАТ «Завод будівельної індустрії» у Мукачевому бункерувальник був травмований кришкою люка вагона. Як повідомили з Мукачівської центральної районної лікарні, куди потерпілого доправили машиною швидкої допомоги, працівник помер внаслідок відкритої черепно-мозкової травми та закритої травми хребта. Але журналістів зацікавив не стільки сам нещасний випадок, скільки те, що трагедія неодмінно матиме гірке відлуння в майбутньому у долях десяти дітей, які залишились без годувальника.

Згадана обставина, звісно, стала не останньою й серед тих, що призвели до найсерйознішої комплексної перевірки стану умов та охорони праці у ЗАТ «Завод будівельної індустрії» холдингової компанії «Укрбетон» та суворої розмови за її підсумками на засіданні ради теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області.
Спочатку про підприємство. Внаслідок приватизаційних пертурбацій правонаступник заводу «Будіндустрія» ВАТ «Закарпатбуд», на якому сьогодні працює 95 працівників, з численних структур колишнього гіганта зберіг у своєму розпорядженні бетонно-розчинний вузол, склад інертних матеріалів з підштабельною галереєю, формувальний цех, частину арматурного цеху, транспортну дільницю, компресорну станцію та відкритий склад готової продукції. На підприємстві експлуатується 41 одиниця технологічного обладнання, в тому числі 11 одиниць автотранспорту, 14 — технологічного обладнання з випуску залізобетонних виробів та 6 — електрозварювального, газова установка типу «Крон-4» для термічної обробки виробів, 6 вантажопідіймальних кранів, 3 посудини, що працюють під тиском. А отже, підприємство виконує роботи підвищеної небезпеки. При всьому цьому, за словами голови комісії, яка здійснювала комплексну перевірку, В. Василинчука, в ЗАТ «Завод будівельної індустрії» не працює система управління охороною праці. Обов’язки спеціаліста з охорони праці та начальника транспортної дільниці тут суміщає одна особа, хоча чинним законодавством посаду інженера з охорони праці передбачено вже в колективі, де кількість працюючих становить 50 осіб. Відсутні перелік робіт підвищеної небезпеки та дозвіл на їх виконання теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області. Не налагоджено навчання інженерно-технічних і рядових працівників, не впорядковані посадові інструкції... І ще більше сотні різних порушень, виявлених в окремих структурних підрозділах, що в підсумку перевірки «потягнули» на 13 приписів та 9 штрафів і категоричний висновок: роботу адміністрації підприємства щодо додержання нормативно-правових актів з охорони праці вважати незадовільною.
Реакція на такий вердикт голови правління ЗАТ «Завод будівельної індустрії» М. Гогіля, відверто кажучи, неприємно здивувала. Керівник виправдовувався тим, що отримав підприємство цілком занедбане і робив усе для того, щоб повернути його до життя. Буквально за місяць усунув майже всі недоліки. Вимогами законодавства поцікавитись не встиг, проте цілком розуміє їх і поділяє....
— Якщо це дійсно так,— зауважив начальник обласного теруправління М. Саварин,— то чому ж за три роки не прийшли до нас? За нашим наполяганням посадову одиницю на ділянку охорони праці в штатному розписі від скупих керівників з холдингу отримали б набагато швидше. І з вимогами, що необхідні до виконання, ми б вам посприяли. Невже, щоб виконати належне, треба було осиротити десятеро дітей? Взяли людину зі сторони, яка абсолютно не знала роботи. А де ж був майстер? Спроби обійти це питання при розслідуванні честі вам не роблять.
Трагедія наших роботодавців у тому, що вони не згадують про виробничу безпеку, допоки грім не вдарить. Коли станеться біда, всі сили скеровують на усунення порушень, а потім... знову забувають про працеохоронні проблеми до чергової НП. Нас, як наглядову державну структуру, цікавить ваше підприємство: це ж бо й робочі місця, й податки до бюджету, й готова продукція, яка сьогодні користується чималим попитом. Проте ми не можемо дозволити, щоб усе це забезпечувалось такою дорогою ціною — за рахунок життя працівників та благополуччя членів їхніх родин!
Найбільш неприємним було те, як розслідувався нещасний випадок. Не по-людськи! Сталося нещастя, то треба мати мужність вийти з ситуації достойно, а не «футболити» документи туди-сюди. Адже дітям батька ніхто не поверне. Парадоксально: економити на посаді, коли ой як потрібна щука, аби карась не дрімав. А зараз шлях один — перевірка виконання приписів у зазначений термін. Не буде виконано — зупинка роботи підприємства, і всі зусилля — на ліквідацію недоробок у царині виробничої безпеки...
Не менш суворо спитав керівник теруправління і зі своїх підлеглих — начальника державної інспекції об’єктів підвищеної небезпеки, гірничого нагляду та охорони надр А. Горвата та головного державного інспектора, який курирує будівельну галузь, З. Бопка.
— Мусимо визнати,— констатував Михайло Васильович,— на жаль, сьогодні ми ще не доходимо до кожного будівельного майданчика навіть в обласному центрі чи місті обласного підпорядкування. То що вже говорити про глибинку? Пояснень такій ситуації більше ніж достатньо: велике навантаження на інспекторів у зв’язку зі збільшенням обсягів будівництва в регіоні, застосування «телефонного права» при спробі перевірити об’єкт, що прикривається чиєюсь широкою спиною... Проте той, хто хоче працювати, шукає можливості для усунення, а не причини, якими можна виправдати недоробки. Комплексна перевірка цього товариства планувалася інспекцією на серпень, а нещасний випадок «переніс» її на лютий. Тож найсправедливішими будуть організаційні висновки на обидві адреси — як роботодавців, так і наглядовців...
Рішення, за яке члени ради теруправління проголосували одноголосно, крім визнання роботи з охорони праці у ЗАТ «Завод будівельної індустрії» незадовільною, зобов’язало роботодавця розробити заходи щодо усунення виявлених порушень і реалізувати їх до кінця другого кварталу поточного року, а державну інспекцію об’єктів підвищеної небезпеки, гірничого нагляду та охорони надр, якій вказано на недостатній рівень використання наданих чинним законодавством повноважень з контролю за станом промислової безпеки в будівельній галузі,— взяти виконання цих заходів на контроль та інформувати про їх хід раду теруправління. Справедливо, чи не так? Як-то кажуть: усім сестрам по сережці...

В. ТУРЯНИЦЯ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області



До списку