Статьи

Свого часу, коли багатоповерхові житлові будинки на Херсонщині ще не були газифіковані, з метою забезпечення безпеки життєдіяльності населення використання побутових газових балонів у квартирах було заборонено. Біля житлових будинків та інших об’єктів соціальної сфери будувалися газгольдери — металеві підземні ємкості об’ємом 2—4 м3, які заповнювалися скрапленим газом, що під тиском подавався у централізовані газові системи будинків. Тоді це був вагомий крок у напрямі безпеки.

Сьогодні до житлових будинків подається природний газ, але на початку 2007 р. на Херсонщині було ще близько 400 газгольдерів, які вже тривалий час не експлуатуються, розташовані у постійно вологому середовищі, а значить іржавіють. Головна небезпека в тому, що ємкості містять залишки скрапленого газу, і внаслідок корозії цей газ може випаровуватися, створюючи загрозу для населення. Біля деяких будинків, де розміщені газгольдери, запах газу відчувається постійно, особливо в літній період.
Питання щодо термінової дегазації та демонтажу цих ємкостей неодноразово виносилося теруправлінням Держгірпромнагляду по Херсонській області на розгляд обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За її рішенням, прийнятим ще у травні 2007 р., підрозділам ВАТ «Херсонгаз», органам місцевого самоврядування та виконавчої влади, на балансі або утриманні яких перебувають дані об’єкти підвищеної небезпеки, необхідно було здійснити дегазацію та демонтаж усіх наявних ємкостей до 1 жовтня 2007 р.
Рік давно закінчився. Відповідна робота проведена в Херсоні, Новій Каховці, Білозерському, Великолепетиському, Верхньорогачицькому, Нижньосірогозькому, Новотроїцькому та Чаплинському районах. Деякі газгольдери ще не демонтовано, але вони вже не є небезпечними, оскільки проведено їх повну дегазацію. Але ще близько половини об’єктів не знешкоджено. За інформацією обласного теруправління Держгірпромнагляду, найбільша кількість небезпечних підземних ємкостей у Генічеському (73) та у Каховському районах (62 об’єкти). Проте в цих районах керівники організацій та установ, які відповідальні за ліквідацію аварійно-небезпечних об’єктів, незадовільно виконують поставлені завдання. Посадовці Іванівського району взагалі проігнорували вимоги обласної комісії та теруправління, тому що за рік з 14 існуючих газгольдерів жодного навіть не дегазовано.
Теруправлінням, членами обласної комісії було враховано, що минуле спекотне літо стало причиною тимчасового призупинення необхідних робіт, бо їх проведення було вкрай небезпечним. Але у більшості керівників все ж була можливість виконати необхідні заходи до кінця року.
Як повідомив начальник державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у нафтогазовому комплексі, енергетиці та машинобудуванні теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області С. Бурлака, на керівників Генічеського, Каховського та Іванівського районів будуть складені протоколи про адміністративні правопорушення, видано повторні приписи з встановленням жорстких термінів ліквідації небезпечних об’єктів та забезпечено контроль за їх виконанням.
А поки посадовці збиратимуться, жителі деяких районів Херсонщини так і ходитимуть по газгольдерах, як по порохових бочках.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку