Статьи

2008-052_1.jpgВіктор Шайтан працює начальником теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області більше року. До цього був генеральним директором державного підприємства «Львіввугілля». Про стан промислової безпеки і охорони праці на Львівщині з начальником теруправління веде розмову наш власний кореспондент Ігор ПАРФЕНЮК.

— Вікторе Анатолійовичу, чи має робота Львівського теруправління якусь специфіку порівняно з іншими регіонами? Як оцінюєте можливості свого колективу?
— Львівський регіон складний у техногенному плані, бо тут видобувається чимало корисних копалин, є великі промислові підприємства, різноманітні оздоровниці з мінеральними водами тощо. А минулого року роботи нам додалося ще й у зв’язку з переходом під наш нагляд вуглевидобувних підприємств Волині. Проте до своїх обов’язків ставимося з максимальною відповідальністю і особливих проблем з їх виконанням не маємо. Нашим колективом я задоволений — тут працюють справжні фахівці. Перспективу вбачаємо у збереженні кваліфікованих кадрів, створенні максимально сприятливих умов для якісної, оперативної праці. Підтримуємо у колективі взаємини доброзичливості і разом з тим принциповості та вимогливості.
— Що вважаєте пріоритетним у своїй роботі?
— Проблеми забезпечення безпечних умов праці на Львівщині, додержання протиаварійної безпеки на підприємствах усіх форм власності особливо актуальні у наш час. Серйозний суспільно-політичний резонанс ця тема викликала у світлі останніх сумнозвісних подій на шахті імені О. Ф. Засядька і особливо у зв’язку з жорсткою позицією з цього питання Кабінету Міністрів. Усе це ще раз нагадує кожному з нас, працівникам Держгірпромнагляду, що найголовніше у нашій роботі — турбота про здоров’я і життя людини праці.
Робота нашого теруправління протягом 2007 р. була логічним продовженням напрацьованих позитивних тенденцій попередніх років у поєднанні з новими напрямами діяльності. Ми послідовно впроваджуємо нові підходи до системної організації державного нагляду за веденням робіт, поєднуємо питання управління і нагляду за охороною праці. У підсумку — знизились показники виробничого травматизму порівняно з 2006 р., особливо у вугільній промисловості.
Одним із наших пріоритетів є зміна ставлення до безпеки праці не лише керівників підприємств, а й рядових робітників. Адже саме пересічний працівник найчастіше ризикує заплатити власним життям за небажання виконувати вимоги з охорони праці. І тут не обійтися без співпраці з усіма структурами місцевої влади — ми разом повинні змінювати психологію робітника.
У центрі нашої уваги — запобігання вибухам газу та вугільного пилу на шахтах, нагляд за безпечною експлуатацією стаціонарного устаткування, підйомних комплексів і вентиляторів головного провітрювання, підземного конвеєрного транспорту тощо. Нагляд за станом протипожежного та протиаварійного захисту вугільних шахт, додержанням технології відкатки вантажів локомотивами. Не випускаємо з поля зору питання приведення до вимог нормативних актів промислової безпеки під час експлуатації установок видобування нафти, факельних господарств нафтових та газових промислів, охоронних зон магістральних трубопроводів. Контролюємо також ведення оперативної роботи енергопостачальними компаніями, організовуємо роботу оперативно-виїзних бригад, приділяємо увагу порядку підготовки та проведення ремонту енергетичного устаткування тощо. Ну і, звичайно ж, одним із головних напрямів нашої діяльності є контроль за роботою газового господарства області.
Проте, незважаючи на вжиті заходи, недоліки у роботі керівників деяких піднаглядових підприємств будівельної галузі, автотранспорту, вугільної промисловості, агропромислового комплексу, соціально-культурної сфери Львівщини призвели до випадків з невиправними наслідками. А на підприємствах будівельної та вуглевидобувної галузей з метою зниження рівня травматизму на виробництві та посилення державного нагляду довелось навіть запроваджувати особливий режим контролю...
— Наскільки ефективним є запровадження особливого режиму?
— Особливий режим на піднаглядових підприємствах будівельної галузі було запроваджено наказом по нашому теруправлінню. За період його дії перевірено стан промислової безпеки та охорони праці на 97 будівельних майданчиках. Ми призупинили експлуатацію 138 одиниць устаткування, машин і механізмів. До адміністративної відповідальності притягнено 74 посадовців, у тому числі — 16 перших керівників. Сьогодні теруправління вимогливо і жорстко відстежує оперативну інформацію про будь-який об’єкт ще задовго до початку будівництва. У цьому ми співпрацюємо з усіма без винятку місцевими владними структурами. На підприємствах, де були випадки порушення правил безпеки з трагічними наслідками, проведено позачергові комплексні перевірки, зокрема, у ЗАТ «Львівський керамічний завод», ТОВ «Стрийбудмонтаж», на ПП «ОлімпПлюс», СП ТОВ «Технобуд», у ТОВ «Гідробуд-М», на шахті «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» тощо.
Наше теруправління активно контролює стан промислової безпеки та охорони праці також у гірничорудній та нерудній галузях. Ми здійснюємо посилений нагляд за додержанням вимог законодавства про охорону праці та надр під час проведення робіт з ліквідації сірчаних кар’єрів Роздільського ДГРП «Сірка», Новояворівського ДГХП «Сірка» та ДГРП «Подорожнянський рудник». На жаль, змушений констатувати, що там через відсутність належного державного фінансування не виконується вчасно обсяг робіт, передбачених проектами ліквідації кар’єрів. Особливу увагу приділяємо стану промислової безпеки на Стебницькому хімічному підприємстві «Полімінерал», де через відсутність належного фінансування з держбюджету і невиконання у встановлені терміни робіт, передбачених сітковим графіком «Комплексного проекту консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель», існує загроза виникнення критичної техногенної ситуації.
Втім, є у нас і чимало підприємств, де промислова безпека та охорона праці забезпечені належним чином, як от: філія «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ВАТ «Укртранснафта», НАК «Нафтогаз України», ДК «Укртрансгаз», філія УМГ «Львівтрансгаз», НПК «Галичина», Миколаївський цементний завод та інші.
— Одним із напрямів вашої діяльності є інформаційно-роз’яснювальна робота. Як тут складаються справи?
— На Інтернет-сайті теруправління постійно висвітлюється стан промислової безпеки на піднаглядових підприємствах. Ця інформація також спрямовується на сайт Держгірпромнагляду. Представники теруправління постійно виступають у друкованих засобах масової інформації, беруть участь у передачах на телебаченні та радіо. Інформування суспільства про стан справ із безпекою праці та охороною здоров’я людини — невід’ємна складова наших зусиль, спрямованих на запобігання нещасним випадкам.
— Як вам працюється з місцевими органами влади? Чи завжди зустрічаєте розуміння?
— Ми досить успішно і активно співпрацюємо з місцевою владою. Адже питань, які потребують спільних зусиль і спільного вирішення, виникає чимало. Як приклад — забезпечення діяльності ліфтового господарства. Рішенням виконкому Львівської міськради ще в 2003 р. було прийнято Програму технічної експертизи, модернізації, ремонту, заміни та диспетчеризації ліфтів у житлових будинках, які перебувають у власності територіальної громади. Зараз із більше ніж 1800 ліфтів у житлових будинках Львова понад 700 відпрацювали 25 і більше років. І згідно з правилами необхідно провести їх технічну експертизу, капремонт та модернізацію. Ми вважаємо таку ситуацію близькою до критичної. Адже послугами ліфтів щодоби користуються десятки тисяч львів’ян, наражаючись на певну небезпеку…
Зокрема хочу підкреслити, що ми постійно контролюємо виконання Регіональної програми модернізації та заміни ліфтів у житлових будинках. І я вкотре змушений зазначити, що справи з ремонтом ліфтів у Львові є незадовільними, і виконання названої програми можна вважати зірваним. Однією з причин цього є незадовільне фінансування робіт. Щоб вийти з глухого кута, керівництво теруправління ініціювало проведення у міській держадміністрації технічної наради щодо цього питання з керівниками комунальних служб Львова. Залучили організації, які обслуговують і ремонтують ліфти. Запросили представників прокуратури, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. І завдяки нашій наполегливості ми зрушили проблему з критичної точки.
З цих та інших нагальних питань ми підготували проект Програми безпечної життєдіяльності у Львівській області на наступні роки. Торік було проведено 17 засідань ради теруправління, заслухано 19 керівників піднаглядових підприємств, де сталися трагічні випадки. Таким чином постійно підвищуємо планку особистої відповідальності керівника за життя та здоров’я людини праці. Всі невідкладні проблеми ми постійно обговорюємо з фахівцями держадміністрацій усіх рівнів, опрацьовуємо необхідні документи. Проблемні питання пропонуємо виносити на розгляд комісій, а потім — розраховуємо на підтримку і затвердження сесією обласної ради. Ми тісно співпрацюємо з профспілками, Федерацією роботодавців, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Підсумовуючи сказане, ще раз хочу зауважити, що з боку влади, місцевих органів самоврядування ми завжди знаходимо розуміння. Бо лише завдяки спільним зусиллям можна досягти бажаної мети.

На знімку:
начальник теруправління
Держгірпромнагляду
по Львівській області В. Шайтан.

Фото М. ГУЦУЛЯКА



До списку