Статьи

Завершила роботу комісія, яка розслідувала груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком, що стався 31.07.2007 р. у цеху АК-1 виробництва адипінової кислоти ВАТ «Рівнеазот». Від одержаних опіків помер слюсар-ремонтник управління ремонтно-монтажних робіт товариства А. Василишин, отримав опіки дихальних шляхів і серйозні ушкодження електрозварник управління Г. Мізера.

Того дня до виконання ремонтних робіт згідно з наказом генерального директора був залучений персонал управління ремонтно-монтажних робіт. До початку робіт були оформлені наряди-допуски, однак вузол відгону циклогексану не був повністю звільнений від небезпечної речовини та не продутий інертним газом відповідно до Інструкції про порядок здачі обладнання в ремонт і прийняття з ремонту та Типової інструкції про порядок безпечного проведення ремонтних робіт.
31.07.2007 р. одна бригада прибула на робоче місце о 8 год і продовжувала виконання робіт із заміни трубопроводу оборотної води. Після обідньої перерви ця бригада приступила до підготовки врізки до колектора води: двоє робітників піднялися драбиною на риштовання, ще кілька перебували внизу.
Одночасно слюсарі КВПіА цеху АК-1 на клапанах, які підлягали демонтажу, зняли позиціонери. Ще одна бригада на відстані близько 4 м від них проводила вогневі роботи на трубопроводі гарячої води. Від іскри поблизу місця виконання цих робіт загорівся циклогексан, що витік з розгерметизованого фланцевого з’єднання у калюжу води, яка залишилася після промивання теплообмінної апаратури. Полум’я охопило обладнання і швидко поширилося вгору, де перебували двоє робітників. Електрозварник Г. Мізера звільнився від запобіжного пояса, зіскочив з висоти 4 м і цим урятував собі життя. Слюсар А. Василишин цього зробити не зміг.
Була задіяна система пінного пожежогасіння, викликана пожежна команда, яка за 40 хв ліквідувала пожежу. Слюсаря-ремонтника А. Василишина знайшли без ознак життя на місці проведення робіт.
Згідно з висновками комісії, причинами нещасного випадку стали незадовільна організація проведення капітального ремонту, видача наряду-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки без виконання заходів, які забезпечують безпеку працюючих.
Виявилося, що вогневі роботи проводилися без дренування продуктів з окремих апаратів та трубопроводів та їх продування азотом. Незадовільними були організація підготовки і здачі обладнання в ремонт, неякісне проведення цільового інструктажу з питань охорони праці з ремонтним персоналом.
До речі, в лютому 2004 р. на підприємстві вже був груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком, який стався під час проведення вогневих робіт на залізничній цистерні з-під бензолу. Його причини були аналогічними, проте відповідних висновків керівництво підприємства, як бачимо, не зробило.
Матеріали спеціального розслідування нещасного випадку, що трапився 31.07.2007 р., передано до прокуратури м. Рівного. Остаточні висновки робитиме саме вона.


С. САБАНЮК (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області)



До списку