Статьи

Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування (далі — ДП НВКГ) «Зоря» — «Машпроект» займається проектуванням і серійним виготовленням газотурбінних агрегатів і редукторів.
Впродовж останніх 5 років у 13-тисячному колективі стан виробничого травматизму був задовільним — в середньому 25 нещасних випадків на рік. Проте тільки у І кварталі 2008 р. тут зареєстровано 21 нещасний випадок. Теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області провело комплексну перевірку стану охорони праці на підприємстві. Комісію очолив начальник теруправління М. Єропунов.

2008-175_1.jpgЯк завжди, перед початком роботи в актовому залі заводу зібралися члени комісії, керівники заводу, начальники цехів, майстри. Микола Леонтійович розповів присутнім про роботу колективу ВАТ «Миколаївський глиноземний завод», де ставлення до охорони праці, а отже, до людей, які там працюють, є прикладом для ДП «НВКГ «Зоря» — «Машпроект», та й розташовані підприємства в одному районі Миколаєва.
Стан промислової безпеки на підприємстві привернув увагу і міської прокуратури. Тому в роботі комісії взяв участь старший помічник прокурора Миколаєва С. Лукашенко. Основною метою перевірки став не пошук і покарання винних у допущенні зростання рівня травматизму на заводі, а надання практичної допомоги для виправлення ситуації. В першу чергу — новому генеральному директору підприємства А. Хоменку. Дано оцінку роботі його підлеглих — відповідальних за стан охорони праці, яким запропоновано вжити всіх можливих заходів для покращання стану виробничої безпеки.
Детальний розгляд матеріалів розслідування нещасних випадків не виявив серйозних порушень нормативно-правових актів з охорони праці. На підприємстві створені та працюють усі необхідні структурні підрозділи, покликані контролювати профілактичні заходи щодо створення безпечних умов праці.
Організацію роботи та функціонування системи управління охороною праці на ДП «НВКГ «Зоря» — «Машпроект» забезпечує управління охорони праці, яке має у своєму складі три бюро (охорони праці, нагляду та охорони навколишнього середовища), дві лабораторії (санітарно-промислова вимірювальна та екологічна вимірювальна), дві служби (радіаційної безпеки, пожежної безпеки). Загальна чисельність працівників управління — 48 осіб. На підприємстві вирішуються питання навчання та перевірки знань з питань охорони праці, створені відповідні служби, призначені керівники, відповідальні за вирішення питань охорони праці, розроблені та затверджені відповідні положення, інструкції, інші нормативні акти, що діють у межах підприємства. Щороку приймається колективний договір. У 2007 р. на виконання заходів з охорони праці передбачалося витратити 1,35 млн. грн., фактично витрачено більше 2,5 млн. грн. За шість місяців 2008 р. управління охорони праці видало майже 260 приписів, виявлено понад 3 тис. порушень вимог нормативних документів з охорони праці, пожежної безпеки. Співробітники лабораторій постійно проводять виміри параметрів шкідливих виробничих факторів.
Тільки після обстеження комісією робочих місць стало зрозуміло, хто не допрацьовує на ДП «НВКГ «Зоря» — «Машпроект». Як і підозрював М. Єропунов, це недостатній рівень або практична відсутність у більшості цехів першого і другого ступенів оперативного контролю за станом охорони праці. Деякі начальники цехів роками не стежать за записами результатів проведення першого ступеня оперативного контролю, не аналізують їх і не роблять відповідних записів. Другий недолік, який визначили члени комісії,— відсутність на підприємстві спланованої роботи щодо технічного переоснащення виробництва. Навіть з урахуванням складнощів з фінансуванням неприпустимо на підприємстві, де виготовляють сучасне складне обладнання і застосовуються навіть космічні технології, використання в таких значних кількостях екологічно шкідливих матеріалів. Не до лиця і застосування важкої ручної праці, залучення до неї жінок, використання давно застарілого устаткування. Наприклад, таке зауваження в акті перевірки: «Рукоятки інструментів, що використовуються, розламані», характерне майже для кожного цеху, який перевірявся. Немає сенсу перелічувати всі зауваження, виявлені під час перевірки (більше ніж 400). Впевнено можна сказати, що питання модернізації, технічного переоснащення заводу вирішуються недостатньо, і це безпосередня вина головного інженера підприємства та його служб. Адже не виключено, що саме внаслідок важких умов праці, надмірного рівня вібрації, шуму та інших шкідливих факторів виробництва і сталися деякі нещасні випадки.
Державними інспекторами видано 45 приписів, заборонено, призупинено або обмежено експлуатацію 102 одиниць устаткування, притягнено до адміністративної відповідальності 45 винних у порушенні законодавства про охорону праці. А головне — керівництву заводу дано рекомендації щодо створення належних і безпечних умов праці.
На ДП «НВКГ «Зоря» — «Машпроект» працюють здебільшого досвідчені, виховані й порядні люди. Те, що за другий квартал сталося лише два нещасних випадки на виробництві, надає оптимізму і впевненості, що ситуація обов’язково буде виправлена, і підприємство, як і колись, буде одним з кращих у країні в галузі безпеки праці.

В. БОНДАРЄВ, начальник державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в металургії, машинобудуванні, енергетиці, будівництві, котлонагляду та за підйомними спорудами теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області, Сергій КОЛЕС НИК, наш власкор
На знімку:
головний держінспектор
теруправління М. Федюшин
перевіряє роботу заступника
начальника цеху № 250
О. Єрмолаєва.

Фото С. КОЛЕС НИКА



До списку