Статьи

Засоби масової інформації чи не кожного дня повідомляють про трагедії, викликані порушеннями вимог безпеки під час використання газу. Донецька область – серед тих областей, де наражаються на найбільший ризик. І теруправління Держгірпромнагляду добивається від власників підприємств, об’єктів соціального призначення та житлового фонду максимальної уваги до газового господарства. Про роботу, що ведеться в цьому напрямі, та її результати нашому власному кореспондентові Геннадію ЩУРОВУ розповів заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області І. Буряк.

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №9 2009р.)

2 Під наглядом теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області перебувають підприємства газового комплексу, що входять до НАК «Нафтогаз України»: ВАТ «Донецькоблгаз», «Макіївкагаз», «Маріупольгаз»; Управління магістральних газопроводів «Донбастрансгаз», Регіональне виробниче управління «Донецькавтогаз», а також об’єкти систем газопостачання, власники яких – більш як 76 тис. підприємств різних форм власності, на яких працюють 125 567 осіб.

Під наглядом перебувають: більш як 18 тис. км газопроводів (у тому числі понад 2,0 тис. – магістральні); 101 газорозподільна станція; 1220 газорегуляторних пунктів; 1270 шафових регуляторів; 45 390 будинкових регуляторів; понад 6 тис. станцій катодного захисту газопроводів; понад 7 тис. газових колодязів; більш як 200 автомобільних газозаправних пунктів, газонаповнювальних станцій і газонаповнювальних пунктів; 42 автомобільні газонаповнювальні компресорні станції; 467 організацій, які проводять роботи підвищеної небезпеки на об’єктах газопостачання та мають дозволи теруправління на провадження цих робіт.

У регіоні понад 1 млн. 430 тис. абонентів використовують природний та зріджений газ у побуті. І, отже, стільки ж ризиків.

Нині державний нагляд за безпечною експлуатацією об’єктів газового комплексу здійснюють 16 державних газотехнічних інспекторів Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у газовому комплексі (ДІПБ та ОП у ГК), начальник інспекції та його заступник. У середньому на одного інспектора припадає по 470 підприємств.

Випадків смертельного травматизму на підконтрольних теруправлінню підприємствах газового комплексу у минулому і нинішньому роках не було. А ось з використанням газу у побуті картина вимальовується інша. Державні інспектори газового нагляду проводять розслідування не тільки аварій, а у більшості випадків і отруєнь чадним газом під час експлуатації газових приладів у побуті. За півтора року проведено технічне розслідування 9 нещасних випадків, у результаті яких травмовано 19 осіб, 9 з них загинули.

Якщо говорити про аварійні ситуації, то їх за вказаний час було дві, й обидві – на побутових об’єктах. Так, у 2008 р. причиною вибуху газоповітряної суміші у м. Шахтарську стало руйнування шарового крана перед лічильником, внаслідок чого відбулося загазування приміщення кухні, де було джерело відкритого вогню.

А до вибуху газоповітряної суміші у літній кухні у мешканця Сіверська призвели самовільний демонтаж постраждалим газової плити, неповне закриття при цьому контрольного крана на газопроводі, а також куріння.

Інспектори, на щастя, зазвичай встигають запобігти багатьом аваріям, оперативно припиняючи дії порушників. Так, встановлено, що невідомими особами у м. Красногорівка було закрито засувку на газопроводі низького тиску по вул. Восточна, через що було припинено подачу газу до 180 квартир. Уже наступного дня Мар’їнське управління газопостачання та газифікації ВАТ «Донецькоблгаз» почало роботи з відновлення газопостачання.

Інший випадок несанкціонованого втручання в роботу газових мереж стався в обласному центрі. Під час заміни газового обл



До списку