Статьи

2008-147.jpgОдним з найкращих підприємств Львівщини є ВАТ «Дрогобицький долотний завод». Тут вдало поєднують високу якість продукції з безпекою виробництва. Ще раз переконатися у цьому змогла комісія Львівської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у машинобудуванні, на транспорті та у зв’язку, яка у квітні цього року провела на підприємстві комплексну перевірку стану промислової безпеки та охорони праці.

Основною продукцією заводу є різноманітні бурові та гірничорудні долота. Це єдине в Україні підприємство такого профілю. Переважна більшість його виробів іде на експорт. А основним споживачем є Росія — завод задовольняє 23% її потреби у долотах. Купують продукцію дрогобичан також країни Азії та Близького Сходу. Брали й американці.
Одним з головних критеріїв роботи будь-якого підприємства є якість його продукції — на Дрогобицькому долотному проблем з цим не мають, так само, як і з виконанням планових показників. Значна заслуга у цьому голови правління — генерального директора підприємства Г. Веселовського, який працює на цій посаді з квітня 2001 р. З його приходом змінилися орієнтири в роботі колективу заводу — було поставлено завдання отримати міжнародний сертифікат якості, щоб вийти на провідні світові ринки бурового інструменту. Новий керівник сформував команду менеджерів, розпочалось активне оновлення виробництва. Невдовзі робота по-новому дала результати — у 2002 р. завод отримав диплом Європейської бізнес-асоціації, а у 2004 р.— міжнародний сертифікат якості API згідно з ISO 9000:2001, який торік було ще раз підтверджено. У 2004 р. підприємство отримало також диплом «Золота торговельна марка України». Того ж року на заводі було проведено атестацію робочих місць за умовами праці, яку нинішнього листопада буде повторено.
На Дрогобицькому долотному працює 1365 осіб, з яких 86 — інваліди. На роботах зі шкідливими та небезпечними умовами зайнято 252 працівники, з яких 43 — жінки. Підприємство має досить потужну матеріально-технічну базу. На заводі налічується близько тисячі механізмів та устаткування підвищеної небезпеки. Виконуються і роботи підвищеної небезпеки.
Служба охорони праці, яку очолює заступник генерального директора, налічує три особи. Протягом першого кварталу нинішнього року нею проведено 22 перевірки підрозділів заводу, за якими було видано 29 приписів. Має підприємство також акредитовану санітарно-екологічну лабораторію.
«Щорічно зростають наші витрати на охорону праці, — каже заступник генерального директора — начальник служби охорони праці Є. Кесельман.— Наприклад, якщо у 2006 р. завод на ці цілі використав близько 40 тис. грн., то у 2007 р.— майже 728 тис. За шкідливі умови праці працівники підприємства одержують молоко, доплати, додаткові відпустки».
Протягом двох останніх зим у цехах заводу для опалення встановили інфрачервоні лампи, а для побутових і адміністративних приміщень — міні-котельні. У 2003—2005 рр. було повністю реконструйовано три цехи. Особливо багато змін відбулось у термічному — тут встановили найновіше імпортне обладнання. Торік було реконструйовано термічну дільницю інструментального цеху, а нинішнього — столярну дільницю. У підрозділах, де працюють із деталями масою понад 16 кг, встановлюють різноманітні засоби механізації. У термічному і механообробному цехах встановили автомати з газованою водою, невдовзі вони з’являться також у цеху калібраторів.
На заводі регулярно проводиться перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб, які організовують роботи підвищеної небезпеки, складено перелік таких робіт. Працівники, зайняті на цих роботах, проходять на підприємстві навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
На жаль, незважаючи на чималий обсяг проведених робіт, на заводі протягом трьох останніх років стались чотири нещасних випадки, з яких один у листопаді минулого року — зі смертельним наслідком. Заходи, запропоновані з цього приводу комісією з розслідування, було виконано.
Під час комплексної перевірки комісія висловила деякі зауваження стосовно стану охорони праці в структурних підрозділах заводу, у його газовому господарстві, при експлуатації енергетичних об’єктів, об’єктів котлонагляду та підйомних споруд. Було виявлено 172 порушення законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці та притягнено до адміністративної відповідальності 16 посадових осіб.
За результатами комплексної перевірки комісія визнала, що робота з охорони праці на заводі загалом відповідає сучасним вимогам. Проте окремі керівники підрозділів не виконують своїх обов’язків з охорони праці, що передбачені посадовими інструкціями стосовно додержання вимог нормативно-правових актів з безпеки праці. Тому роботу адміністрації підприємства у цьому напрямі було визнано недостатньою.
З метою приведення стану промислової безпеки і охорони праці на підприємстві у відповідність до вимог законодавчих і нормативно-правових актів комісія запропонувала низку заходів.

І. ЛУЦИК, начальник Львівської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у машинобудуванні, на транспорті та у зв’язку, Ігор ПАРФЕНЮК, наш власкор



До списку