Статьи

«Морська інспекція», «наші моряки» — так звикли називати в теруправлінні Держгірпромнагляду по Одеській області представників державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на морському транспорті та зв’язку. Називають з любов’ю і повагою: цей колектив, що складається в основному з молодих, але вже досвідчених фахівців, працює чітко й злагоджено. Державні інспектори постійно шукають і застосовують різні форми роботи в питаннях охорони праці. Морська галузь, одна з уцілілих у перебудовний час, вважається найбільш травмонебезпечною, проте останніми роками на її підприємствах кількість травм пішла на спад, і в цьому немаловажну роль відіграє дієва допомога інспекторів.
Колектив інспекції ось уже кілька років очолює І. ВАСИЛЬЄВ, добре знайомий читачам за багатьма публікаціями у нашому журналі. Сьогодні Іван Петрович розповідає про роботу інспекції, про нагальні проблеми, що хвилюють колектив, плани на майбутнє.

2008-082_1.jpgОчолюю інспекцію, починаючи з 2006 р., і відразу хочу сказати, що це колектив непростий. У ньому є добрі традиції, накопичено багатий досвід роботи попередніми керівниками, з якими мені пощастило працювати.
Наша інспекція була створена в 1993 р. і називалася тоді Чорноморською державною інспекцією з нагляду за охороною праці на морському транспорті. Першим начальником інспекції був В. Кобецькой, справжній професіонал своєї справи. Зараз він на пенсії, проте ми часто зустрічаємося, обговорюємо насущні виробничі питання. Віктор Федорович дотепер не може бути осторонь від улюбленої роботи, і від нього завжди можна одержати слушну пораду, цікаву нестандартну пропозицію.
Г. Присуха очолював інспекцію в той час, коли вона була Чорноморсько-Азовською міжрегіональною державною інспекцією охорони праці на морському транспорті. Зараз він заступник начальника обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, і з ним ми підтримуємо постійний контакт.
В. Васильєв — заступник начальника теруправління сьогодні. А з 2001 по 2006 рр. мені довелося працювати його заступником.
«Головне в роботі — витримка і порядок»,— любить повторювати наш самий перший начальник інспекції. І дійсно, ми звикли не панікувати ні за яких обставин, а свою роботу чітко планувати. Інакше не можна: у нас у штаті всього 9 державних інспекторів, начальник і заступник, а підконтрольних підприємств налічується 955 з чисельністю працюючих майже 55 тис. осіб, підприємств морського транспорту 642, рибного господарства — 69, зв’язку — 244. І щоб добитися додержання законодавства про охорону праці на кожному з них, потрібно бачити проблему в цілому: вміти аналізувати факти, правильно оцінювати ситуацію, а інколи навіть передбачати майбутні травми та вчасно реагувати на порушення.
Разом з керівництвом теруправління ми складаємо піврічні плани роботи, на основі яких розробляємо квартальні та місячні графіки оперативних перевірок підприємств. Проводимо також і цільові перевірки на завдання Держгірпромнагляду. Так, за 9 місяців нинішнього року інспекцією було проведено комплексні перевірки на 4 підприємствах, 664 оперативні перевірки, під час яких було призупинено роботу 1041 об’єкта, за порушення на посадових осіб накладено 297 штрафів, з яких на перших керівників — 75.
Працівники інспекції постійно стикаються з різними проблемами і вважають, що роботодавця можна змусити додержуватися Закону «Про охорону праці» тільки за посилення дієвості державного нагляду. А цього можна досягти шляхом постійного системного підвищення кваліфікації працівників інспекції. І в цьому дуже допомагає щомісячний аналіз роботи кожного інспектора, який ми ведемо у нашому колективі вже давно. На нарадах фахівці доповідають, на яких об’єктах побували, що там перевірили, які виявили порушення, на якому рівні функціонує система управління охороною праці. З цього складається загальна картина не тільки роботи інспекторів, але й стану охорони праці на підконтрольних підприємствах.
Ми зробили висновок, що основними причинами нещасних випадків є недодержання інструкцій з охорони праці, порушення трудової та технологічної дисципліни і виконавцями робіт, і роботодавцями та нерідко невиконання своїх обов’язків посадовими особами.
Рівень виробничого травматизму зі смертельними наслідками на підприємствах морської галузі та зв’язку в нинішньому році порівняно з аналогічним періодом минулого року має тенденцію до зниження. Якщо в 2007 р. сталося 27 нещасних випадків зі смертельними наслідками, 9 з яких кваліфіковано як пов’язані з виробництвом, то за 9 місяців 2008 р.— 12 і 5 відповідно.
Нас непокоїть стан справ з охороною праці в Українському Дунайському пароплавстві, Одеському, Іллічівському, Білгород-Дністровському, Ренійському та Ізмаїльському морських торговельних портах. На цих підприємствах суттєво зношені основні засоби виробництва. Стан технологічного устаткування, машин і механізмів, доріг на території та покриттів на причалах і складах сьогодні — одна з нагальних проблем. Травмонебезпечним підприємством можна назвати ВАТ «Чорномортехфлот», де в поточному році загинуло кілька працівників.
З ризиком для життя і здоров’я працюють сьогодні рибалки підприємств Біляївського району. Комплексна перевірка стану охорони та умов праці дала змогу зробити висновок, що рівень травматизму залежить від діяльності служби охорони праці району, з чого випливає, що керівництво Біляївської райдержадміністрації не в повному обсязі здійснює організацію та контроль роботи з охорони праці на рибодобувних підприємствах.
У ході перевірки було призупинено експлуатацію 31 об’єкта. До адміністративної відповідальності притягнено 16 посадових осіб, з них 15 перших керівників.
Під час контрольної перевірки на підприємствах було встановлено, що для усунення раніше виявлених порушень не було зроблено практично нічого.
Рада теруправління, оцінивши роботу Біляївської райдержадміністрації щодо виконання Закону «Про охорону праці» як незадовільну, винесла рішення не знімати з контролю постанову від 15 липня 2008 р. «Про виконання Закону «Про охорону праці» на підприємствах з вилову живих водних ресурсів Біляївського району».
Дуже тривожить нас складна ситуація зі станом охорони праці на суднах далекого плавання, про що ми направили інформацію до Держгірпромнагляду. Справа в тому, що судна під українським прапором, які не заходять у порти країни, роками не обстежуються органами нагляду з охорони праці. А це призводить до аварій, нещасних випадків. Так, наприклад, було на теплоході «Роксолана-1», де сталося масове отруєння моряків парами отруйного газу фосфіну... Тому ми виступили з пропозицією: під час заходу суден та інших плавзасобів під українським прапором у зону нагляду теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області перевіряти їх на наявність припису представника Держгірпромнагляду, термін вручення якого не перевищує один рік. Також за наявності плавзасобів Одеського регіону в портах і водах, контрольованих іншими теруправліннями, нагляд повинні здійснювати відповідні інспекції. За відсутності такого припису необхідно проводити обстеження судна.
Державний інспектор з охорони праці повинен обстежувати судно під час виходу з порту не рідше одного разу на рік, після ремонту чи після відстою — на півріччя.
Капітанам портів необхідно вимагати від судновласника чи капітана судна разом з дозволом Регістру судноплавства України мати дозвіл державного інспектора з охорони праці. Вихід з порту дозволяти тільки за наявності цих документів.
Говорячи про наболілі проблеми, не можу не сказати про ті з них, які ми постійно обговорюємо на планерках в інспекції і на нарадах у начальника теруправління, а саме — про Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Виходить, що інспектора обмежили в діяльності. Тепер немає можливості проводити раптові перевірки, не можна відразу ж зупинити обладнання, експлуатація якого становить загрозу життю і здоров’ю працівника. Це нонсенс, якого в нашій роботі не повинно бути. Тому ми вважаємо, що дію Закону потрібно обговорити в наглядових органах і прийняти спільне рішення, як наблизити його до дійсності.
Ось такі у нас проблеми і складності. Труднощів у роботі інспекції завжди було і буде чимало, але наш дружний колектив спокійно і без паніки вміє з ними справлятися. Завжди готовий у будь-якій ситуації прийняти потрібне рішення заступник начальника інспекції Г. Кривуля, який курирує понад 10 підприємств зв’язку і ряд морських. Відмінно знають і виконують свої обов’язки головні державні інспектори В. Бойко, І. Бенні, І. Євтушенко, О. Синцов, С. Шаповаленко. Багато років працює в інспекції спеціаліст I категорії О. Ведутенко: у неї завжди можна одержати потрібну інформацію щодо будь-якого підприємства.
Справ у нас багато. Ми любимо свою роботу, пишаємося, що маємо можливість турбуватися про людей. І робимо це без зайвих слів, суєти. Знаємо, що головне в роботі — витримка і порядок.

На знімку:
колектив Одеської державної
інспекції промислової безпеки
та охорони праці на морському
транспорті і зв’язку (у другому ряду
третій праворуч — І. Васильєв).

Фото К. ЦВІГУН



До списку