Статьи

ДП «Одеський морський торговельний порт» — одне з найстаріших підприємств Одеси, що з’явилося одночасно із заснуванням міста. Впродовж усього часу свого існування порт постійно розвивається, тут удосконалюються технології переробки вантажів, зокрема, зараз будується причал, за допомогою якого можна буде переробляти будь-які види вантажів.

Глибина причалу № 29/1, що споруджується, становитиме 13,5 м, довжина — 224 м. Він доповнить собою вже існуючий причал № 29, їх загальна довжина становитиме 480 м.
— Причалу такої довжини та глибини в нашому порту ще не було,— розповідає головний інженер порту В. Полухін.— Це буде універсальний причал, плануємо переробляти вантажі в контейнерах, що безпечно і нешкідливо, та й зручніше, швидше.200801-12.jpg
Ідея будівництва нового причалу виникла в 2005 р. Договір на проектування було укладено з ТОВ «Проект-Україна», проектна документація пройшла експертизу в Центральній службі «Укрінвестекспертиза», де було отримано комплексний висновок від державних органів нагляду: МНС, Держнаглядохоронпраці, держсанепіднагляду, державної інспекції охорони Чорного моря та ін. У 2006 р. проект було затверджено Кабінетом Міністрів. Дозвіл на будівництво споруди дала Головна інспекція архітектурно-будівельного контролю України. Тендер на будівництво причалу виграв колектив Київського ВАТ «Мостобуд».
В Одеському порту фахівці ВАТ «Мостобуд» не новачки: у 1995—2003 рр. ця організація побудувала 4 км транспортної естакади, причал № 29. Тому ніхто не сумнівається, що будівництво причалу № 29/1, що почалося в середині 2006 р., завершиться в 2008 р., і буде виконано якісно. Робота йде згідно з графіком — планомірно, спокійно, без перебоїв. На будівельному майданчику панує порядок, тут звикли до жорсткої дисципліни. Кожний займається своєю справою, відповідає за безпеку на своєму робочому місці чи ділянці.
У генпідрядника ВАТ «Мостобуд» є дозвіл на проведення робіт підвищеної небезпеки, виданий Держгірпромнаглядом. В організації діє система навчання з питань охорони праці усіх, хто зайнятий на роботах підвищеної небезпеки. Навчання проводиться відповідно до вимог Закону «Про охорону праці» і Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. У Києві організація має свій навчально-курсовий комбінат, де робітники, підвищуючи свою кваліфікацію, навчаються і питань охорони праці. Керівники вищої ланки підприємства проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці в Головному навчально-методичному центрі.200801-13.jpg
Роботи на будівництві причалу ведуться вахтовим методом. У кожній вахті — близько 50 осіб. Перед початком роботи проводиться інструктаж. Обов’язки з охорони праці відображені в посадових інструкціях усіх керівників. Служба охорони праці здійснює постійний контроль.
Для робітників, зайнятих на будівництві нового причалу, порт створив добрі умови: є упорядковані побутові приміщення, кімнати для приймання їжі. Працюючі забезпечені високоякісними ЗІЗ.
Керівництво ВАТ «Мостобуд» піклується про промислову безпеку своїх працівників. Уся техніка, устаткування, що використовується на будівництві причалу,— підіймальні крани, бульдозери, вібронавантажувачі та ін.— сертифіковані. Більшість робіт механізовано. Втручання людини в процес зведено до мінімуму: тільки контроль за роботою устаткування.
Будівництвом причалу займається і підприємство-субпідрядник — ВАТ «Чорномортехфлот», яке також має дозвіл від Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки. Якщо потрібні днопоглиблювальні роботи, портовики звертаються до цього підприємства, знаючи, що роботи будуть виконані з відмінною якістю, вчасно. У ВАТ «Чорномортехфлот» працює близько 40 суден.
— І працюють відмінно,— говорить начальник Одеської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на морському транспорті, що курирує Одеський порт з питань охорони праці, І. Васильєв.— Служба охорони праці підприємства на чолі з начальником О. Лападою постійно контролює стан безпеки в кожному підрозділі та на кожному судні підприємства.
Працівники ВАТ «Чорномортехфлот», зайняті на роботах підвищеної небезпеки, проходять попереднє спеціальне навчання, обов’язкове стажування.
Порт не має претензій до організацій, що будують причал. Служба охорони праці Одеського порту на чолі з заступником начальника з охорони праці порту О. Коваленком постійно проводить перевірки стану охорони праці на майбутньому причалі. На самому початку будівництва було підписано акт допуску на провадження будівельних робіт між Одеським портом і генпідрядником — ВАТ «Мостобуд», під яким стоять підписи керівників усіх зацікавлених структурних підрозділів порту, в тому числі й керівника служби охорони праці. В акті, поряд з іншими питаннями, було викладено вимоги в галузі охорони праці.
Питання охорони праці на будівництві нового причалу — одні з головних, що розглядаються на нарадах і планерках у присутності начальника порту М. Павлюка. Він розуміє і вникає в питання безпеки праці. Фахівцям служби охорони праці також створено добрі умови для роботи. Є кабінет охорони праці, розроблено програми навчання, підібрано велику бібліотеку нормативної літератури. У підрозділах порту є куточки охорони праці, де завжди можна знайти копії статей з журналу «Охорона праці», пам’ятки, накази начальника порту тощо. Добрий помічник у роботі — багатотиражна газета «Портовик», де постійно публікуються матеріали про охорону праці, у тому числі про будівництво нового причалу.
Словом, ДП «Одеський морський торговельний порт» постійно нарощує обсяги виробництва, у результаті чого зростають його прибутки, значимість для міста. А на підприємстві поліпшуються умови праці та побуту, з’являється можливість краще організувати дозвілля портовиків та їхніх родин. Тож безумовно, розвиток порту — вагомий внесок у розвиток України.

О. ЛОЖНИКОВ, головний державний інспектор Одеської ДІПБ і ОП на морському транспорті і зв’язку, Катерина ЦВІГУН, наш власкор

На знімках:
головний інженер Одеського порту
В. Полухін (ліворуч)
і головний державний інспектор
Одеської держінспекції
промислової безпеки
та охорони праці на морському
транспорті і зв’язку О. Ложников;
йде будівництво нового причалу.

Фото К. ЦВІГУН



До списку