Статьи

Цікаве запитання? Змушує задуматися? Саме таку мету ставлять перед собою викладачі Одеської державної академії будівництва та архітектури, проводячи зі студентами заняття з охорони праці.

2008-075_2.jpg Кафедра «Організація будівництва та охорони праці» існує в академії 14 років. Тривалий час її очолював доктор технічних наук, професор Анатолій Іванович Харитонов, який її й створив. Зараз кафедру очолює кандидат технічних наук, доцент Алла Вікторівна Беспалова. Анатолій Іванович керує секцією охорони праці на цій же кафедрі.
«Будівництво — особливо небезпечне виробництво. Травматизм у цій галузі, на жаль, залишається досить високим. І головна причина в тому, що і роботодавці, і виконавці робіт досить часто не розуміють, що безвідповідальне ставлення до додержання елементарних вимог безпеки може призвести до трагічних наслідків». Саме з цього найчастіше і розпочинає цикл своїх лекцій з охорони праці А. Харитонов. Студенти вивчають дисципліну «Охорона праці», починаючи з третього курсу. І читають її не за шаблоном. А. Харитонов, А. Беспалова, заступник декана факультету економіки будівництва Наталя Ширяєва полюбляють ставити неординарні запитання з проблем безпеки. Наприклад, що повинен зробити муляр, щоб спровокувати нещасний випадок? Студенти спочатку дивуються, а потім починають задумуватися, робити висновки й узагальнення. Для чого це потрібно? Та для того, щоб випускник будівельної академії, прийшовши 2008-077_1.jpgна виробництво, не почувався новачком, а вмів орієнтуватися у позаштатних ситуаціях, прораховувати для себе й інших ступінь небезпеки та вчився убезпечити людей. Саме для цього з ініціативи Анатолія Івановича викладачі кафедри розробили матричний метод, що дає змогу розраховувати імовірність походження нещасних випадків — систему забезпечення сприятливих і безпечних умов праці (СЗСБУП) для працюючих на виробництві. Цей метод уже виправдав себе на виробництвах Москви, Риги, Калінінграда, Іркутська та ін.
А. Харитонов розповідає, що за роки існування кафедри викладачі разом зі студентами підготували чимало науково-дослідних робіт, розробляючи щороку по 4—5 тем з охорони праці для підприємств: спроектувати будинок, розрахувати денне освітлення робочого місця, вентиляцію робочих приміщень тощо. Буваючи на практиці на різних будівельних підприємствах, студенти мають можливість ознайомитися і використати в подальшому цінні статистичні дані, цікаві факти, що допомагають проаналізувати справжні причини аварій та нещасних випадків і запобігти ймовірним. Так, випускники академії Ніна Конон і Володимир Русило, які два роки тому були на практиці у ТОВ «Чорноморгідробуд», зібрали дані, на основі яких зробили аналіз причин нещасних випадків та їх наслідків... за 24 роки! Причому самі розрахували причини імовірності нещасних випадків зі смертельними наслідками від небезпечного фактора — наприклад, від вибуху газу чи в разі недодержання вимог безпеки під час монтажних робіт тощо. Це допомогло розрахувати потенційну небезпеку травматизму не тільки на цих підприємствах, але й використовувати цей метод на інших виробничих об’єктах.
«Побудова моделі СЗСБУП для робочого місця муляра», подібні розробки для арматурника, виконавця земляних робіт тощо — теми курсових і дипломних робіт, підготовлених студентами кафедри на основі реальних розрахунків. При їх підготовці студенти враховують розташування робочого місця виробничника, наявність переміщуваних матеріалів, рухливість повітря, температуру його взимку чи влітку та ін. Майбутні фахівці враховують також наявність небезпечних факторів, знаходять у нормативних документах повну кодову характеристику основних і супутніх заходів з охорони праці. Працюють самостійно: кожен знає, що, необхідні розрахунки й розробки треба робити самим. Крім цього, їх учать, використовуючи вже певні розрахунки, визначати показники ризику травматизму.
Після закінчення четвертого курсу академії випускники одержують спеціальність бакалавра — інженер-будівельник, після п’ятого — магістра зі спеціалізацією дослідника в будівництві, у тому числі в галузі охорони праці.
У кожного дипломника, крім розділу «Охорона праці», є в роботі розділ «Охорона навколишнього середовища». А. Харитонов звернув особливу увагу на те, щоб студенти вчилися розбиратися в небезпеках на виробництві, правильно використовувати засоби індивідуального захисту для себе і працюючих поруч, тим самим добиваючись зниження ризику впливу на людей шкідливих і небезпечних факторів у галузі безпеки життєдіяльності.
Кафедра «Організація будівництва та охорони праці» готує кваліфікованих фахівців. Під керівництвом досвідчених викладачів захистили кандидатські дисертації нинішній керівник кафедри доцент А. Беспалова, заступник декана факультету економіки будівництва доцент Н. Ширяєва. Готується до захисту дисертації випускник академії, головний архітектор м. Білгорода-Дністровського А. Кедь.
Розвиваючи та поглиблюючи метод СЗСБУП, колишні випускники Л. Чебанов, О. Фролов, А. Беспалова та інші написали методичні посібники.
Діяльність кафедри з організації будівництва та охорони праці відома не тільки в Одесі та області, але й виходить на міжнародний рівень. У вересні 2006 р. тут було проведено Міжнародну конференцію на тему «Підвищення ефективності системи управління охороною праці», в якій взяли участь фахівці різних галузей з країн ближнього і далекого зарубіжжя. Нині рекомендації з впровадження цього методу розглядаються у Держгірпромнагляді. У відповідь на звернення викладачів Одеської державної академії будівництва та архітектури й учасників Міжнародної конференції перший заступник Голови Комітету Г. Суслов написав, що питання охорони праці були й залишаються актуальними для кожної людини. «Добре, що є люди, яким це небайдуже,— пише він.— Комітет готовий співробітничати у цьому напрямі». Анатолій Іванович говорить, що дуже хотів би, щоб збулася його мрія щодо створення відповідних нормативних документів за методом СЗСБУП. Він також міг би надати суттєву допомогу розробникам.
Вітаємо колектив кафедри й всієї державної академії будівництва та архітектури з Днем працівників освіти! Бажаємо міцного здоров’я, удачі, успіхів у нашій загальній справі — турботі про безпеку, життя і здоров’я людей!

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор

На знімках:
доктор технічних наук А. Харитонов,
завідувачка кафедри
«Організація будівництва
та охорони праці» А. Беспалова (в центрі) та асистент кафедри Т. Сушицька (крайня праворуч) зі студентами
біля будинку Одеської державної
академії будівництва та архітектури;
асистент кафедри Т. Сушицька
проводить заняття з охорони праці.

Фото автора



До списку