Статьи

У багатьох галузях промисловості на працюючих впливають шкідливі фактори виробництва. Постійний вплив цих факторів може порушувати бар’єрну функцію шкіри та викликати професійні захворювання — дерматози.

Є ряд галузей промисловості (харчова, медична, електронна і т. п.), де діють підвищені санітарно-гігієнічні вимоги до працюючих, але разом з тим неможливе застосування ЗІЗ. Виходячи з цього, особливе значення мають засоби ефективного захисту шкіри від професійних шкідливостей. До таких засобів належать очищаючі, захисні, знезаражуючі та профілактичні мазі й пасти. Основне призначення цих засобів — утворення бар’єру між шкірою людини та дією несприятливих факторів виробництва.
Мазі та пасти повинні відповідати таким вимогам: не подразнювати шкіру, не порушувати її фізіологічних функцій, не викликати алергічних реакцій, легко наноситися на шкіру і зберігатися протягом кількох годин, легко змиватися після закінчення роботи, бути інертними до організму людини та тих об’єктів, які вона обробляє. Бажано, щоб такі засоби змивалися разом із забруднювачами без застосування допоміжних мийних засобів. Активна реакція середовища захисних мазей та паст повинна бути близькою до рН поверхні шкіри, тобто бути на рівні 5,5.
Захисні мазі та пасти за своїм призначенням і фізико-хімічними властивостями поділяються на дві основні групи: гідрофільні та гідрофобні. Гідрофільні застосовуються для захисту шкіри від жирів, масел, нафтопродуктів, органічних розчинників, лаків тощо. Гідрофобні захищають від дії води, водних розчинів солей, від малих концентрацій кислот і лугів, емульсій.
Останнім часом на підприємствах використовувались в основному мазі та пасти вітчизняного виробництва.
У нашому інституті проведено дослідження в рамках санітарно-епідеміологічної експертизи продукції компанії «Stockhausen GmbH & Co.KG» (Німеччина). Всю продукцію цієї компанії можна поділити на три основні групи: засоби для захисту шкіри «Travabon», «Stoko Protect+», «Arretil», «Stoko Emulsion», «Taktosan Emulsion», «Stokoderm», «Stoko UV 27 Special», «Stoko UV 18», засоби для очищення шкіри «Stoko Hair & Body», «Frapantol», «Verapol+», «Slig Spezial», «Estesol», «Kresto Kwik-Wipes», «Solopol», «Reduran Spezial», засоби для догляду за шкірою «Stokolan», «Stoko Vitan», «Stoko Soft+Care», «Stoko Vitan Lotion». Уся продукція цієї компанії відповідає стандартам мікробіологічної чистоти, які встановлені для медичних препаратів зовнішнього застосування: менше 100 репродуктивних мікроорганізмів на 1 г продукту.
За результатами токсиколого-гігієнічної оцінки продукції індекс «гострої» токсичності при нанесенні на шкіру, індекс шкірно-подразнюючої дії та індекс «хронічної» токсичності при нанесенні на шкіру становить 0 балів, що свідчить про безпечність продукції.
Засоби для догляду за шкірою не мають у своєму складі силіконових масел, а тому не впливають на робочі поверхні, можуть застосовуватись під час виконання багатьох технологічних процесів. Контакт з речовинами, які знежирюють шкіру, частий контакт з водою, дезінфектантами, дія несприятливих метеорологічних факторів призводять до навантаження на шкіру, внаслідок чого з неї видаляються ліпіди і речовини, які зв’язують вологу. Завдяки одночасному підведенню до шкіри жирових речовин і вологи засоби цієї групи підсилюють природні процеси регенерації шкіри, регулярне застосування кремів сприяє також профілактиці професійних захворювань шкіри.
Висока ефективність засобів для очищення шкіри досягається завдяки присутності натуральної ефіровміщуючої суспензії з абразивним засобом — обробленої муки шкаралупи волоських горіхів; вони не мають у своєму складі мила. Цим препаратам властива м’яка очищуюча дія, вони застосовуються для видалення зі шкіри особливо складних забруднень: лаків, смол, клеїв, фарб, металевого пилу, сажі, графіту тощо. Ці пасти також містять натуральний компонент, який захищає шкіру від бактеріальної та грибкової інфекцій. Використання вказаних засобів не потребує додаткового застосування засобів для догляду за шкірою.
Багатьом захисним кремам властива також регенеруюча функція, вони сприяють відновленню захисного бар’єру шкіри, який порушується внаслідок контакту з агресивними середовищами. Захисна функція гідрофільних кремів досягається завдяки вмісту тальку, який утворює на шкірі фізичну захисну плівку, що знижує проникнення водонерозчинних речовин у верхній шар епідермісу. Ці засоби можна застосовувати також у комплексі з ЗІЗ для рук та спецодягом. Високий захисний ефект досягається при використанні їх у незначній кількості; термін зберігання — 30 місяців.
Виходячи з описаних вище позитивних властивостей продукції компанії «Stockhausen GmbH & Co.KG», ми рекомендуємо її для застосування у різних галузях промисловості, представники яких у своїй професійній діяльності мають контакт із забруднювачами шкіри. Це сприятиме запобіганню виникнення професійних захворювань шкіри, покращуватиме її бар’єрні функції, зменшуватиме антропогенні навантаження на організм працюючих.

М. КАРНАУХ, докт. мед. наук, проф., директор, В. ВИЩИПАН, докт. мед. наук, завідувач відділу, В. БОГОЯВЛЕНСЬКА, канд. біол. наук, завідувачка лабораторії токсикології (Український НДІ промислової медицини, м. Кривий Ріг)



До списку