Статьи

Слова стародавнього філософа Сенеки про те, що люди не вмирають, а вбивають себе самі, пройшли через віки і, на жаль, залишаються актуальними в сучасному світі. Але це — на перший погляд. Байдужість, легковажність, недбалість, необачність — риси, притаманні людям як у побуті, так і на виробництві. Вони стають причиною загибелі працівників на виробництві...

Аналіз стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах Прикарпаття засвідчує, що сьогодні найбільше нещасних випадків трапляється у будівельній галузі, де виконуються роботи підвищеної небезпеки більше ніж на 80 будівельних майданчиках.
На ситуацію, яка склалася, необхідно терміново реагувати, бо за 9 місяців 2008 р. в області було допущено 33 нещасних випадки, що на три більше, ніж за аналогічний період минулого року. В той же час рівень смертельного травматизму зріс утричі (з 2 до 6 нещасних випадків). Основним травмуючим фактором при цьому стало падіння потерпілих з висоти.
18 березня під час перенесення дошки на майданчику, де проводилась реконструкція басейну загальноосвітньої школи І—ІІІ ступеня у Калуші, тесляр ПП «Еліте» втратив рівновагу, впав з висоти 2,4 м і отримав смертельну травму.
19 травня під час демонтажу хвилястого шиферу на будівлі військового містечка в Івано-Франківську упав з висоти 6 м тесляр-бетонник ВАТ «Житлобуд».
4 липня під час пересування по даху новозбудованого будинку у Калуші через незастосування засобу індивідуального захисту впав з висоти маляр-штукатур ПП «С-Інвест».
3 жовтня під час примірювання заготовки для підшивки карнизу даху новозбудованого будинку у Коломиї випали з віконного отвору третього поверху двоє теслярів ТОВ «Скіф». Від отриманих травм один помер на місці пригоди, а другий був доставлений у центральну районну лікарню.
Інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області провели розслідування обставин та причин нещасних випадків. Які ж причини такого стану травматизму в цій галузі? Це в основному порушення вимог безпеки під час організації робіт, експлуатації обладнання, приладів та механізмів, ігнорування та невиконання працівниками нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. У більшості нещасних випадків прослідковується негативна статистика недостатнього контролю з боку організаторів виконання робіт за дотриманням інструкцій з охорони праці.
На підприємствах відсутні проекти виконання робіт, не отримані дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки, не встановлюються огородження робочих місць, до роботи допускаються працівники без проходження медичного огляду, навчання і перевірки знань з питань охорони праці, нерідко в стані алкогольного сп’яніння, потерпілі не застосовують засоби індивідуального захисту, зокрема запобіжний пояс та страхувальний канат.
Теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області вимагає від керівників будівельних підприємств та організацій вжити невідкладних заходів, спрямованих на запобігання травматизму на виробництві. Передбачається провести навчання і перевірку знань інструкцій і Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, підвищити відповідальність керівників, у тому числі виконробів і майстрів підприємств за забезпечення безпечних умов праці на будівельних об’єктах.
Люди не вбивають себе самі. Вбиває байдужість, нехтування правилами безпеки праці, перш за все з боку безпосередніх керівників робіт. І, звичайно ж, роботодавців, які не забезпечують на будівництві функціонування системи управління охороною праці.

С. ЛИЗАНЧУК (прес-служба Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області)



До списку