Статьи

Цей трагічний нещасний випадок стався 14 липня цього року у ВАТ «Збаразький тепличний комбінат». На підприємстві, що в с. Романове Село Збаразького району Тернопільської області, вирощують овочі, заготовляють, переробляють, зберігають і реалізовують сільськогосподарську продукцію. Зокрема, на 5 га теплиць тут вирощують огірки і помідори. На майданчику позаду котельні комбінату розміщена газозаправна установка. Газ до неї подавався по трубі діаметром 50 мм від фланця газової мережі котла. Саме тут і стався нещасний випадок з начальником котельні А. Робаком.

2008-168_1.jpgТого злощасного дня за розпорядженням голови правління підприємства А. Робак був зайнятий ремонтом насосів у котельні. Близько 15 год до воріт прохідної комбінату під’їхав автомобіль «Деу Ланос», в салоні якого були водій-жінка та її донька. Іномарка працювала на бензині і була обладнана газовою установкою для заправки метаном. Оскільки на автодорозі поблизу Романового Села закінчився бензин, то жінка згадала про А. Робака, який колись розповідав їй, що на тепличному комбінаті, де він працює, є газова заправка автомашин метаном, і в разі необхідності він може стати їй в нагоді, заправити авто. Тож згадавши про цю розмову, жінка скерувала свою іномарку до тепличного комбінату. Знайшовши начальника котельні, вона попросила його заправити автомобіль. Жінка відкрила багажник, в якому була обладнана газова установка. Як згадує вона: «Андрій щось там відкрутив, вставив шланг і включив подачу газу. Оскільки від компресора був сильний шум й велика кількість пилу, то я вирішила відвести доньку подалі від автомобіля, а сама повернулася до А. Робака. Він сказав мені, що неможливо перекачати газ, бо може вибити шланг. У цей час у мене подзвонив мобільний телефон, і оскільки сильний шум заважав говорити, я відійшла від машини».
Коли ж начальник котельні показав жестом, що буде закінчувати заправку автомобіля, жінка перервала розмову і пішла у напрямку до автомобіля. Не дійшла кількох метрів, як стався вибух. Перед її очима постало жахливе видовище. Задня частина автомобіля була зруйнована, а біля автомобіля лежав нерухомий А. Робак. Жінка викликала по мобільному телефону міліцію і попросила викликати «швидку допомогу». Саму жінку той несподіваний дзвінок на її мобільний телефон, можливо, врятував від тяжких травм чи навіть зберіг їй життя.
Як з’ясувала комісія зі спецрозслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, підключення від фланця газової мережі котла до газокомпресорної установки було здійснено самовільно за допомогою пластмасової труби діаметром 50 мм без дозволу Збаразького управління експлуатації газового господарства. Заправка автомобіля здійснювалася стисненим природним газом безпосередньо з компресора, накопичувальні балони були відключені. Більше того, ніякої документації на газозаправну установку комісія не виявила.
Згідно з висновком начальника експертно-діагностичного відділу — технічного експерта ДП «Тернопільський експертно-технічний центр» В. Діброва, газозаправна установка підприємства не відповідала вимогам безпеки. Зокрема, прилади контролю на компресорі не працювали, не були відрегульовані і не опломбовані запобіжні клапани. Були відсутні дані про величину тиску, на який вони відрегульовані. На циферблаті манометрів не нанесено червону риску на позначці дозволеного тиску, манометри не повірено. Компресор не був обладнаний автоматичним пристроєм, який відключає двигун компресора, якщо тиск у балоні перевищує допустимий. В процесі наповнення балонів газобалонних установок оператор не міг контролювати кінцевий тиск газу в балонах. І це далеко не повний перелік порушень, виявлених технічним експертом.
ВАТ «Збаразький тепличний комбінат» не отримало дозволу на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, як цього вимагає ст. 21 Закону «Про охорону праці».
Комісія не змогла встановити, хто ж конкретно змонтував газозаправну установку, яка на балансі комбінату навіть не числилася. За словами голови правління підприємства Г. Фоміної, можливо, монтував і підключав газ начальник котельні А. Робак, який відповідав за стан газового господарства комбінату. Вона також стверджувала, що газозаправна установка встановлена і діяла ще до того часу, як вона приступила до виконання обов’язків голови правління.
Головний інженер комбінату М. Кравець, який працює на цьому підприємстві з грудня 2007 р., а до цього працював у службі охорони комбінату, теж не знає, коли і ким встановлено газовий компресор. Проте саме за допомогою цього компресора заправляли автомобілі підприємства.
За словами оператора котельні Б. Нижника, газозаправна установка встановлена і діяла приблизно півтора року, і кожен водій комбінату тут заправляв закріплений за ним автомобіль.
На підставі розглянутих матеріалів комісія дійшла висновку, що начальник котельні під час заправки легкового автомобіля перевищив допустимий тиск у балонах газобалонної установки, внаслідок чого стався вибух одного із трьох балонів, і він загинув на місці події.
Так пішов з життя молодий чоловік, який 20 днів не дожив до свого 33-річчя, батько двох дівчаток восьми і чотирьох років.
За висновком комісії, начальник котельні як особа, відповідальна за безпечну експлуатацію систем газопостачання підприємства, винен у тому, що стався нещасний випадок. Адже він заправляв автомобілі газом за допомогою газозаправної установки, яка експлуатувалася з грубими порушеннями вимог Правил безпеки систем газопостачання України, Закону «Про охорону праці», посадової інструкції відповідального за газове господарство.
Відповідати за порушення нормативних актів з охорони праці та нещасний випадок будуть також голова правління Г. Фоміна і головний інженер М. Кравець. Нещасний випадок визнано пов’язаним з виробництвом.
Комісія заборонила експлуатацію газозаправної установки, зобов’язала адміністрацію підприємства обговорити нещасний випадок на зборах трудового колективу, провести з працівниками комбінату позаплановий інструктаж з питань охорони праці. Необхідно одержати дозвіл на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки в органах Держгірпромнагляду і провести позачергове опосвідчення газових балонів, які встановлено на автомобілях комбінату спеціалізованою організацією, що має дозвіл Держгірпромнагляду на виконання цих робіт.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-центру теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області

На знімку:
легковий автомобіль «Деу Ланос» після вибуху балона
газобалонної установки.

Фото автора



До списку