Статьи

Image00007.jpgШосткинський казенний завод «Імпульс» — єдине в Україні й одне з небагатьох у світі підприємство, яке в замкнутому циклі випускає капсульну продукцію та засоби ініціювання зарядів вибухових речовин (електродетонатори, детонуючі шнури, пристрої неелектричної системи ініціювання вибуху). Така продукція забезпечує функціонування всіх підприємств України з видобування руди, щебеню, вугілля, нерудних копалин, геологорозвідки тощо.

Завод заснований у 1848 р., завдяки чому російські війська в найкоротший термін були повністю переозброєні ударними рушницями з капсульними запальниками. Капсульне виробництво з кожним роком удосконалювалося, завод нарощував потужності. Впродовж свого існування підприємство постійно відчувало підтримку з боку держави і успішно виконувало поставлені завдання. Численні нагороди, отримані колективом підприємства, є найкращим свідченням високої надійності та якості. Серед них — два ордени Трудового Червоного Прапора, до того ж у 1921 р. було вручено перший такий орден з реєстраційним номером 1.
Сьогодні «Імпульс» — це сучасне, потужне виробництво. Високі технології, сучасне устаткування, автоматичні лінії гарантують високу якість продукції і дають змогу займатися новими розробками. Тут у найкоротші терміни було освоєно нову вітчизняну систему ініціювання вибуху «Імпульс» для ведення вибухових робіт та широкий спектр якісних товарів широкого народного споживання, серед яких — мисливські набої та феєрверкові вироби. При цьому додержуються усі державні стандарти з техніки безпеки як під час їх виробництва, так і під час використання.
Виробництво засобів вибуху саме по собі дуже небезпечне, тому першочергове і головне завдання керівників заводу і його підрозділів полягає у створенні безпечних умов праці для всіх працюючих. Саме тому кожен трудовий день керівників підрозділів, кожне оперативне засідання починаються з розгляду питань охорони праці. Вимога неухильного додержання Закону «Про охорону праці» є першим пунктом розділу «Охорона праці» колдоговору підприємства. Кожен рік проводиться огляд-конкурс з охорони праці, в рамках якого — багато заходів, спрямованих на поліпшення санітарно-побутових умов праці заводчан, підтримання зразкового порядку на робочих місцях і на закріплених за підприємством територіях, забезпечення безпеки праці під час експлуатації виробничого устаткування.
Дрібниць у питаннях охорони праці не буває. Щоб ознайомитися з організацією роботи з охорони праці на підприємстві, ми звернулися до директора ШКЗ «Імпульс» Є. Чернова.
— Перше та головне, що я хотів би відзначити, це те, що на нашому підприємстві кожний керівник, починаючи з директора і закінчуючи майстром самої маленької дільниці, знає — всі ми несемо персональну відповідальність за додержання вимог Закону, збереження життя та здоров’я працівників. Важливе місце займає й соціальна сфера. Зважаючи на специфіку виробництва, ми намагаємося створити стабільні, безпечні умови праці та життя не тільки на підприємстві, а й за його межами.
У цьому напрямі ми зробили вже досить багато. Так, завод утримує спортивний комплекс «Імпульс», створено лікувально-оздоровчий профілакторій, розрахований на 100 осіб. Також працюють заводський будинок культури, музей. Щоб допомогти працюючим у вирішенні соціально-побутових проблем, завод узяв на свій баланс два житлово-комунальних господарства, є тут також своє підсобне господарство.
Враховуючи, що процес виготовлення засобів ініціювання належить до небезпечних та особливо небезпечних робіт, на заводі постійно проводяться все дієвіші заходи щодо забезпечення охорони праці. З розширенням номенклатури продукції розробляється нове й удосконалюється діюче устаткування, поточні механізовані лінії. Небезпечні механізовані процеси по можливості замінюються на автоматизовані, де людина виконує лише контролюючу функцію. Освоєно практично безпечну неелектричну систему вибуху. Основну роботу з впровадження нових розробок і вдосконалення технології виробництва завод виконує своїми силами, без сторонньої допомоги, бо специфіка його роботи особлива, небезпечна та складна.
Життя змусило керівництво підприємства охорону праці поставити на перше місце, бо інакше не було б такої налагодженої роботи, такої відповідальності й позитивних результатів. Ми створили дієву систему управління охороною праці, в потрібній кількості забезпечуємо працюючих засобами індивідуального і колективного захисту, а також трьома видами спецхарчування, проводимо медогляди та інші профілактичні заходи. Є кімнати для приймання їжі та відпочинку. Взагалі за останні 5 років на охорону праці витрачено коштів більше, ніж за попередні 15 років. Людина для нас — головне. Тому ми намагаємося налагодити роботу так, щоб працювати на заводі було не тільки безпечно, а й приємно і надійно. Бо досвід і кваліфікація передаються з покоління в покоління. А який же син чи донька підуть працювати туди, де їхні батько чи мати працювали без задоволення і навіть отримували травми? Тому-то й умови створюємо, й матеріально заохочуємо. Наші працівники отримують гідну заробітну плату: минулого року фонд заробітної плати становив 29% від загального обсягу реалізації продукції.
За останні 5 років на нашому підприємстві не було допущено жодного нещасного випадку зі смертельними наслідками. Рівень загального травматизму має чітку тенденцію до зниження: якщо в 2002 р. у нас було зареєстровано 5 нещасних випадків, то у 2005 р. — лише один. У 2006 р. травм взагалі не було.
«...А взагалі ми робимо все для того, щоб завтра було краще, ніж сьогодні»,— говорить директор «Імпульсу». Напевне, завдяки такому ставленню сьогоднішнього керівника заводу до справи підприємство не втратило свого стратегічного значення і має великий потенціал розвитку.

О. МАЛЬОВАННА, керівник прес-центру теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області

На знімках:
директор Шосткинського казенного заводу «Імпульс» Є. Чернов;
у виробничих цехах заводу.

Фото надані прес-центром
теруправління Держгірпромнагляду
по Сумській області



До списку