Статьи

Восени 2006 р. у Буриньському РЕМ ВАТ «Сумиобленерго» сталася біда. Під час виконання робіт у комплектній трансформаторній підстанції (КТП) загинув електромонтер. Комісія, що проводила спеціальне розслідування цього нещасного випадку, визначила причини трагедії, що сталася. Вони виявилися аналогічні тим, які призвели до смертельного ураження електричним струмом працівників підприємства у попередні роки.

Однією з причин загибелі електромонтера М. Чередника стало те, що головний інженер Буриньського РЕМ В. Артеменко не забезпечив належної організації робіт на об’єкті. Зокрема, перед виконанням робіт в КТП не було проведено попереднє обстеження технічного стану ремонтованих електричних мереж.
Порушили Правила технічної експлуатації електричних станцій та мереж і безпосередні виконавці робіт — потерпілий М. Чередник і водій-електромонтер О. Стеценко. Отримавши по рації від чергового диспетчера РЕМ завдання, вони не переконалися у відсутності напруги на роз’єднувачах і струмопровідних частинах підстанції, не було також встановлено переносне заземлення, не застосовувалися електрозахисні засоби.
Піднявшись сходами, М. Чередник відключив привід КТП і не перевіривши відключення ножів роз’єднувача, відкрив високовольтний відсік, доторкнувся правою рукою до верхньої губки кріплення запобіжника і був смертельно уражений електрострумом, оскільки на губку запобіжника продовжувала надходити напруга через невідключену фазу роз’єднувача.
Слід зазначити, що потерпілий далеко не новачок у своїй справі, він пропрацював за даною спеціальністю 34 роки, мав групу IV з електробезпеки.
Вважаю за потрібне навести приклади, що характеризують стан охорони праці в структурних підрозділах ВАТ «Сумиобленерго». Так, відразу ж після загибелі М. Чередника головним державним інспектором Сумської ДІОП на виробництвах підвищеної небезпеки А. Гончаровим була проведена цільова перевірка стану охорони праці на енергооб’єктах Буриньського РЕМ. У складеному ним приписі містилося 25 виявлених порушень. Зокрема, жодна з 7 перевірених КТП не відповідала вимогам нормативно-правових актів. Майже на всіх КТП, у високовольтних щитах 10 кВ були відсутні заводські запобіжники, замість яких були встановлені некалібровані плавкі вставки — так звані жучки. На всіх щитах були відсутні запірні пристрої, а іноді й самі стулки дверей.
Фарбування металевих конструкцій КТП, читаємо у приписі, не провадиться, через що вони покрилися іржею. Підступи до багатьох КТП заросли деревами. У Буриньському РЕМ відсутні відомості щодо захисту КТП від перенапружень. Майже на всіх КТП розбиті вентильні розрядники.
У другому кварталі 2007 р. теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області провело комплексну перевірку стану безпеки та умов праці у ВАТ «Сумиобленерго». Її результати невтішні.
На більшості РЕМ є порушення, аналогічні виявленим А. Гончаровим під час цільової перевірки Буриньського РЕМ. Підходи до КТП заросли деревами, руйнуються фундаменти підстанцій. Відсутні знаки безпеки, необхідні написи і запірні пристрої дверей, у відсіках встановлені нестандартні запобіжники. В окремих підстанціях не закриті кабельні канали, є затікання води, самовільно змінені електричні схеми, відсутні вентильні розрядники. На ВЛ-0,4 кВ обірвані елементи повторного заземлення нульового проводу, самі ж проводи з’єднані за допомогою скрутнів. Під час електрозварювання застосовуються саморобні електродотримачі. Не дотримуються охоронні зони, пошкоджені опори ПЛ. Верхом безвідповідального ставлення керівників до забезпечення безпечної експлуатації ВЛ-0,4 кВ можна вважати широке застосування цегли для натягування проводів, щоб уникнути короткого замикання.
Ось далеко не повний перелік порушень, виявлених у підрозділах ВАТ «Сумиобленерго». Всього комплексною перевіркою тут виявлено понад 350 порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, видано 43 приписи щодо їх усунення. Призупинено роботу 40 одиниць устаткування, машин і механізмів, подальша експлуатація яких становила загрозу для життя і здоров’я працюючих, а також сторонніх осіб. До адміністративної відповідальності притягнено 25 посадових осіб підприємства.
«Як тут дожили до життя такого? — запитав автор статті, детально ознайомившись з актом комплексної перевірки, у начальника служби охорони праці і пожежної безпеки ВАТ «Сумиобленерго» С. Босенка.— Як ставиться перший керівник підприємства Г. Зайков до того, що відбувається в електрогосподарстві на території області?»
— Голова правління ВАТ Г. Зайков, за великим рахунком,— дещо збентежив мене своєю відповіддю співрозмовник,— далекий від усієї цієї буденності. У нього на першому місці — інші, більш важливі питання, що стосуються безперебійної подачі енергії споживачам, своєчасних і в повному обсязі розрахунків з ними, з енергоринком країни...
Звичайно, продовжив С. Босенко, комплексна перевірка послужила певним стимулом для вжиття рішучих заходів, спрямованих на виправлення ситуації, посилення роботи з охорони праці в структурних підрозділах ВАТ. За підсумками перевірки було видано наказ. У ньому вказано на необхідність безумовного виконання заходів щодо усунення порушень, виявлених у ході перевірки. На 25% було зменшено премію за квітень 2007 р. начальникам Путивльського, Лебединського, Роменського, Шосткинського, Кролевецького, Конотопського, Краснопільського, Білопільського, Охтирського, Недригайлівського РЕМ.
Далі С. Босенко поскаржився, що КТП у сільській глибинці — це справжня біда. Щорічно обленерго купує й встановлює на них кілька тисяч замків. Проте через місяць-другий вони зникають. Це питання, як і питання про вирубку дерев, неодноразово порушувалося керівництвом ВАТ на самих різних рівнях. Пропонувалося сільським радам взяти на себе відповідальність за стан енергооб’єктів на їх території.
Так, це було б бажано. Але ж сільради не можуть нести відповідальність за те, що в трансформаторних підстанціях, розташованих на їх території, часто-густо встановлені некалібровані запобіжники-«жучки» тощо!
На що співрозмовник висловив припущення, що встановлюють «жучки» у КТП, накидають цеглу на дроти (щоб вони не «коротили»), різні «народні умільці» з числа місцевого населення: адже нікому без світла сидіти не хочеться. Тому, мовляв, і не заявляють, не чекають селяни виїзду на пошкодження ремонтної бригади РЕМ, а самі усувають неполадки.
До речі, протягом останніх трьох років через негоду та обриви проводів, подальший несанкціонований доступ місцевих жителів до електрощитових на Сумщині загинуло 8 осіб.
...Що стосується каліброваних запобіжників, які відсутні в КТП у сільських районах, змін в електричних схемах, то це явище, вважає С. Босенко, характерне не тільки для ВАТ «Сумиобленерго». По всій країні в сільській місцевості відбувається подібне. Та й як добитися того, щоб у всіх КТП були встановлені всі три калібровані запобіжники, якщо кожен з них коштує 240 грн. і кожен може перегоріти через коливання напруги в мережах за якихось 2—3 години?!
Але ж Правила існують не для того, зауважую я, щоб їх порушувати, а служба охорони праці підприємства якраз для того і створена, щоб контролювати додержання правил безпеки, не допускати їх порушень.
Все це, безумовно, так, погоджується С. Босенко. Але спробуйте на практиці реалізувати все викладене у правилах та інструкціях! Щонеділі в очолюваній ним службі на контролі понад 3000 різних питань. Хіба за всім простежиш? Тільки й встигай давати письмові відповіді різним наглядовим органам. Адже крім працівників Держгірпромнагляду на об’єктах обленерго нагляд здійснюють співробітники інспекції з експлуатації Міненерго, Держенергонагляду, інших численних контролюючих організацій...
Що можна додати до всього вищевикладеного? Слів немає. Проблем і складнощів, поза сумнівом, у кожній галузі вистачає. У тому числі й тих, що стосуються охорони праці на об’єктах енергетики.
С. Босенко, як представник керівництва ВАТ «Сумиобленерго», розписався у неспроможності адміністрації, її нездатності навести порядок у власному господарстві. А що ж далі? Люди-то гинуть. Труднощі, неважливо — об’єктивного чи суб’єктивного характеру, необхідно долати, а проблеми — вирішувати. Проте вони не вирішуються там, де відсутня відповідальність керівників за життя і здоров’я ввірених їм людей.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку