Статьи

Image00009.jpgНа початку цього року в складі Державної адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниця») утворилося нове підприємство. Його назву найчастіше дають скорочено: ДП «УПП УЗ». В офіційних матеріалах це звучить так: державне підприємство «Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України». Власне, мова не йде про щось абсолютно нове, те, що виникло з нуля. 25 підприємств — заводи залізобетонних виробів, шпалопросочувальні заводи та кар’єроуправління — і раніше входили до складу «Укрзалізниці», але мали місцеве підпорядкування. Утворення нової структури дає змогу підняти на якісно новий рівень організаційну роботу з кадрами, щодо планування виробництва, модернізації обладнання, охорони праці.

Якщо називати речі своїми іменами, то саме останньому напряму керівник нового управління О. Крючков віддає пріоритет. Ще у березні 2007 р. він підписав наказ про навчання головних інженерів і спеціалістів з охорони праці підпорядкованих підприємств. З різних причин його довелося перенести. Однак це дало змогу грунтовніше підготуватися, обравши базовим Крюківське кар’єроуправління, розташоване у Кременчуці Полтавської області.
На момент проведення триденного семінару у першій половині жовтня по управлінню промислових підприємств було кілька проблем, які потребували невідкладного вирішення. Серед них: форми і методи навчання персоналу з питань охорони праці; вивчення нових нормативно-правових документів; стан здоров’я працівників, умови їхньої праці та якість медичних оглядів; взаємовідносини з відділеннями Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України і робота з кадрами.
У Крюківському кар’єроуправлінні ці завдання вирішуються на достатньо високому рівні. Підкреслимо — завдяки їх розумінню з боку директора підприємства А. Ромашка. Тут щороку на виконання заходів з охорони праці витрачається 170 тис. грн., або 0,6% від обсягу реалізованої продукції. Закуплено спецодяг. Перевірка знань з питань охорони праці здійснюється за Image00010.jpgдопомогою комп’ютера. Підприємство має сучасну фото- та відеотехніку, і навіть створено фільм «Вступний інструктаж з охорони праці». Цілком закономірно, що у Крюківському кар’єроуправлінні останні три роки не калічаться люди, не виявлено і випадків профзахворювань. Звичайно, озеленення вздовж під’їзду з боку міста, квіти — це, власне, естетичний бік, візитна картка підприємства. Хоча пил на виробництві ним не приборкаєш. Але є надійний засіб, крім респіраторів, уберегти людину від професійного захворювання — вчасно пройти якісний медичний огляд. А. Ромашко на початку вересня особисто відправив на медогляд майже 250 осіб. У трьох працівників — начальника гірничого відділу, токаря і прибиральниці — виявили відхилення від норм. Тож завдяки таким діям захворювання не перейшли у хронічну форму.
Нещасних випадків, які б забрали життя людей на виробництві, тут не було. Але це мало місце в структурних підрозділах залізниці. Начальник відділу головного управління охорони праці «Укрзалізниці» П. Цисарь свій виступ на семінарі побудував з урахуванням максимальної участі та активності слухачів. Як бути, скажімо, у випадку, коли електрик локомотивного депо, вкручуючи лампочку на опорі, був уражений електрострумом і загинув, упавши на землю? Звичайно, треба складати акт за формою Н-1! Це — так. А ось у медичному висновку підстави для цього немає: природна смерть! І черговий привід для з’ясування стосунків з керівництвом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Хоча начальник відділу організації профілактики нещасних випадків на виробництві Кременчуцького відділення Фонду О. Матвієнко переконана, що проблеми з цього приводу, як правило, виникають тоді, коли інформація про нещастя на виробництві надходить із запізненням.
Служби охорони праці кар’єроуправлінь повинні дбати про умови праці працівників, захищати їхні соціальні інтереси — ці тези проходили червоною ниткоюImage00012.jpg через усі виступи у пленарній частині.
На ДП «УПП УЗ» понад 4 тис. членів профспілки. І голова об’єднаної профспілкової організації М. Титов переконаний, що атестоване робоче місце — це ще не вінець ділу стосовно безпеки праці людини. Результати медичних оглядів підказують напрям подальших дій. Так ось, хворобам краще запобігати або боротися з ними на ранніх стадіях. У цьому плані адміністрація й профспілкова організація управління підприємств вирішили піти шляхом оздоровлення цілих родин, скажімо, у санаторії «Славутич». Є путівки для оздоровлення матері і дитини. Бо хіба виграє підприємство, коли робітниця через хворобу дитини перебуватиме на лікарняному?
Начальник відділу охорони праці ДП «УПП УЗ» С. Капленко запропонувала одягти працівників усіх підприємств у зручний, практичний і однотипний спецодяг з відповідними логотипами. Сьогодні ця робота вже завершується.
Теоретичну частину семінару, в якому брали участь завідувач кафедри екології Кременчуцького державного політехнічного університету, професор В. Шмандій, доцент кафедри соціально-політичних наук цього ж вузу Н. Мащенко, інші науковці, доповнили виїзди на Кременчуцьке кар’єроуправління «Кварц», у ЗАТ «Граніти України», на Редутське кар’єроуправління. За словами головного інженера Державного підприємства управління промислових підприємств «Укрзалізниці» В. Луценка, керівництво управління взяло чіткий курс на оновлення технічного парку усіх підприємств, обладнання виробництв сучасними системами контролю не лише за станом виробничого процесу, а й щодо забруднення повітря робочої зони. Ну, а представники з місць, скажімо, головний інженер Новомосковського шпалопросочувального заводу, що на Дніпропетровщині, В. Нікітін, відразу ж збираються впроваджувати у себе побачене. Це теж рух уперед. До мети, яку вже чітко визначено!

Леонід БЕЗУГЛИЙ,
наш власкор

На знімках:
учасники семінару:
головний інженер ДП «УПП УЗ» В. Луценко, начальник відділу організації
профілактики нещасних випадків
на виробництві відділення
виконавчої дирекції Фонду
соціального страхування
від нещасних випадків на виробництві
у Кременчуці О. Матвієнко,
директор Крюківського
кар’єроуправління А. Ромашко,
голова об’єднаної
профспілкової організації М. Титов
і технічний інспектор праці
ради профспілки
залізничників і транспортних
будівельників України Г. Сергієнко;
на підприємстві «Кварц»;
у цеху з виготовлення виробів
з граніту та мармуру
ЗАТ «Граніти України».

Фото автора



До списку