Статьи

Готуючи добірку матеріалів до ювілею Держгірпромнагляду, редакція журналу вирішила продемонструвати, яких успіхів у створенні здорових і безпечних умов праці може досягти промислове підприємство завдяки тісній взаємодії представників наглядових органів, адміністрації та служби охорони праці. Хочемо показати підприємство, додержання законодавства про охорону праці на якому перебуває під пильною увагою Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву.

2008-118.jpgЗа 100 км на схід від Києва, на березі р. Супій розташоване м. Яготин, яке добре знають не тільки на теренах України, а й за її межами. Це стало можливим завдяки маслозаводу. ВАТ «Яготинський маслозавод» — велике молокопереробне підприємство з потужністю переробки 400 т сировини на добу та асортиментом продукції понад 50 видів.
Завод за свої кошти обладнав мережу молокоприймальних пунктів у шести областях України і довів закупівлю молока до 350 т на добу. З них 70% — молоко від господарств приватного сектора і 30% — від колективних господарств. Підприємство зуміло закріпитися на ринку м. Києва, створило систему фірмових магазинів, торговельних точок, організовує виїзну торгівлю. Гордістю колективу є коронне вершкове масло «Яготинське», сир «Адигейський», кисломолочний продукт «Закваска яготинська» тощо. Підприємство є флагманом виробництва українського сухого молока найвищого європейського гатунку.
Високим показникам у роботі колектив маслозаводу, що налічує 800 працівників, завдячує мудрій політиці свого керівника О. Сіренка. Голова правління товариства ще в 1997 р. взяв курс на технічне переоснащення та реконструкцію виробництва. Спочатку було встановлено 24 автоматичні фасувальні лінії. За рахунок кредиту придбано устаткування і побудовано дільницю з виготовлення сухого молока. Кошти від реалізації цієї 2008-119.jpgпродукції дали змогу провести реконструкцію основного виробництва і розширити асортимент продукції. Було встановлено найсучасніше устаткування. На заводі нові виробничі цехи, компресорна станція, складські приміщення та холодильні камери, є автономне водопостачання. За останні 2 роки освоєно 80 млн. грн. на технічне переоснащення виробництва.
Сьогодні маслозавод — лідер у своїй галузі, в авангарді технічного прогресу. Технологічні процеси приймання та переробки сировини, виготовлення, розфасування, пакування та зберігання продукції повністю автоматизовані й комп’ютеризовані. Умови праці комфортні. Люди працюють у білих халатах, на дільницях немає нічого й нікого стороннього, скрізь чистота. Наочна агітація з охорони праці відмінна — на дільницях організовано куточки охорони праці, є інструкції з експлуатації устаткування та охорони праці, встановлені знаки безпеки, таблички з прізвищами відповідальних.
Порядок і на допоміжних дільницях. Автотранспортні засоби підприємства, яких налічується 137 одиниць, щорічно проходять техогляд, працює бригада слюсарів-ремонтників. Велика увага приділяється забезпеченню безпеки дорожнього руху. Водії проходять передрейсові медогляди, навчання та інструктажі працівників проводяться згідно з Типовим положенням.
Забезпечується технічний стан електро- та газового господарства, вантажопідйомних механізмів, посудин, які працюють під тиском, усього технологічного устаткування, будівель і споруд. Наказами призначені особи, відповідальні за технічний стан і безпечну експлуатацію всіх видів устаткування, машин і механізмів.
2008-120.jpgСучасне устаткування і технології потребують високої кваліфікації обслуговуючого персоналу. Вирішенню цього питання адміністрація приділяє необхідну увагу. За кошти підприємства в навчальних закладах готують операторів теплотехнічного устаткування, машиністів холодильних установок, електриків та ін. Запрошують на роботу випускників Лохвицького технікуму харчової промисловості. Всі дільниці, де виконуються роботи та експлуатується устаткування підвищеної небезпеки, очолюють спеціалісти з вищою освітою.
Питанням навчання з охорони праці також приділяється належна увага. Головні спеціалісти, інші відповідальні працівники навчання проходять у навчальному комбінаті «Славутич» (м. Київ), навчання і перевірка знань спеціалістів і керівників середньої ланки проводяться на підприємстві, у цих заходах активну участь бере державний інспектор профільної інспекції Держгірпромнагляду І. Пономаренко. Навчання робітників також відповідає вимогам Типового положення.
Ефективно працює служба охорони праці, здійснюється колективний вид контролю за станом охорони праці — оперативний контроль, третій ступінь якого проводиться кожен тиждень. Активну роль у здійсненні громадського контролю відіграє профком, працює комісія з питань охорони праці профкому, проводяться дні, а у квітні — місячник охорони праці.
Значну практичну допомогу в організації роботи з охорони праці на заводі надають представник теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву В. Мошик, інспектори держінспекцій В. Крутов, О. Хом’яков та Т. Стасів.
Наслідки спільної роботи на маслозаводі такі: профзахворювань на підприємстві не зафіксовано, рівень виробничого травматизму невисокий — у 2000—2008 рр. в середньому по 2 нещасні випадки на рік, коефіцієнт тяжкості низький.
На охорону праці згідно з колдоговором адміністрація у 2007 р. виділила майже 400 тис. грн., на 2008 р. — значно більше. Якщо ж врахувати реалізацію заходів, що стосуються технічного переоснащення виробництва і які впливають на рівень механізації та автоматизацію технологічних процесів й покращують умови праці, то на це щороку витрачається по кілька мільйонів гривень.
Згідно з чинним законодавством і колдоговором працівники підприємства забезпечені ЗІЗ, отримують пільги та компенсації. Адміністрація подбала про створення для працюючих належних санітарно-побутових умов на виробництві, багато працює над тим, щоб вони відповідали європейським стандартам. Є тут терапевтичний і стоматологічний кабінети, двічі на рік працівники проходять періодичний медогляд.
Вражає пакет соціальних послуг, які згідно з колдоговором надаються працівникам. Їх варто навести повністю: матеріальна допомога на лікування, весілля, в зв’язку з народженням дитини та похованням близьких, в їдальні дешеві молочні продукти (все по 10 коп.), обіди, літній відпочинок на Азовському морі за 50% вартості путівки, здешевлення вартості путівки в дитячі оздоровчі табори. А ще — допомога на оздоровлення, безплатний обробіток городів, перевезення врожаю, забезпечення працівників овочами за низькими цінами, матеріальна допомога при виході на пенсію в обсязі 1—7 середньомісячних зарплат. Чи скрізь на благополучних підприємствах адміністрація так піклується про своїх працівників?
Під час відвідин маслозаводу автором цієї статті його адміністрацію представляла інженер з охорони праці Ю. Лисенко. Ознайомлювала з виробництвом, з організацією роботи з охорони праці, розповідала про тонкощі технологічних процесів, з гордістю за своє підприємство демонструвала його здобутки і зразки продукції. У всьому відчувався високий рівень компетенції. Це й не дивно, адже Юлія Вікторівна давно працює на цьому виробництві, за фахом — інженер-механік та інженер-економіст харчової промисловості. До того ж вона ще й очолює комітет профспілки підприємства. Пишу про це з думкою: «Ось якби всі роботодавці добирали на посаду керівників служб охорони праці таких спеціалістів! Наскільки більше порядку було б на виробництві в питаннях охорони праці!»
«Виробляємо українське, споживаємо українське, дбаємо про Україну!» — такий принцип задекларував голова правління товариства ще в 90-ті роки. Яготинський маслозавод довів, що українські товари можуть бути і є набагато кращими, кориснішими від зарубіжних. А головне — натуральними. За результатами й відзнаки. Продукція товариства відзначена золотими та срібними медалями, численними дипломами міжнародних і національних виставок, конкурсів, рейтингів. Олександру Олександровичу присвоєно звання «Заслужений працівник промисловості України». У 2006 р. за вагомий внесок у розвиток вітчизняної промисловості колектив заводу і його керівник були нагороджені Почесними грамотами Кабінету Міністрів України.
Нещодавно з нагоди Дня працівників харчової промисловості Указом Президента України В. Ющенка голову правління ВАТ «Яготинський маслозавод» О. Сіренка нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.
Ось так працюють у ВАТ «Яготинський маслозавод». Безсумнівно, що в успіху колективу є й значний внесок Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК (начальник Ю. Ніколайчук), інших інспекцій Держгірпромнагляду, які вже 50 років здійснюють нагляд за станом охорони праці на цьому підприємстві.

* * *
Скептики в довгому очікуванні стабілізації економічного стану в нашій країні опустили руки: не буде у нас порядку. Не треба, панове! Є приклади, коли керівники й роботодавці працюють не на «маленькі хатинки» за кордоном, а в інтересах робочого колективу, і в цілому — на благо України. Тож не все так погано у нашому домі! Буде і на нашій вулиці свято! Яскравим свідченням такого твердження є робота Яготинського маслозаводу.

Іван ЗЕЛЕНСЬКИЙ, спеціальний кореспондент журналу «Охорона праці»

На знімках:
голова правління
ВАТ «Яготинський маслозавод»
О. Сіренко;
пульт приймання молока: приймальниця Т. Новосьол (на передньому плані)
та начальник приймально-
апаратного цеху В. Чепіль;
перевірка виконання припису:
інженер з охорони праці маслозаводу Ю. Лисенко (праворуч)
і начальник цеху сухого молока
Т. Шинкаренко.

Фото К. РУДИКА



До списку