Статьи

2008-289_1.jpg Про роль профспілки у проведенні заходів щодо покращання умов праці та вирішення питань соціального спрямування на підприємстві розповідає голова комітету профспілки ЗАТ «Трест «Дніпродорбуд» Г. ГЕЗЬ.

— Нещодавно мене запитали: «Як ви протягом минулого року боролися з приховуванням нещасних випадків на виробництві?» Я відповів відверто: «Ніяк! У цьому просто не було потреби!»
Питання не тільки у прозорості стосунків адміністрації і профспілкового комітету підприємства. Набагато важливіше — це той дух спільної турботи про людину, який не лише об’єднує, а й змушує весь час обидві сторони шукати і знаходити. Це вже традиція, характерна для ЗАТ «Трест «Дніпродорбуд» — підприємства, відомого на Дніпропетровщині такими конкретними справами, як спорудження доріг вздовж каналу «Дніпро—Донбас», реконструкція автодоріг Дніпропетровськ — Кривий Ріг — Миколаїв та Київ — Луганськ — Ізварине, будівництво 32-кілометрової ділянки автодороги Харків — Сімферополь — Алушта — Ялта, яку введено в експлуатацію напередодні цього року.
Однак традиція традицією, а профспілковому комітету необхідно враховувати ту обставину, що 1200 наших працівників представляють різні виробничі і структурні підрозділи — у містах Новомосковську та Дніпродзержинську, селищі Перещепине, де маємо сучасну матеріальну базу. Трест експлуатує асфальтоукладачі Wogele, Titan, Bitelli, автогрейдери RD-165C, F-156, RV-190, екскаватори CAT-212 BFT, Nobas UB 1233, машини для розмітки проїжджої частини доріг і багато іншої техніки. Саме вона максимально механізує працю наших робітників. Тому, скажімо, не варто оточувати надмірно пильною увагою тих, хто в тресті працює більше 30 років. А це машиністи автогрейдера
М. Максименко та М. Сень, машиніст асфальтоукладача М. Курінний, машиніст навантажувача Д. Киричок. Справу свою вони знають досконало, працюють надійно, без аварій та нещасних випадків.
Але приблизно 250 осіб у зв’язку з сезонністю робіт звільняються з виробництва й приходять сюди лише через чотири місяці. Організацію навчання та перевірку знань з питань охорони праці забезпечує служба охорони праці та безпеки руху на чолі з І. Вороніною. Що не кажіть, а за чотири місяці міжсезоння так званий змінний персонал встигає розслабитися. Ось сюди і спрямовуємо найбільше уваги профактиву. Тому початок робіт на об’єктах — особливо відповідальна пора для наших представників на місцях — Г. Капрак, В. Биховець,
В. Чуйка, Л. Кравченко, уповноваженого трудового колективу з питань охорони праці В. Саксонова. Не подумайте, що робота зводиться лише до засідань профгруп. Контролюємо, як люди використовують засоби індивідуального захисту, як почувають себе на роботах зі шкідливими та важкими умовами, в якому стані заступають на зміну. Багато чого вдається виправити відразу. Але ми намагаємося спрямувати роботу профактиву у перспективу, в завтрашній день. Тим більше, що Федерація профспілок України орієнтує первинні організації на те, аби більше приділялося уваги питанням безпеки праці, бережного ставлення до людських ресурсів.
На жаль, ці питання безпосередньо стосуються і нашого підприємства. Два роки тому під Дніпродзержинськом з автобусом, який віз додому наших людей, зіштовхнувся легковий автомобіль. Загинуло двоє робітників. Хоч провини підприємства у цьому і не було, все одно вирішили розібратися, як можна застерегтися від травмувань на дорогах. По-перше, взяли участь в обговоренні й затвердженні нових маршрутів руху під час перевезень персоналу. По-друге, зосередили увагу на якості медичних оглядів. І беремо на облік тих людей, які потребують оздоровлення. Оскільки своїх баз відпочинку, санаторіїв ми не маємо, 60—70% путівок отримуємо за рахунок соціального страхування. Решту купуємо у санаторно-курортних закладах. Таким чином минулого року було оздоровлено 30 працівників — всіх, хто цього потребував.
Останні три роки на нашому підприємстві вирішено проблему відпочинку дітей під час літніх канікул. Для них ми купуємо путівки в оздоровчі заклади на узбережжі Чорного та Азовського морів, а також у табір відпочинку на березі мальовничої Орелі. В окремих випадках не відмовляємо і тим, хто не може через складне матеріальне становище оздоровити внуків. Тут ми маємо повну підтримку з боку генерального директора підприємства В. Губарєва. Більше того, 20 робітників тресту, чиї діти вперше пішли до школи, отримали допомогу на придбання шкільної форми. Під опікою підприємства також перебуває П’ятихатський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів. У 2007 р. на всі ці заходи було витрачено понад 700 тис. грн.
Перед колективом нашого підприємства стоять важливі завдання. І які б складні вони не були, ми вирішимо їх успішно. Що стосується профспілкового комітету, то ми налаштовані на ділову співпрацю з адміністрацією. Обов’язково — у напрямі посилення захисту прав членів профспілки на безпечну працю та забезпечення їхніх соціальних гарантій.

Фото Л. БЕЗУГЛОГО



До списку