Статьи

2008-006_1.jpg На розширеному засіданні колегії Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 29 лютого було розглянуто результати діяльності Держгірпромнагляду та його структурних підрозділів за 2007 рік.
Заслухавши та обговоривши доповідь першого заступника Голови Комітету Г. Суслова «Про підсумки роботи Держгірпромнагляду за 2007 рік та завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці», колегія відзначила, що в Україні у 2007 р. за зростання обсягів промислового виробництва на 10,2% рівень загального травматизму на виробництві у порівнянні з 2006 р. знизився на 4,2% (травмовано 18 192 особи проти 18 992 у 2006 р.). Разом з тим кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками збільшилась на 9,2%, або на 99 (загинуло 1176 осіб проти 1077 у 2006 р.).
На шахтах України у 2007 р. сталося 16 групових нещасних випадків, що на 4 менше, ніж у 2006 р., але їх наслідки були значно тяжчими. У 2006 р. під час групових випадків було травмовано 159 осіб, з яких 37 — смертельно, тоді як у 2007 р. — 306, з яких смертельно — 132 особи.
Найбільш резонансними за своїми наслідками стали 3 аварії з великими людськими жертвами, що сталися 18 листопада, 1 та 2 грудня 2007 р. на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф. Засядька» через вибухи метану, під час яких загинули 101 гірник шахти та 5 працівників гірничорятувальної служби.
Зниження рівня смертельного травматизму у 2007 р. відбулося на підприємствах газової промисловості — на 71%, у машинобудуванні — на 21%, на об’єктах котлонагляду та підйомних спорудах — на 10%, у соціально-культурній сфері, в енергетиці та на підприємствах зв’язку — на 5%, в агропромисловому комплексі — на 3%.
Натомість допущено зростання кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками майже вдвічі на підприємствах нафтогазовидобутку та геології; на 60% — у вугільній промисловості, у гірничорудній та нерудній — на 42%, у хімічній — на 40%, у металургії — на 14%, на транспорті — на 7%, на підприємствах житлово-комунального господарства — на 6%, у будівництві — на 2%.
Кількість загиблих збільшилась на підприємствах Донецької, Житомирської, Івано-Франківської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської областей, у Києві та Кривому Розі. Майже 66% нещасних випадків зі смертельними наслідками сталося з організаційних причин, з технічних — 18%, з психофізіологічних — 16%.
З метою підвищення рівня промислової безпеки в усіх галузях економіки України у 2007 р. проведено 2374 комплексні перевірки, понад 214 тис. оперативних обстежень підприємств. У разі загрози життю та здоров’ю працівників посадові особи Держгірпромнагляду призупиняли експлуатацію понад 258 тис. об’єктів та виконання робіт. До адміністративної відповідальності за порушення вимог чинного законодавства з охорони праці та охорони надр притягнено понад 106 тис. працівників підприємств.
Разом з тим зазначалося, що у ряді теруправлінь та інспекцій знизились показники наглядової діяльності порівняно з 2006 роком. Не всі керівники й державні інспектори у своїй роботі повністю використовують свої права, не пред’являють достатніх вимог до керівників підприємств щодо забезпечення безпечних умов праці.
З метою подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці наказом Голови Держгірпромнагляду С. Сторчака визначено невідкладні вимоги до керівників теруправлінь, інспекцій, експертно-технічних центрів щодо підвищення ефективності державного нагляду в усіх галузях економічної діяльності, посилення вимогливості до керівників підприємств, відповідальності працівників державного нагляду за виконання службових обов’язків.
З огляду на зниження ефективності наглядової діяльності, що призвело до зростання рівня виробничого травматизму на піднаглядових підприємствах, роботу теруправлінь Держгірпромнагляду по Донецькій та Луганській областях за 2007 р. визнано незадовільною.
Недостатньою визнано роботу начальників теруправлінь Держгірпромнагляду по Полтавській, Житомирській, Івано-Франківській областях та Криворізького гірничопромислового управління, які не використали надані їм повноваження щодо організації належного рівня державного нагляду та забезпечення належного стану промислової безпеки на піднаглядових підприємствах, що призвело до зростання виробничого травматизму.
Заступникам Голови Комітету, начальникам управлінь та самостійних відділів наказано забезпечити безумовне виконання Робочого плану реалізації Указу Президента України від 19.11.2007 р. № 1119 «Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків аварії на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф. Засядька», а також виконання заходів, запропонованих Урядовою комісією в протокольних рішеннях і акті спеціального розслідування цієї аварії. Зокрема, забезпечити системний контроль за виконанням завдань, визначених Програмою підвищення безпеки праці на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 р. № 374, в тому числі щодо реалізації Комплексної програми дегазації вугільних пластів та впровадження ефективної системи запобігання вибухам метану.
Начальникам теруправлінь по Донецькій, Луганській та Львівській областях запропоновано притягнути до дисциплінарної відповідальності або попередити начальників державних інспекцій по нагляду у вугільній промисловості, які послабили вимогливість до інспекторів щодо виконання ними службових обов’язків, допустили погіршення показників наглядової діяльності або незадовільно виконували вказівки Комітету стосовно організації посиленого нагляду.
Начальника управління організації державного нагляду у вугільній промисловості Держгірпромнагляду С. Крутенка, зокрема, зобов’язано:
з метою створення еталонного зразка новітньої системи контролю виробничого процесу на вуглевидобувних підприємствах визначити спільно з Мінвуглепромом вугільні шахти, на яких будуть впроваджувати у 2008 р. протиаварійні системи з максимальним використанням їх функціональних можливостей;
забезпечити підготовку та внесення змін до Правил безпеки у вугільних шахтах стосовно обов’язкового обладнання шахт, небезпечних за газом, автоматизованими системами аерогазового контролю з керуючими функціями, функціями «чорної скриньки» та визначення втручання в роботу таких систем.
З метою посилення нагляду за безпечним веденням робіт у будівництві запропоновано:
забезпечити протягом 2008 р. роботу міжвідомчих мобільних груп з перевірки дотримання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці на будівельних майданчиках та об’єктах;
спільно з Міністерством регіонального розвитку та будівництва забезпечити опрацювання Правил промислової безпеки та охорони праці у будівництві.
Національному науково-дослідному інституту промислової безпеки та охорони праці з метою активізації функціонування Єдиної системи науково-технічної підтримки державного нагляду запропоновано розробити проекти структури та програми діяльності цієї системи на 2008—2010 роки.
Начальники теруправлінь Держгірпромнагляду зобов’язані проаналізувати стан виробничого травматизму на піднаглядових підприємствах та наглядову діяльність за 2007 рік і притягнути до відповідальності посадових осіб, які не вжили заходів щодо підвищення ефективності наглядової діяльності, що сприяло зростанню виробничого травматизму.
Колегія запропонувала начальникам теруправлінь розвивати подальшу взаємодію з представниками Федерації роботодавців України та Федерації роботодавців гірників шляхом залучення їх до спільної роботи щодо поліпшення промислової безпеки на виробництві.



До списку