Статьи

Згідно з планом-графіком, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики, та наказом Держгірпромнагляду робочою групою Держгірпромнагляду проведено цільову перевірку роботи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) та її робочих органів за період діяльності з квітня 2006 р. по травень 2007 р. Метою її була перевірка проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих працівників.

З метою здійснення цільової перевірки обласними теруправліннями Держгірпромнагляду було створено відповідні комісії. У результаті проведеної роботи було встановлено, що управління та відділення виконавчої дирекції Фонду у 2006 р. посилили роботу з пропаганди безпечних умов праці. Страхувальникам надано 54 033 консультації з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків, проведено 1350 семінарів, 2734 наради, 765 засідань круглих столів, 190 конкурсів, підготовлено 2020 публікацій в друкованих ЗМІ, 1068 виступів по радіо та телебаченню. Робочі органи взяли участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 3005 підприємствах, у роботі комісій з питань охорони праці на 3742 підприємствах, у розробці 4030 нормативних актів, 3174 комплексних заходів з охорони праці підприємств, розповсюдили 125 560 нормативних актів, журналів, плакатів, пам’яток тощо.
Під час цільової перевірки встановлено, що більшістю робочих органів Фонду виконано заходи щодо усунення недоліків, виявлених під час попередньої перевірки. Разом з тим відмічено, що деякі робочі органи не виконали в повному обсязі зазначені заходи. У Закарпатській області залишаються не вирішеними до кінця питання здійснення дієвого контролю за виконанням заходів про усунення причин нещасних випадків, відмічених в актах за формою Н-1. У Вінницькій області не вирішено питання щодо посилення контролю за виконанням заходів, рекомендованих роботодавцям експертами за актами розслідування нещасних випадків за формами Н-1, Н-5, НПВ. В управлінні Києва взагалі відсутні дані про вжиті заходи за результатами попередньої перевірки. Управління у Севастополі не надало комісії матеріалів, які свідчили б про розробку заходів щодо усунення порушень, виявлених під час попередньої перевірки.
Протягом 2006 р. дирекцією Фонду на базі Державного інституту підготовки кадрів промисловості Міністерства промислової політики проведено первинне навчання 110 страхових експертів з охорони праці (далі — експерти) та посадових осіб, на яких покладено виконання обов’язків експертів, і періодичне навчання 237 осіб. Однак питання щодо навчання експертів залишається відкритим у Тростянецькому, Ямпільському, Могилів-Подільському відділеннях Вінницької області; Менському відділенні Чернігівської області. Не пройшли навчання експерти у Дунаєвецькому, Білогірському, Летичівському, Славутському відділеннях та у м. Кам’янці-Подільському Хмельницької області; у Виноградівському, Мукачівському, Іршавському відділеннях Закарпатської області. В Одеській області не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці начальники 11 відділень та експерти у відділеннях Одеси (Приморському та Суворовському) і Саратському; у відділенні Нікополя Дніпропетровської області. В Донецькій області у зв’язку із закінченням трирічного терміну дії посвідчень повинні пройти навчання 14 експертів. Експерти відділення у Сімферополі допускаються до роботи без проходження навчання.
У 2007 р. заплановані чергове навчання та перевірка знань відповідної категорії спеціалістів Фонду.
В ході цільової перевірки встановлено, що управління та відділення Фонду на недостатньому рівні проводять роботу щодо виконання профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих та небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві і професійним захворюванням, викликаних умовами праці.
В усіх областях управління виконавчої дирекції Фонду фінансують навчання спеціалістів, відповідальних за охорону праці на підприємствах. У 2006 р. за рахунок Фонду первинне навчання з питань охорони праці пройшли 1182 особи, підвищили кваліфікацію 14 747 осіб.
Кошторисом дирекції Фонду на 2006 р. передбачалось фінансування заходів регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в обсязі 3,85 млн. грн. Програмою робіт Фонду на 2006 р., затвердженою постановою правління, передбачалось виконання плану фінансування вказаних заходів. Як показав аналіз плану, у ньому взагалі не передбачалось фінансування відповідних заходів. Слід зазначити, що і у 2007 р. дирекцією Фонду не розпочато фінансування жодної із галузевих і регіональних програм.
Одним із напрямів проведення профілактичних заходів є участь експертів у розробці законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці. В той же час управліннями та відділеннями Фонду роботу з підприємствами у Краснодонському, Перевальскому, Попаснянському, Станично-Луганському, Сватівському, Алчевському, Кіровському, Лисичанському, Первомайському, Рубіжанському, Стахановському відділеннях Луганської області у цьому напрямі послаблено або вона взагалі не ведеться. У Вінницькій, Сумській областях участь експертів у розробці нормативно-правових актів обмежено розглядом та наданням пропозицій щодо внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування...» і Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.
У більшості управлінь та відділень Фонду участь експертів у роботі комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві забезпечено на 100%. Проте в деяких випадках інформація про роботу експертів у комісіях не відповідає дійсності. Так, в управлінні Фонду у м. Києві у 2006 р. зареєстровано 1258 випадків виробничого травматизму, але при цьому експерти взяли участь у роботі 1278 комісій з розслідування нещасних випадків, що на 20 випадків більше, ніж повідомлень.
Робота страхових експертів у комісіях з розслідування нещасних випадків та профзахворювань у Чернівецькій області проводиться не на належному рівні. Наприклад, експерт з охорони праці П. Локовей обслуговує три адміністративні райони (Новоселицький, Герцаївський та Глибоцький), які розташовані на значній відстані один від одного. Перевірка показала, що наявна штатна чисельність експертів у більшості робочих органів не дає змоги забезпечити в повному обсязі реалізацію пріоритетності поставлених законодавством перед Фондом завдань щодо проведення профілактичних заходів.
У 21 з 54 відділень Донецької області штатними розписами передбачено всього по одному експерту, а в 10 відділеннях, де загальна кількість страхувальників становить 5—7 тисяч, страхові експерти штатними розписами взагалі не передбачені.
Недостатньо контролюється виконання заходів, запропонованих комісіями з розслідування нещасних випадків, у відділеннях Долинського, Новоукраїнського, Маловисківського районів, м. Олександрії Кіровоградської області, у відділеннях Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів Чернівецької області.
У відділеннях Запорізької області виявлено відсутність підписів експертів в актах за формами Н-5, Н-1 матеріалів спеціального розслідування.
За проведеним аналізом актів, складених комісіями підприємств з розслідування нещасних випадків за участі експертів, є випадки, коли експерти фактично не беруть участі в розслідуванні, а підписують готові акти. У більшості актів, складених впродовж чотирьох місяців 2007 р., безпідставно визначається вина самого потерпілого працівника в тому, що він був неуважний, з посиланням на робочу інструкцію. Цим самим дійсні причини нещасного випадку відходять на другий план або нівелюються зовсім.
Виявлені випадки перевищення представниками відділень своїх повноважень. Наприклад, відділення Запоріжжя не здійснює виплати травмованій на виробництві В. Назаровій. При цьому відмова мотивується тим, що випадок не може вважатися страховим. І це за наявності акта за формою Н-1.
У Києві позиція деяких експертів під час роботи комісій зі спеціального розслідування суперечить вимогам Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків.
У Рівненській області при розслідуванні нещасних випадків комісіями підприємств за участю експертів є випадки необгрунтованого звинувачення потерпілих, неправильно вказуються причини нещасних випадків.
Виникають спірні питання щодо тлумачення причин та обставин нещасного випадку, а також вимог Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що призводить до затримання прийняття остаточного рішення.
У 2006 р. у виконавчій дирекції Фонду зареєстровано 1 037 183 підприємства-страхувальники. Штатна чисельність страхових експертів становила 529 осіб. У середньому на одного експерта припадало 1960 підприємств. Середня кількість підприємств, які були перевірені в 2006 р. одним страховим експертом впродовж одного місяця, становить 5,1.
Експерти не завжди виконують графіки запланованих перевірок. Так, експерту Сарненського відділення Рівненської області на IV квартал 2006 р. було заплановано проведення перевірок на 16 підприємствах, а фактично перевірено лише чотири.
Відповідно до наданої управлінням Фонду м. Києва інформації протягом 2006 р. експерти не брали участі в роботі комісій підприємств, деякі експерти взагалі не проводили перевірку стану профілактичної роботи щодо створення здорових і безпечних умов праці, під час перевірки не виявили жодного порушення, не вносили власникам підприємств подання, але при цьому складено 118 протоколів про адміністративні правопорушення. Такий стан справ і у відділеннях Фонду в Київській області.
Зміст подань свідчить, що кваліфікаційний рівень страхових експертів дуже різний. У одних поданнях переважна кількість зазначених порушень стосується інструкцій з охорони праці, колективних договорів, питань щодо медичних оглядів, атестації робочих місць за умовами праці. В інших порушуються питання тільки суто технічні.
У відділеннях Рівненської області подання, складені за результатами перевірок підприємств, вручаються не першим керівникам підприємств; у більшості подань неправильно викладається суть порушень, подання складаються по шаблону, без урахування специфіки підприємства. Окремі подання складаються шляхом переписування приписів інспекторів Держгірпромнагляду.
Акти перевірок підприємств у Кіровоградській, Запорізькій областях мають переважно загальний характер.
У відділеннях м. Ялти (АР Крим), Чутівського та Котелевського районів Полтавської області окремі подання також містять вимоги, які стосуються лише організаційних питань з охорони праці. Такі ж зауваження містяться і в актах перевірки управлінь та відділень Закарпатської, Вінницької, Хмельницької, Дніпропетровської областей.
Експерти не завжди вимагають від керівників підприємств повідомлення про усунення порушень. Такі факти виявлені в переважній більшості областей. Особливо важливими в цьому питанні мають бути контроль та вплив з боку експертів на ті підприємства, де трапляються нещасні випадки через одні і ті ж причини, що є одним із основних завдань проведення профілактичної роботи.
Експерти не в повному обсязі використовують права в частині направлення до теруправлінь Держгірпромнагляду подань щодо застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили порушення законодавства про охорону праці, а також про заборону подальшої роботи на робочих місцях, дільницях і в цехах, робота на яких становить загрозу здоров’ю або життю працівників.
З початку діяльності Фонду не подано жодного подання до теруправління Держгірпромнагляду експертами Сарненського, Млинівського, Гощанського та Кузнецовського відділень у Рівненській області. Послаблено роботу в цьому напрямі в управліннях і відділеннях Фонду у Дніпропетровській, Кіровоградській, Вінницькій областях, Севастополі.
Комісії територіальних органів Держгірпромнагляду направили акти перевірок обласним управлінням виконавчої дирекції Фонду для вжиття відповідних заходів і усунення недоліків.
За результатами цільової перевірки виконавчій дирекції Фонду запропоновано:
розробити та надати до Держгірпромнагляду план заходів щодо усунення порушень, виявлених під час перевірки, та недопущення їх у подальшому;
удосконалити нормативно-правову базу щодо реалізації статей 22 та 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», в тому числі щодо якісного оформлення звітів страховими експертами з охорони праці;
забезпечити дієвий контроль за реалізацією робочими органами Фонду заходів щодо профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;
вжити заходів для забезпечення своєчасного та у повному обсязі використання коштів щорічних бюджетів Фонду за статтею «Профілактика нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань»;
привести документи, що регламентують діяльність виконавчої дирекції Фонду, у відповідність із Законом «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.02.2007 р. № 717-V.

Підготовлено за матеріалами цільової перевірки



До списку