Статьи
Image00119.jpgЗважаючи на високий рівень виробничого травматизму в будівельній галузі, журнал почав більше уваги приділяти питанням організації охорони праці на будівельних об’єктах. У статті «Побачити, щоб навчитися» (№ 10, 2006 р.) йшлося, зокрема, про створення за ініціативи теруправління Держгірпромнагляду по Чернігівській області на базі одного з будівельних об’єктів «еталон-майданчика» — зразка правильної організації безпечного ведення будівельних робіт.
Автори пропонованої статті розповідають про організацію безпечного виконання робіт на об’єкті будівництва, яке здійснює ТОВ «Гефест». Вони стверджують: тут все зроблено за ініціативи керівника.

Збільшення обсягів будівельного виробництва, поширення нових технологій та зниження рівня кваліфікації залучених до будівництва працівників є причиною зростання рівня виробничого травматизму. Аналіз свідчить, що значна кількість нещасних випадків сталася внаслідок незадовільної організації робочих місць, розташованих на висоті. Працівники на будівельних об’єктах падають з робочої поверхні будівельних конструкцій, засобів підмощування, навісних площадок та іншого технологічного устаткування. Падінню працівників з висоти сприяє можливість вільного доступу до відкритих отворів ліфтових шахт, вентиляційних каналів та інших неперекритих (неогороджених) технологічних отворів. Значний вплив на зростання рівня травматизму має і суб’єктивний фактор, перш за все — недотримання працівниками виробничої і трудової дисципліни.
Зусилля державних інспекторів Київської ДІОП у будівництві, інших підрозділів Держгірпромнагляду спрямовані на підвищення рівня безпеки праці та дотримання технологічних норм під час роботи на висоті. Поширюються нові методи наглядової діяльності (наприклад, «Будівельний патруль»). Але не так просто зламати стереотип безвідповідального ставлення до заходів з безпеки на об’єктах будівництва, який уже сформувався з розвитком нових суспільних відносин. Вирішення питань безпеки виробництва потребує комплекснихImage00001.jpg заходів і залежить у першу чергу від ставлення до цих питань роботодавця або керівника підприємства.
У Києві все частіше можна знайти об’єкти будівництва, забезпечені необхідними інвентарними захисними огородженнями, засобами підмощування, де розроблено проектно-технологічну документацію щодо безпеки робіт на висоті. Для передачі позитивного досвіду хотілось би познайомити читачів з підприємствами, де вирішено питання безпечної організації праці під час роботи на висоті на всіх етапах будівництва.
Одне з таких підприємств — ТОВ «Гефест», засноване грецьким підприємцем П. Бумбурасом і зареєстроване в 1998 р. за адресою: Одеса, вул. Буніна, 33/15. У Києві ТОВ «Гефест» здійснює будівництво житлового комплексу з торговельними приміщеннями і підземним паркінгом «Артеміда» на вул. Генерала Жмаченка. Під час першого знайомства з організацією робіт на цьому об’єкті будівництва представника Київської ДІОП у будівництві здивувало, що роботодавцем за власною ініціативою були вирішені практично всі організаційно-технічні питання, пов’язані з використанням засобів захисту працюючих під час роботи на висоті. Результати наступних перевірок цього об’єкта будівництва підтвердили рівень професійних знань та виробничої дисципліни працівників ТОВ «Гефест». Такий стан безпеки праці можна вважати в першу чергу заслугою керівника підприємства П. Бумбураса.
Перевіркою було виявлено, що на об’єкті використовується понад 21 технологічна карта на виконання окремих технологічних операцій та робочі креслення на номенклатуру з 42 специфікацій засобів для безпечного зведення будівельних конструкцій монолітно-каркасним методом з використанням елементів опалубки систем «Peri» («Intek»). Крім стандартних технологічних карт на виконання монтажних, бетонних та арматурних робіт, додатково розроблено технологічні карти з організації використання колективних засобів захисту (07-09-05.ТК), монтажу (демонтажу) навісних засобів підмощування (21-10-06.ТК), виконання вантажно-розвантажувальних робіт (08-09-05.ТК), робіт у зимових умовах (04-09-05.ТК) та при температурах вище 25 °С (22-10-06.ТК). Значний внесок у розробку та впровадження у виробництво організації виконання робіт під час зведення монолітних залізобетонних конструкцій зробили начальник відділу охорони праці товариства М. Сердюк, начальник виробничо-технічного відділу Г. Шелестян, начальник дільниці П. Макарчук та інженери В. Іоніс і Ю. Кучеренко.
Розглянемо основні етапи безпечного зведення будівель монолітно-каркасним методом та номенклатуру засобів захисту під час роботи на висоті, що передбачені технологічними картами ТОВ «Гефест».
Одним із джерел постійної небезпеки під час будівництва є виконання робіт на висоті під час встановлення елементів залізобетонних конструкцій перекриття. Нормативними засобами захисту працівників від падіння з висоти є засоби колективного захисту (захисне огородження) та засоби індивідуального захисту (запобіжний пояс). Два варіанти конструкцій захисних огородженьImage00023.jpg використовуються під час роботи з встановлення горизонтальних та вертикальних елементів будівельних конструкцій. Роботи з встановлення елементів горизонтальної опалубки (листами фанери) на формуючу поверхню залізобетонного перекриття ведуться одночасно з монтажем захисного огородження робочого горизонту (захватки), який виконують спеціально виділені члени бригади з використанням запобіжних поясів та обов’язковим закріпленням їх до страхувальних канатів. При цьому для використання запобіжного пояса розроблено надійний спосіб закріплення карабіна (за допомогою серги і болта), який дає можливість закріпити його в будь-якому місці плити перекриття чи стіни будівлі товщиною до 0,25 м (фото 1). До елементів опалубки закріплюють упорні елементи (креслення КТ1.08.000), які служать для фіксації стійок огородження (креслення КТ2.53.700) з перильними дошками та торцевих елементів опалубки плити перекриття (фото 2). У випадку, коли плита перекриття виступає за межу фасадної (зовнішньої) стіни на відстань до 0,5 м, може використовуватись додатковий опорний кронштейн (креслення КТ2-23-000), де закріплюється стійка огородження.
Після огородження робочого горизонту (захватки) виконуються арматурні та бетонні роботи. Перед бетонуванням по периметру робочої зони з розрахунковим кроком робляться випуски арматури діаметром 18 мм для фіксації опор огородження КТ2.56.700. Після набуття достатньої міцності плити перекриття та в процесі демонтажу елементів опалубки стійки огородження з перильними дошками переставляються з упорного елемента в опори огородження. Після повного демонтажу елементів опалубки плити перекриття в подальшому як на перекритті, так і на проходах до них (наприклад, сходових маршах) можуть використовуватись універсальні стійки огородження КТ2.56.900 (фото 3).
Вищезгадані конструкції огороджень не можуть бути використані при улаштуванні перекриття, що примикає до фасадної монолітної залізобетонної стіни довжиною понад 1,5 м. Для цього випадку служить спеціальна стійка (креслення КСО 1.09.02.200), яка закріплюється в торець плити перекриття до фасадної стіни разом з перильними дошками. Технологічною картою передбачена така можливість використання сигнального огородження, для якого призначена опора (креслення КТ2.55.300) (фото 4).
Дуже часто виникає необхідність закріплення огороджень на ригелях (дерев’яних балках). Для цього передбачена спеціальна обойма (креслення КТ2.56.800), у якій закріплюється стійка без пошкодження ригеля.
За необхідності виконання сумісних робіт в одній вертикалі (захватці) передбачено використання спеціальної консольної площадки (креслення КТ2.59.500) та захисної консолі (креслення КТ2.57.100). Для безпечного проведення робіт на фасаді монолітних залізобетонних споруд і в інших місцях, де відсутні опори і безпечний доступ у двох площинах, використовуються навісні засоби підмощування (креслення СУОГ КЩ1.27.00) з опорними кронштейнами (креслення СУОГ КЩ1.29.00) (фото 5). Під час роботи з елементами опалубки для зведення елементів вертикальних конструкцій працівники ТОВ «Гефест» використовують універсальний засіб підмощування — пересувну стапельну башту (креслення КС 03.20.000) висотою до 8,8 м (фото 6).
Іншим джерелом постійної небезпеки під час будівництва є відкриті прорізи технологічних отворів (особливо ліфтових шахт), для огородження яких зроблені два види настилів. Перший тип настилу для перекриття ліфтового отвору — металева платформа (креслення КТ2.55.700, КТ2.55.800, КТ2.55.900) з відкидними лапами, що впираються в гнізда, попередньо зроблені в стінах нижнього поверху, а другий — знімний дерев’яний настил, для якого використовуються стандартні елементи опалубки (ригелі, опорні кронштейни) (фото 7, 8).
Розглянута номенклатура технологічної оснастки, що використовується під час зведення монолітних залізобетонних конструкцій, дає можливість організувати безпечне виконання робіт, а дотримання технологічних карт зводить до мінімуму ризик падіння працівників з висоти.
Організація праці на об’єкті будівництва ТОВ «Гефест» яскраво свідчить про те, що будівельні організації спроможні успішно вирішувати організаційно-технічні питання щодо безпеки праці під час виконання робіт на висоті на всіх етапах будівництва. Ефективність вирішення цих питань залежить у першу чергу від роботодавця (керівника підприємства) та наявності відповідної проектно-технологічної документації щодо організації робочих місць. У разі виконання вищевказаних заходів можуть створюватись необхідні передумови для зниження рівня виробничого травматизму чи взагалі роботи без травм, що й доказано діяльністю ТОВ «Гефест» під час будівництва об’єктів у Києві.
Слід зазначити, що забезпечення безпеки праці на об’єктах будівництва можливе лише за умови постійного контролю за організацією робочих місць з боку всіх ланок управління виробництвом. Недостатнє фінансування заходів з безпеки праці, низька виробнича та трудова дисципліна також можуть звести нанівець зусилля, спрямовані на забезпечення безпеки праці під час виконання будь-яких робіт, особливо на будівництві.

О. НАЗАРЕНКО, начальник Київської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у будівництві, М. ФЕДОРЕНКО, головний державний інспектор Київської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у будівництві

На знімку в заставці:
бригадир В. Голубенко, роботодавець П. Бумбурас
і начальник дільниці П. Макарчук (зліва направо) уточнюють план проведення робіт на будівництві житлового комплексу.

Фото О. БУБОНА


До списку