Статьи

За даними управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Донецькій області, у 2007 р. у регіоні сталося 6069 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, у тому числі 193 — зі смертельними наслідками, і 57 групових нещасних випадків, у яких постраждала 161 особа (34 — смертельно). Зареєстровано 2296 професійних захворювань. Усім потерпілим виплачено передбачену законодавством компенсацію, надано медичну допомогу. В управлінні виконавчої дирекції Фонду вважають, що основне завдання їхнього колективу — не тільки надавати допомогу самим потерпілим, сім’ям загиблих, тим, хто став інвалідом, а в першу чергу оберігати працівників від нещасних випадків і травм.
2008-289_5.jpgЯкби так було в реальності, вдалося б уникнути багатьох людських трагедій, не довелося б зазнавати колосальних витрат на ліквідацію наслідків аварій. На жаль, рішучого перелому в цьому напрямі поки що не відбувається. І справа, в першу чергу, в тому, що кошти, які можна було б спрямувати на підвищення рівня промислової безпеки, як і раніше, «з’їдають» аварії та нещасні випадки. Як розірвати це замкнуте коло? Що робиться в цьому напрямі працівниками управління виконавчої дирекції Фонду?

Бесіди з керівниками та спеціалістами, ознайомлення з документами переконали автора цієї статті, що робиться в цьому плані багато дечого. Так, страхові експерти з охорони праці беруть участь у розслідуванні всіх нещасних випадків на виробництві, у тому числі — зі смертельними наслідками і тих, які можуть призвести до інвалідності. І це не тільки для того, щоб установити, наскільки ця НП дійсно пов’язана з трудовою діяльністю потерпілого, покласти край можливим зловживанням, а й для того, щоб зрозуміти причини, що призвели до нещастя, і зробити все можливе для їх усунення.
Загалом по області проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних факторів виробництва, запобігання нещасним випадкам дало змогу в 2007 р. зменшити порівняно з 2006 р. кількість одержаних працівниками на виробництві травм і професійних захворювань на 215 випадків.
Причинами високого рівня профзахворюваності шахтарів є незадовільні умови праці, зношення основних виробничих фондів, відсутність належних засобів захисту. Як результат — важка фізична праця, запиленість, протяги, висока вологість і температура, що значно перевищують на великих глибинах допустимі санітарні норми.
2008-285.jpgДля поліпшення умов праці на підприємствах з високим рівнем профзахворюваності страхові експерти взяли під контроль забезпечення працівників засобами індивідуального захисту. На підставі аналізу виробничого травматизму вони визначають профілактичні заходи для усунення шкідливих і небезпечних факторів, запобігання нещасним випадкам і профзахворюванням. Питання про стан виробничого травматизму за ініціативи відділень Фонду в містах і районах області щоквартально розглядаються на засіданнях обласної, міських і районних рад з питань безпечної життєдіяльності населення.
2008-287.jpgЩоб мати уявлення про той обсяг завдань, який виконується управлінням Фонду, наведемо лише кілька прикладів і цифр. Так, упродовж 2007 р. страховими експертами на підприємствах області проведено 3002 перевірки. У результаті було виявлено 15 300 порушень законодавства про охорону праці, внесено 2878 подань керівникам цих підприємств. При цьому більш як у двохстах поданнях порушувалося питання про заборону робіт, умови праці на яких не відповідали нормам, встановленим законодавством.
Спеціалісти управління Фонду і його робочих органів регулярно беруть участь в роботі комісій з перевірки знань з охорони праці, у випробуванні та введенні в експлуатацію нових об’єктів та обладнання, засобів індивідуального та колективного захисту. Окремо треба сказати про участь у роботі комісій, що проводили комплексні перевірки, яких у минулому році було понад 560. Спільно з представниками Держгірпромнагляду, виконавчої влади, управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, санітарно-епідеміологічних станцій страхові експерти перевіряли, як на підприємствах проводиться робота щодо запобігання нещасним випадкам і профзахворюванням.
2008-286.jpgОднією з ефективних форм роботи Фонду та його впливу на зниження рівня травматизму є співробітництво страхових експертів з постійно діючими комісіями з питань охорони праці підприємств. Таким чином удається добиватися додержання термінів проведення попередніх і періодичних медичних оглядів, ефективного розгляду невідкладних питань на засіданнях комісій.
Страхові експерти проводять на підприємствах перевірку укомплектованості служб охорони праці відповідними спеціалістами, періодичності їхнього навчання та підвищення рівня кваліфікації. У відділеннях Фонду введено облік наявності служб і спеціалістів з охорони праці на основних травмонебезпечних підприємствах. У Фонді контролюють терміни проходження ними навчання та підвищення кваліфікації відповідно до вимог нормативних актів. При цьому управління Фонду допомагає вирішувати проблеми, що виникають, виділяючи необхідні кошти. Так, упродовж 2007 р. за рахунок коштів Фонду пройшли навчання 819 спеціалістів підприємств, які займаються питаннями охорони праці. На це було витрачено 207,4 тис. грн.
2008-288.jpgЗавдяки цим і ряду інших заходів, вжитих управлінням Фонду у виключно складних умовах минулого року, вдалося дещо знизити рівень загального травматизму та професійної захворюваності в області. Але є, на думку страхових експертів, деякі моменти, які не дають змоги проводити профілактичну роботу більш успішно.
Так, згідно з вимогами п. 5.2 діючого Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці керівники підприємств з чисельністю працюючих понад 1000 осіб, керівники та спеціалісти служб охорони праці, члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці цих підприємств повинні проходити навчання та перевірку знань в Головному навчально-методичному центрі Держгірпромнагляду. Напевне, такий монополізм за наявності в області профільних навчальних закладів, Науково-дослідного інституту гірничої механіки, Макіївського науково-дослідного інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості тощо не виправданий і значно ускладнює організацію та проведення навчання спеціалістів відповідних категорій.
В обласному управлінні Фонду вважають за необхідне прийняття нового Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві з урахуванням поданих раніше пропозицій. Окремо має бути розроблено і затверджено Порядок розслідування професійних захворювань. Таким чином у роботу страхових експертів буде внесено більшу визначеність, і вони зможуть працювати з більшою віддачею та результативністю.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
начальник обласного управління
Фонду В. Крот (ліворуч) під час зустрічі
з гірниками ДП «Артемвугілля»;
навчання спеціалістів з питань охорони праці
в Кіровському районному відділенні Фонду м. Макіївки;
покладання квітів до пам’ятника загиблим шахтарям
у Макіївці у Міжнародний день інвалідів;
начальник Слов’янського відділення Фонду М. Земляк
і головний спеціаліст з медичного обслуговування
М. Костенко (у центрі) у санаторії «Слов’янський»,
де проходять реабілітацію інваліди;
працівники одного з найкращих,
Артемівського, відділення Фонду.

Фото автора та з архіву обласного управління Фонду



До списку