Статьи

2008-160_3.jpg Менше ніж через місяць після аварії на ДП «Вугільна компанія «Шахта «Краснолиманська», що сталася 9 травня, Донбас потрясла нова катастрофа. 8 червня о 5 год 02 хв потужний вибух прогримів на шахті імені Карла Маркса ВО «Орджонікідзевугілля» в Єнакієвому. За словами очевидців, стовп вогню й чорного диму здійнявся над стволом до кілометрової висоти. Досить сказати, що перших п’ятьох потерпілих було виявлено на поверхні. Вони отруїлися газами, що вирвалися із шахтних надр, їх засипало уламками зруйнованих будівель… А під землею в цей час перебувало ще 37 гірників.

Не оправившись від попереднього потрясіння, жителі Донбасу були шоковані новим лихом. Та тяжче за всіх страждали рідні й близькі тих, хто в невідомості перебував під землею. На щастя, для більшості з них сталося диво. Вже наступного дня вранці на поверхню було піднято двох гірників. На жаль, третій із знайдених виявився без ознак життя.
А ввечері вдалося врятувати ще 22 потерпілих.
Вибухів під землею, за словами піднятих на поверхню шахтарів, було кілька. І, добираючись до підземної диспетчерської, вони боялися, що може пролунати ще один, для них останній... Вони встигли повідомити про аварію гірничому диспетчеру, і новий вибух жбурнув їх на землю. Зв’язок перервався.
2008-161.jpgКоли прийшли до тями й вийшли до ствола, змогли оцінити силу вибуху: вагонетки були зім’яті як сірникові коробки...
Через півтори доби їх знайшли біля ствола.
У числі потерпілих була і єдина жінка — медсестра підземного здоровпункту Л. Власова. Почувши якийсь гуркіт, вона схопила свою валізку з медикаментами і ступнула за поріг для надання в разі потреби допомоги, але відразу знепритомніла.
Уже 20 років спускається вона в шахту на свою підземну медичну вахту, і багатьом з потерпілих не раз приходила у важку хвилину на допомогу. Цього разу її не залишили в біді шахтарі: віднесли на руках до свіжого струменя, привели до тями. А потім вже й вона надавала допомогу постраждалим. Надія на порятунок не залишала їх ні на мить. Але всі усвідомлювали, що до них можуть не встигнути добратися вчасно: знизу, затоплюючи виробки, все ближче підступала вода, яку через порушення електропостачання насоси перестали відкачувати.
2008-162.jpgВиявивши обрив каната, що піднімав кліть (шахтарський ліфт), потерпілі зрозуміли, що вона зірвалася в нижню частину ствола. І невідомо, скільки часу знадобиться рятувальникам на першочергові відбудовні роботи...
Все-таки їх знайшли до фатального терміну, буквально вирвавши у смерті.
Із 37 гірників на момент підготовки до друку цього матеріалу вдалося врятувати 24 особи. За винятком трьох, які одержали найбільш серйозні травми, всі уже виписані з лікувальних закладів, і День шахтаря зустрінуть у колі рідних і друзів. Одна людина загинула. Пошуки 12 гірників тривають.
Як повідомив голова урядової комісії з розслідування причин аварії, перший віце-прем’єр-міністр О. Турчинов, приблизно за півгодини до вибуху прилади зафіксували в шахті різке підвищення вмісту метану, і гірникам було наказано піднятися на поверхню. Але коли першим дев’ятьом особам, які розмістилися в кліті, до мети залишалося трохи більш як 100 м, під ними, приблизно на середині ствола, пролунав вибух. Вогняний ураган, судячи з усього, жбурнув кліть з людьми спочатку вгору, а потім обірвався канат, і вона полетіла вниз по стволу...
2008-163.jpgНайбільша з аварій, що сталася на цій шахті раніше, теж була пов’язана зі стволом. Тоді через його зледеніння на кліть з шахтарями обрушилося близько 500 т льоду. Він обірвав своєю масою підйомний канат, і кліть упала в ствол... Наш журнал розповідав про цю аварію в статті «Кинуті в безодню» (№ 3, 1997 р.).
Цього разу причиною лиха став вибух метану.
Оплавлено могутні сталеві балки, завалено дахи, на сотні метрів навколо в будинках вирвано віконні рами, двері, вибито скло...
2008-164.jpgЗгідно з первинною версією, у шахті працювали тільки гірники, зайняті усуненням порушень, виявлених напередодні працівниками Держгірпромнагляду, які за три дні до аварії заборонили проводити видобування палива. Але незабаром з’ясувалося, що, зірвавши пломби, встановлені на підіймальному обладнанні гірничотехнічною інспекцією, вугілля продовжували видавати на-гора. Як пояснив директор шахти О. Лучкай, видобування палива насправді не проводилося, але піднімали вугілля, видобуте раніше, побоюючись його самозаймання.
2008-165.jpgЯк би там не було, саме слідом за зірваною пломбою, встановленою інспекцією державного нагляду і зірваною за командою керівництва шахти, стався вибух.
Керівник урядової комісії О. Турчинов заявив на її засіданні, що Держгірпромнагляду «дається сувора вказівка діяти активно, й у випадках, коли умови праці не відповідають вимогам безпеки, коли ми не можемо дати гарантію безпеки шахтарів, такі шахти треба зупиняти».
О. Турчинов зажадав підвищити відповідальність керівників за ведення робіт в умовах, що не відповідають нормам безпеки, а також за порушення приписів органів Держгірпромнагляду. «На прикладі шахти імені Карла Маркса,— сказав він,— необхідно дати зрозуміти багатьом, що приписи — це не чиїсь благі побажання чи примхи — від їх виконання залежить життя людей!».
Спроби водолазів спуститися під воду й підчепити кліть, що обірвалася, результатів не дали. Рятувальники наштовхнулися на величезні шматки покрученого металу, що не дав змогу спуститися нижче. Можливо, це вдасться зробити після відкачування води, що піднялася у стволі до висоти 12-поверхового будинку.
Розслідування обставин, що стали причиною аварії на шахті імені Карла Маркса, й пошуки тіл 12 шахтарів тривають.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
руйнування на поверхні;
цілодобово не розходяться
родичі потерпілих;
піднято перших врятованих;
голова Донецької облдержадміністрації В. Логвиненко (ліворуч) та перший віце-прем’єр-міністр О. Турчинов під час зустрічі з родичами гірників,
які потрапили в біду;
А. Плотников пережив друге
народження, і рідні не відпускають його з обіймів.

Фото автора



До списку