Статьи

2008-160_1.jpg Упродовж 11 місяців 2007 р. на підприємствах Іллінецького району, що на Вінниччині, сталося 5 нещасних випадків, у тому числі один зі смертельним наслідком — відповідно на 7 і 2 менше, ніж за аналогічний період минулого року. Незважаючи на це, теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області вирішило провести тут разом із Держпожнаглядом та санепідслужбою району комплексну перевірку стану охорони праці.

Як показали результати, перевірка була конче необхідною, оскільки місцева влада хоч і переймалася питаннями охорони праці, обговорюючи її стан на засіданнях районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення та оперативних нарадах з керівниками підприємств, але не зуміла повною мірою добитись від роботодавців неухильного додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Найбільш затятими порушниками Закону «Про охорону праці» виявились Іллінецький район електричних мереж (РЕМ), СТОВ «Камсит», «Авангард», ТОВ «Агрофірма «Дар». Саме на цих підприємствах було виявлено найбільше порушень вимог безпеки, окремі з яких створювали безпосередню загрозу життю і здоров’ю працюючих. У РЕМ, наприклад, їх було зафіксовано 52, з них 12 — порушення вимог електробезпеки.
Під час перевірки виявлено ряд серйозних недоліків щодо організації навчання працівників безпечних прийомів праці. Так, із 887 працівників, робота яких була пов’язана з підвищеною небезпекою, 103 виявились допущеними до роботи без перевірки знань з питань охорони праці.
У питаннях профілактики виробничого травматизму пасивну позицію займали служби охорони праці окремих підприємств. В Іллінецькому територіальному медичному об’єднанні, СТОВ «Дружба», «Камсит», «Авангард», ТОВ «Іллінецький цукровий завод», філії «Райагроліс» упродовж 2006—2007 рр. спеціалісти з охорони праці не видали керівникам виробничих підрозділів жодного припису на усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці. У той же час, як з’ясувалося в ході перевірки, тут їх було, як мовиться в таких випадках, хоч греблю гати.
На більшості перевірених підприємств не на належному рівні проводилися технічні огляди сільськогосподарської техніки. Як слід про його організацію подбали лише на ДП «Дашівське лісомисливське господарство» та у СТОВ «Дружба», у решті технічні огляди пройшло лише 80—90% техніки. Недбале ставлення до технічного стану сільськогосподарських машин призвело до того, що в ряді господарств причіпний інвентар і самохідні машини перебували в запущеному стані. Механізатори допускалися до роботи на тракторах без відповідних посвідчень, а ті, які їх мали, не завжди додержували Правил дорожнього руху. Чи не найбільше порушень такого плану було зафіксовано у СТОВ «Камсит», «Авангард», на приватному орендному підприємстві «Якубівка».
У районі не було належним чином організовано виконання постанови Кабінету Міністрів від 05.05.97 р. № 409 «Про забезпечення надійності та безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж» щодо проведення обстеження та паспортизації цих об’єктів. У ході перевірки виявилось, що із 309 об’єктів їх проведено лише на 77 (4 споруди перебували в аварійному стані). Не кращий стан справ з виконанням постанови Кабінету Міністрів від 15.10.2003 р. № 1631, якою передбачено порядок видачі дозволів на виконання робіт та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. Згідно з результатами перевірки в районі їх отримали лише 8 суб’єктів господарювання, в той же час виконання робіт та експлуатація устаткування підвищеної небезпеки проводилися майже на кожному підприємстві.
На окремих підприємствах, зокрема у СТОВ «Камсит», «Авангард», не організовувалось проходження працівниками медичних оглядів, не видавався спецодяг.
У ході проведення комплексної перевірки державні інспектори виявили понад 600 порушень вимог діючих нормативно-правових актів з охорони праці, заборонили експлуатацію 87 одиниць машин, механізмів, устаткування, в тому числі 16 тракторів, до адміністративної відповідальності притягнено 42 працівників, з них 5 перших керівників, до дисциплінарної — 16 посадових осіб.
Зважаючи на істотні недоліки в реалізації державної політики в галузі охорони праці, рада теруправління Держгірпромнагляду та обласна координаційна рада з питань безпечної життєдіяльності населення розглянули питання про стан охорони праці в районі на спільному виїзному засіданні, намітили ряд заходів щодо усунення виявлених порушень. Здавалось би, що вже після цього в районі закипить робота, але... Як показали повторні перевірки, в ТОВ «Агрофірма «Дар», СТОВ «Авангард», «Камсит» значна частина порушень залишилась не усунутою. Виходить, керівники згаданих підприємств не пройнялися відповідальністю навіть після того, як на їхню адресу була висловлена критика членів двох поважних в області колегіальних органів управління. Звичайно, роботу обладнання, яке не відповідало вимогам безпеки, було зупинено, порушники Закону були притягнені до адміністративної відповідальності. Але чи змусять ці заходи повернути роботодавців обличчям до охорони праці, адже сума штрафу, якому вони піддаються в таких випадках, становить лише кілька відсотків від їхнього місячного заробітку?
За моїм глибоким переконанням, економічний важіль впливу на кишеню роботодавця має бути більш відчутним, щоб спонукав його до реальної роботи щодо створення здорових і безпечних умов праці. Це — вимога часу, адже наскільки відомо з публікацій журналу «Охорона праці», керівників-порушників, які ігнорують ст. 13 Закону «Про охорону праці», немало і в інших регіонах України. Було б доцільно також ввести норму Закону, яка б давала право органам з нагляду за охороною праці у разі нещасного випадку накладати штраф за його настання на відповідальних осіб, у тому числі на роботодавця, причому в 10-кратному розмірі, адже сьогодні прямі винуватці трагедій практично не несуть ніякої відповідальності за каліцтво та загибель людей на виробництві (в тому числі кримінальної). Лише в такий спосіб можна змусити роботодавця та підлеглих йому посадовців поважати Закон і цінити людське життя.

О. ВОЛИНЕЦЬ, начальник Вінницької ДІОП в АПК та соціально-культурній сфері

Фото В. СОПІЛЬНЯКА



До списку