Статьи

Під час проведення державним інспектором Вінницької ДІОП в АПК та соціально-культурній сфері А. Савченком перевірки стану охорони праці на приватному сільськогосподарському підприємстві «Ташлик» у Теплицькому районі, що на Вінниччині, було виявлено ряд порушень вимог безпеки. Зокрема, один з колісних тракторів не був обладнаний електростартерним запуском двигуна з кабіни (фото 1), система блокування запуску двигуна на ввімкненій передачі була несправною. Ці порушення становили потенційну загрозу життю та здоров’ю обслуговуючого персоналу, оскільки в момент запуску основного двигуна, що проводився за межами кабіни, механізатор змушений був перебувати біля трактора, якраз навпроти заднього колеса. Крім того, трактор експлуатувався із значним перевищенням терміну його використання, що, до речі, само по собі створювало небезпеку, причому не лише для механізатора, який на ньому працював.
В одному із суміжних приміщень ремонтної майстерні тракторної бригади зберігалися кисневі балони та ацетиленовий генератор (фото 2), в іншому — проводилися електрозварювальні роботи. Це за певних обставин могло призвести до вибуху балонів.
З огляду на виявлені порушення нормативно-правових актів з охорони праці, що створювали загрозу життю та здоров’ю працівників, державний інспектор склав протокол про притягнення бригадира тракторної бригади В. Ткачука, з вини якого вони були допущені, до адміністративної відповідальності (фото 3).
Не все гаразд із створенням здорових і безпечних умов праці і в агрофірмі «Росоша» цього ж району. На зварювальному посту машинно-тракторного парку відстань від місця виконання вогневих робіт до балонів з киснем та пропан-бутаном була меншою ніж 5 м. Крім того, ці балони стояли поруч, кабелі електрозварювального трансформатора мали численні незаізольовані скрутні і лежали на землі поруч із газовими шлангами. Не відповідала вимогам безпеки ручка електродотримача, оскільки була виготовлена із горючого матеріалу, місце з’єднання кабелю та електродотримача не ізольоване і мало відкриті струмовідні частини, сам електродотримач — саморобний. Робоче місце електрогазозварника не захищене від опадів (фото 4).
Суттєві порушення тут допускалися і під час проведення польових робіт. Зокрема, агрегати не були обладнані двосторонньою сигналізацією. Незважаючи на те, що сівба проводилася протруєним насінням, залучені до роботи працівники не були забезпечені спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, не кажучи вже про створення їм належних санітарно-побутових умов. Тож виходить, що ніякої охорони праці на вказаних підприємствах не було і немає.



До списку