Статьи

Image00010.jpgУ липні 2007 р. виповнилося 50 років від дня заснування державного підприємства (ДП) «Науково-дослідний інститут безпеки праці та екології в гірничорудній і металургійній промисловості». А почалася його історія зі створення у м. Кривий Ріг (1957 р.) лабораторії боротьби із силікозом Інституту гірничої справи імені М. М. Федорова АН УРСР (м. Донецьк).

У 1960 р. лабораторію було перетворено на філію Інституту гірничої справи, який після ряду перетворень став інститутом. У 1991 р. інститут отримав статус Українського державного, а потім став ДП «Науково-дослідний інститут безпеки праці та екології в гірничорудній і металургійній промисловості» (НДІБПГ). Значний внесок у становлення інституту зробили докт. техн. наук, професор В. Недін, канд. техн. наук В. Ващенко та докт. техн. наук, професор М. Швидкий.
Сьогодні ДП «НДІБПГ» є головним у системі Мінпромполітики України з питань науково-технічного забезпечення охорони праці та навколишнього середовища, з метрології та стандартизації, нормотворчої діяльності та базовим — з розробки засобів індивідуального захисту. Інститут атестований, має 11 свідоцтв, дозволів і ліцензій різних органів виконавчої влади на право виконання досліджень, вимірювань і випробувань за 28 напрямами з питань промислової безпеки, умов праці та охорони навколишнього середовища.
В інституті розроблено та потім впроваджено комплекси запобіжних і огороджуючих кріплень гірничих виробок для різних гірничо-геологічних умов, засоби захисту працюючих від ураження електричним струмом, комплекс способів і засобів, які попереджують утворення і виділення шкідливих речовин в атмосферу гірничих виробок під час видобування руд шляхом локалізації осередків пилоутворення та очищення повітря від шкідливих домішок, що забезпечує ефективне провітрювання гірничих виробок, засоби колективного та індивідуального захисту.
Роботи інституту дають змогу знижувати запиленість і загазованість повітря на гірничо-збагачувальних комбінатах, рівні шуму та вібрації, зменшувати вплив гірничих робіт на довкілля.
ДП «НДІБПГ» за останні роки розроблено 12 правил і понад 100 інструкцій з охорони праці для працівників гірничорудної і металургійної промисловості, у навчально-методичному центрі інституту пройшли навчання і підвищили кваліфікацію 3000 фахівців галузі. Розглянуто матеріали 74 підприємств і організацій України, проведено метрологічну експертизу 26 проектів стандартів, інших нормативних документів з метрології, підготовлено 103 експертних висновки з науково-технічної експертизи, узгоджено 51 методику проведення приймальних випробувань та 12 проектів технічних умов машин, матеріалів і речовин. В інституті діє аспірантура, регулярно видається спеціалізований збірник наукових праць.
За час існування інституту підготовлено 6 докторів і 82 кандидати технічних наук останніми роками випущено 32 збірники наукових праць, більше 30 книг і монографій, отримано 440 авторських свідоцтв і патентів на винаходи.
Вітаємо колектив інституту з ювілеєм, зичимо доброго здоров’я, нових великих звершень у його благородній справі, присвяченій охороні життя і здоров’я працівників гірничо-металургійного комплексу України.



До списку