Статьи

2008-207_1.jpgВідомо, що зі зростанням потужності певного підприємства збільшується ризик як для працівників, так і для людей, які мешкають або працюють поряд, отримати травму або ушкодити здоров’я. Пояснюється це тим, що на багатьох виробництвах експлуатуються об’єкти підвищеної небезпеки, використовуються застаріле устаткування, небезпечні речовини тощо.
Як за таких умов звести ризик до мінімуму, вчасно запобігти виробничому травматизму?
Однією з основних гарантій безпечної експлуатації засобів виробництва є їх справний технічний стан, який можна визначити шляхом проведення технічної експертизи. Більшість роботодавців Херсонщини за цими та іншими послугами звертається до Херсонського експертно-технічного центру.
За словами багатьох підприємців, перевагу Херсонському ЕТЦ вони надають насамперед завдяки високій якості робіт, досвіду, професіоналізму фахівців. До цих здобутків організація йшла 12 років.
Херсонський ЕТЦ було утворено у 1996 р. на базі Херсонської філії Чорноморського експертно-технічного центру як державне підприємство в управлінні Держнаглядохоронпраці України. Діяльність організації насамперед спрямовано на технічну підтримку державного нагляду за охороною праці на виробництві.

Перші кроки...

У новоствореній організації працювало 8 осіб, які провадили експертизу проектів та опосвідчення об’єктів підвищеної небезпеки. Тоді ж було створено лабораторію неруйнівного контролю металу та зварних з’єднань. Начальником центру було призначено технічного експерта об’єктів котлонагляду С. Ананьїна, який очолює організацію і сьогодні. «На початку нашої діяльності виникало чимало труднощів,— ділиться спогадами Сергій Павлович.— Для виконання робіт потрібні були прилади, обладнання для лабораторії, яку щойно почали створювати, існувала гостра потреба у працівниках, спеціалістів потрібно було навчати. До того ж раніше подібного контролю за розробкою проектів та експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки у державі не було. Тому ми часто стикалися з тим, що клієнти не розуміли призначення нашої організації.
Реалізуючи вимоги нормативно-правової бази, яка діяла на той час, ми навчалися на власному досвіді, самі розробляли також методологію виконання робіт, адже на державному рівні її ще не було запроваджено. Фактично ми йшли незвіданим шляхом, але він був вірним: зроблені внаслідок експертиз зауваження змушували проектні організації більш точно дотримуватись вимог нормативних актів з охорони праці. Саме на це спрямували основні зусилля спеціалісти з великим досвідом роботи — Л. Бойчук,
О. Сарвіна, В. Ніколаєв, П. Долецький та інші, які працюють в Херсонському ЕТЦ і тепер. Саме вони закладали фундамент, який зміцнювався і вдосконалювався в процесі постійного розвитку».

Час розвитку і вдосконалення

2008-213_1.jpgМабуть, розвиток, долання негараздів, внаслідок чого приходить досвід,— це і є життя. З перших днів діяльності Херсонський ЕТЦ розширював сфери діяльності, тут створювали нові відділи, до роботи залучали фахівців, які потім ставали майстрами своєї справи. Це питання для ЕТЦ є принциповим, адже експерт — не просто спеціаліст з вищою технічною освітою, це — спеціаліст високого класу.
Кроком вперед у розширенні сфери діяльності організації стало створення у 1999 р. санітарної лабораторії. Основним її призначенням є проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці. Сьогодні тут проводять ще й аналіз води, контроль за водопідготовкою в котельнях, спеціалістів лабораторії залучають і до розслідування нещасних випадків.
З часу заснування ЕТЦ послуги надавались двома відділами: технічних експертиз і технічної діагностики та технічного огляду. У 1998 р. кардинальною зміною в роботі центру стало створення нового структурного підрозділу — Міжгалузевого регіонального навчально-консультаційного центру. Спочатку тут проводилось лише навчання посадових осіб та працівників з питань охорони праці, в тому числі — з електробезпеки. Пізніше було організовано професійне навчання працівників. У 2000 р. було отримано ліцензію Міністерства освіти і науки України на проведення професійної підготовки операторів заправних станцій та машиністів холодильних установок. Рік потому у навчально-консультаційному центрі почали готувати ще й операторів хлораторних установок та операторів товарних. У 2005 р. було запроваджено спеціальне навчання посадових осіб з питань пожежної безпеки. Звичайно, така підготовка проходить у співпраці з органами пожнагляду. Введення цього виду навчання зумовлене численними пропозиціями організацій.
Наступним кроком до вдосконалення роботи навчально-консультаційного центру стало створення відділу психофізіологічних досліджень працівників. Його діяльність полягає у доборі спеціалістів для виконання робіт підвищеної небезпеки, який провадиться на основі психофізіологічної експертизи осіб за видами робіт.

Назустріч підприємцеві

Додержання законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці вимагає від роботодавців немалих зусиль. Методична допомога, консультація, забезпечення нормативними актами — необхідні речі, та підприємці з віддалених районів області не мають можливості часто бувати в обласному центрі.
З огляду на це у 2002 р. було відкрито першу дільницю центру у Новій Каховці, потім — у Генічеську та Скадовську. Отже, тепер на місці вирішуються питання проведення експертизи проектної документації, експертного обстеження підприємства щодо спроможності виконувати роботи підвищеної небезпеки, експлуатації машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, проходження навчання посадовими особами та приватними підприємцями з охорони праці.

Шлях до досконалості

З вирішенням проблемних питань, які виникали в процесі роботи центру, вдосконалювалась і якість послуг. Та деякі проблеми були характерними не тільки для Херсонського ЕТЦ, а й для інших подібних підприємств. Це призвело до перегляду та поступового вдосконалення нормативно-правової бази, а отже, сприяло підвищенню якості послуг. У 2004 р. підприємство отримало сертифікат якості, який засвідчує, що тут побудована і функціонує система управління якістю виконуваних робіт, яка відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2001, тобто вимогам державного стандарту України. Таким чином, Херсонський ЕТЦ став третім з-поміж 27 ЕТЦ України, де було впроваджено систему управління якістю. Трохи більше ніж через рік тут було проведено наглядовий аудит, але вже на підтвердження сертифіката. Детально перевірено всі структурні підрозділи підприємства.
Підсумовуючи проведену роботу, керівник системи якості на підприємстві, заступник начальника ЕТЦ С. Єременко зазначає: «Підтвердження сертифіката на систему управління якістю стало ще одним доказом того, що якість послуг, які надає Херсонський експертно-технічний центр, відповідає державним, а отже, і міжнародним стандартам».

Т. НАЗАРЕНКО, начальник прес-центру теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області

На знімках:
начальник Херсонського ЕТЦ
С. Ананьїн;
у навчальному класі ЕТЦ.

Фото автора



До списку