Статьи

Саме на ці цілі спрямовані зусилля керівництва та інспекторського складу теруправління Держгірпромнагляду по Харківській області. На виконання раніше виданих розпоряджень Комітету в області за період з 16.10.2007 р. по 15.11.2007 р. проведено 216 цільових перевірок підприємств ВАТ «Харківгаз» і «Харківміськгаз», інших підрозділів щодо забезпечення ними безпечних режимів газопостачання та додержання техніки безпеки під час постачання споживачам природного газу.
Інспекторами Харківської ДІОП у газовій та хімічній промисловості виявлено 550 порушень нормативно-правових актів з охорони праці.

Зокрема, багато ГРП не забезпечені необхідною кількістю обслуговуючого персоналу, первинними засобами пожежогасіння, там немає виробничих інструкцій з перевірки скидальних та запобіжних клапанів. У паспортах ГРП не відображалися повні переліки робіт, що виконувалися за нарядами-допусками під час їх обслуговування. На деяких технологічних лініях газових мереж виявлено запобіжні клапани, що відпрацювали амортизаційні терміни та підлягають заміні...
На більшості з перевірених ГРП відсутнє освітлення й опалення. Багато споруд ГРП та вимощення навколо них перебувають в аварійному стані.
Серед підрозділів ВАТ «Харківгаз» найбільшу кількість порушень виявлено в Мерефянській та Дергачівській філіях, в управлінні газового господарства Октябрського району м. Харкова. За результатами перевірки 22 посадових осіб цих підприємств було оштрафовано.
Сьогодні на ГРП, інших об’єктах газового господарства більшість заходів, запропонованих державними інспекторами, вже виконано. Крім того, комісія з перевірки знань на чолі з першим заступником начальника теруправління Держгірпромнагляду по Харківській області В. Педановым проекзаменувала перших керівників, головних спеціалістів та керівників середньої ланки ВАТ «Харківміськгаз», які після трагедії в житловому будинку, що сталася в Дніпропетровську, пройшли позапланове навчання з питань охорони праці в спеціалізованих закладах освіти.
Не менше претензій накопичилося у контролюючих органів під час перевірки й тих підприємств, які утримують власне газове господарство, мають на балансі газове котельне обладнання. Зокрема, у ВАТ «Санаторій Рай-Оленівка», в/ч А-0534, ВАТ «Завод «Електродвигун», ТОВ «Альтек», Харківський військовий університет повітряних сил, ТОВ «ТРТ», на виробничому сільськогосподарському підприємстві імені Щорса було виявлено, що там немає інструкцій з обслуговування, відсутнє освітлення та опалення, а самі вони не укомплектовані (не більш як 60% від норми) навченими працівниками. Експлуатацію ГРП усіх перерахованих вище підприємств і організацій було заборонено. Перших керівників та посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності.
Інспекторами також проведено перевірки додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці на теплопостачальних підприємствах. Роботу 28 із 36 перевірених підприємств було призупинено. До адміністративної відповідальності притягнено 17 посадових осіб. Особливо неблагополучна ситуація склалася у котельнях підприємства «Житлокомсервіс» Ленінського району м. Харкова, Комінтернівської філії комунального підприємства «Харківські теплові мережі», компанії «Теплоенергія» Чугуївського району, ЗАТ «Укрелектроремонт». Тут відсутні паспорти газових об’єктів, проектна та виконавчо-технічна документація. Не розроблено плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій, приміщення котелень не обладнано газовими сигналізаторами, відсутні режимні карти роботи ГРУ, накази керівників про призначення осіб, відповідальних за технічний стан та безпечну експлуатацію систем газопостачання. У багатьох працівників, які здійснюють технічну експлуатацію газового господарства, немає посадових і виробничих інструкцій. Картина, скажемо прямо, маловтішна.
Головний висновок, який зробили після перевірок наглядові органи,— це низький, такий, що не відповідає вимогам нормативних актів, рівень технічного обслуговування газового обладнання та газових мереж, який, як бачимо, зумовлений як недостатньою кваліфікацією обслуговуючого персоналу, так і недостатньою чисельністю самих працівників. Сидіти склавши руки і нічого не робити нікому в цій ситуації права не дано. Адже до великої біди, як свідчить практика, у цьому випадку — рукою подати. Саме тому перевірки додержання вимог промислової безпеки та охорони праці на підприємствах-постачальниках і підприємствах-споживачах природного газу не припиняться до закінчення опалювального сезону.


Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку