Статьи

Нещодавно інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області провели комплексну перевірку стану охорони праці та промислової безпеки на кількох автотранспортних підприємствах обласного центру. Необхідність перевірки була продиктована високим рівнем виробничого травматизму серед працівників автотранспортної галузі.

Працівники наглядових органів серйозно занепокоєні не тільки великою потенційною небезпекою одержання травм водіями автогосподарств внаслідок ДТП на дорогах, але й тим, що загрозу для їхнього життя та здоров’я становить виконання робіт, пов’язаних з поточним обслуговуванням автотранспортних засобів, експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки, які є в гаражах і ремонтних приміщеннях.
Цілком очевидно, що вимоги чинного законодавства про охорону праці на цих підприємствах повинні виконуватися на самому високому рівні, оскільки йдеться про безпеку пішоходів і пасажирів під час їхнього перевезення. Адже всім відомо, чим загрожує виїзд на лінію несправного транспортного засобу.
Проведені перевірки, на жаль, свідчать, що посадові особи підприємств автотранспорту приділяють мало уваги повсякденній роботі в галузі охорони праці. В усіх перевірених автогосподарствах СУОП практично не функціонує чи функціонує на дуже низькому рівні. Більшість керівників перевірених підприємств самоусунулися або здійснюють недостатній контроль за виконанням посадовими особами структурних підрозділів обов’язків з питань охорони праці.
На підтвердження цих висновків, зазначених в акті комплексної перевірки, доцільно навести конкретні приклади порушень, виявлених перевіряючими. У ВАТ «Сумське АТП-12954» було встановлено, що до цього часу не проведено паспортизацію будівель, споруд та інженерних мереж. Ніхто не контролює безпеку експлуатації цих об’єктів, не проводить їх технічні огляди на початку і наприкінці опалювального сезону. Журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочих місцях не відповідають вимогам чинних нормативно-правових актів. На підприємстві не розроблено посадову інструкцію особи, відповідальної за технічний стан і безпечну експлуатацію газового господарства. Не проведено тут також і опосвідчення електроустановок. Головний механік підприємства, відповідальний за безпечну експлуатацію котлів, не атестований згідно з ДНАОП 0.00-1.26-96.
Під час перевірки ремонтної бази перевіряючі не змогли переконатися у наявності журналів реєстрації та випробувань гідравлічних, пневматичних і електричних підйомників. Проте мали можливість спостерігати факти порушення працівниками вимог безпеки. Зокрема, слюсарі-ремонтники під час виконання ремонту автомобілів на оглядових канавах працювали без захисних касок і спецодягу. Зварювальні столи в ремонтних приміщеннях експлуатувалися без заземлюючих пристроїв. На столі свердлильного верстата не було лещат для надійного закріплення деталей, що обробляються, заточувальні верстати в агрегатній не обладнані пусковими пристроями, зблокованими із захисними екранами.
Усього під час перевірки цього підприємства державні інспектори виявили 76 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, заборонено експлуатацію 8 одиниць обладнання, до адміністративної відповідальності притягнено трьох посадових осіб.
Аналогічні порушення були виявлені у ВАТ «Сумське АТП-15955». Тут окрім іншого перевіряючі переконались у відсутності журналів обліку та опосвідчення балонів із зрідженим газом. Вогневі роботи з обробки металів проводяться з грубими порушеннями правил безпеки. На окремих балонах з пропаном було виявлено несправні вентилі. Виробництво не забезпечено електротехнічними працівниками, відсутня особа, відповідальна за справний стан і безпечну експлуатацію електроустановок. Не проводилося тут і саме опосвідчення електроустановок. У приміщеннях з підвищеною небезпекою і в особливо небезпечних приміщеннях застосовувалися саморобні переносні світильники з металевими корпусами без занулення.
Всього у ВАТ «Сумське АТП-15955» було виявлено 52 порушення, заборонено експлуатацію 5 одиниць устаткування. До адміністративної відповідальності притягнено чотирьох посадових осіб. Серед оштрафованих — перший керівник підприємства, голова правління О. Тесля, а також головний інженер В. Мойсеєнко.
Понад 60 порушень, що створюють загрозу для життя та здоров’я працюючих, було виявлено у ТОВ «Імпульс» і ТОВ «Автоярд». Характер виявлених порушень ідентичний тим, що мали місце в інших автогосподарствах. Хоча є й деякі нюанси. Наприклад, форма і саме ведення журналів реєстрації інструктажів з охорони праці в цих товариствах не відповідають встановленим вимогам. Не фіксуються дані вимірювань опору ізоляції обмоток зварювальних трансформаторів і відомості про стажування новоприйнятих працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки. Посадові особи обох підприємств не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці в установленому порядку. Не проводяться технічні огляди та випробування вантажопідйомних механізмів. У гаражах оглядові канави не обладнані колесовідбійними пристроями. На цих підприємствах не призначено посадових осіб, відповідальних за справний стан і безпечну експлуатацію вантажопідіймальних кранів.
У ТОВ «Автоярд» на момент перевірки були відсутні Положення про службу охорони праці, Положення про навчання та перевірку знань з питань охорони праці, посадові інструкції керівників середньої ланки.
Директора ТОВ «Автоярд» В. Манька, як і його колег з інших перевірених підприємств, було притягнено до адміністративної відповідальності.
Рада теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області запропонувала керівникам автотранспортних підприємств обласного центру вжити термінових і дієвих заходів, спрямованих на усунення виявлених порушень законодавства про охорону праці.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку