Статьи

2008-229_3.jpgЦієї зими в Азовському морі та Керченській протоці затонуло півдюжини суден, майже стільки ж сіли на мілину, при цьому загинуло 17 членів їх екіпажів. Рятувальники вже говорять про новий Бермудський трикутник, який утворився не десь там далеко, а зовсім поряд — біля наших південних берегів. Судна в цій зоні продовжують тонути, але останній випадок, на щастя, закінчився благополучно — і судно, і моряків, які потрапили у біду, вдалося врятувати. Ось хроніка цих подій.

До МНС України 18 січня о 19 год 40 хв надійшло повідомлення про те, що в Азовському морі на відстані 35 миль від Керченського півострова теплохід «Сергей Скадовский» (довжина 113 м, ширина 12 м, екіпаж 13 осіб, вантаж 3149 т зерна), що у складі каравану з 10 суден, який проводили криголам «Капитан Белоусов» і морський буксир (МБ) «Портовик», прямував з порту Маріуполь у Керченську протоку, в результаті стиснення льоду одержав пошкодження баластових танків правого борту, внаслідок чого в корпус судна почала надходити вода.
Як розповів заступник начальника Державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах України В. Давидов, зв’язку з аварійним судном, криголамом і буксиром практично не було — НП сталася в самому центрі Азовського моря, через велике віддалення від Керчі (40 миль) УКХ-радіостанції працювали нестабільно, а мобільні телефони і зовсім виявилися непридатними, доводилося користуватися в основному послугами суден, що проходили мимо.
З’ясувалося, що судно типу «ріка-море», збудоване у 1985 р., належить державній судноплавній компанії «Український комерційний флот» (м. Одеса). Вантаж (пшеницю) належало доставити в ліванський порт Бейрут. У цистернах на борту було 83 т дизпалива.
Судно сильно накренилося на правий борт і почало тонути. За вказівкою капітана 6 членів екіпажу відразу ж було пересаджено на борт МБ «Портовик», а 7 осіб, які залишилися, почали боротися за живучість корабля. Було ввімкнено всі насоси відкачування забортної води, видаляти воду судну допомагали своїми засобами також екіпажі криголама і буксира.
Крен трохи зменшився, але ситуація залишалася критичною. Судно загерметизували, і о 2 год 45 хв у ніч на 19.01.2008 р. за рішенням капітана і судновласника команда в повному складі евакуювалася на борт морського буксира. Витоку нафтопродуктів не спостерігалося.
З настанням світанку криголам повів караван у напрямку Керчі. Судна віддалилися від місця події вже на три милі, і тут надійшов наказ Мінтрансзв’язку: каравану зупинитися, а криголаму повернутися до «Сергея Скадовского» і «Портовика».
Треба віддати належне керівникам відомства — на долі теплохода ставити крапку не поспішали. Було прийнято рішення розпочати операцію щодо рятування судна. А кілька годин, поки у «верхах» вирішували, як бути далі, криголам обколював навколо аварійного судна важкий для Азовського моря (товщиною до 30—40 см) лід. «Сергей Скадовский», хоча і в притопленому стані, завдяки закупореному в корпусі повітрю усе ж таки утримувався на поверхні відносно стабільно.
Поряд з іншими розглядався і такий варіант — спробувати відбуксирувати судно до найближчої мілини, посадити його на неї і потім відкачати паливо та зняти хоча б частину вантажу. Правда, ближче ніж за 15—20 миль придатних для цього мілин на морській карті позначено не було. Нарешті було прийнято рішення — криголаму проламувати лід, а буксиру слідом за ним обережно проштовхувати аварійне судно у напрямку Керченської протоки. Рішення виявилося правильним: маленький караван, щоправда, зі швидкістю всього 4— 4,5 вузла, просувався вперед.
Як повідомив черговий капітан — наставник Керченського морського рятувального координаційного підцентру ДП «Дельта-лоцман» М. Кисельов, 20 січня опівночі судна увійшли в Керченську протоку. Ще через півтори години криголам «Капитан Белоусов» одержав команду йти до залишеного в морі каравану, а морські буксири «Иван Красносельский» і «Бора», які підійшли з Керчі на допомогу «Портовику», о 7 год 05 хв благополучно посадили аварійний теплохід на мілину неподалік від поромної переправи Керч — Тамань на відстані 700 м від берега.
— Головне, що під час цієї аварійно-рятувальної операції не постраждав жоден член екіпажу, практично вдалося врятувати й судно,— підбив підсумки президент «Укркомфлоту» В. Дехтерєв. — Сподіваємось, що мінімально постраждав і вантаж — це заслуга досвідченого екіпажу та його капітана, які при сильному вітрі, мінусовій температурі та качці відчайдушно боролись за судно й за таких нелегких умов перемогли. У форс-мажорних обставинах високий професіоналізм проявили також екіпажі криголама «Капитан Белоусов» та морського буксира «Портовик».

Коли верстався номер, до редакції надійшло повідомлення про те, що на судні перебувають уже 11 членів екіпажу. Його корпус оглядають водолази, щоб визначити характер пошкоджень і вжити заходів щодо їх усунення. Є надія, що паливо та частина вантажу буде із судна знято, а воду, що потрапила в корпус,— відкачано. Після цього «Сергей Скадовский» піде в доковий ремонт, а ще через кілька тижнів розпочне трудову вахту в морі.

В. ПАШИНСЬКИЙ, оперативний черговий Державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах України



До списку