Статьи

Протягом останніх років кількість професійних захворювань на вугледобувних підприємствах Львівщини перебуває приблизно на одному рівні. Торік було зареєстровано 632 випадки. Коефіцієнт частоти профзахворювань з розрахунку на 10 тис. працюючих утричі перевищує відповідний показник по Донецькій, Луганській та Дніпропетровській областях. Сума страхових виплат по Львівській області у 2008 р. становила 169,189 млн. грн. Потерпілі шахтарі їх отримували вчасно, хоча заборгованість зі сплати страхових внесків до Фонду по ДП «Львіввугілля» станом на 1 лютого 2009 р. становила 27 млн. грн.

З 2 по 6 березня комісія у складі представників органів обласної та місцевої державної виконавчої влади, профспілок і роботодавців вивчала причини виникнення професійних захворювань на підприємствах ДП «Львіввугілля», ДВАТ «Шахта «Надія» та ВАТ «Львівська вугільна компанія», аналізувала роботу відповідних установ щодо профілактики профзахворювань.
Комісія звернула особливу увагу на питання проходження медичних оглядів, диспансерного обліку працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, складання довідок про умови праці та санітарно-гігієнічної характеристики умов праці, ведення обліку пилових навантажень та повідомлень лікувально-профілактичних закладів про встановлення причинно-наслідкового зв’язку хвороби з умовами праці. Вивчались об’єктивність розслідування профзахворювань і врахування при цьому вимог нормативно-правових актів з охорони праці та державних санітарних правил, а також дієвість запропонованих комісіями з розслідування профзахворювань заходів задля їх профілактики. Розглядались питання зупинок роботи дільниць, використання підприємствами даного їм права на оформлення довгодіючих відхилень (ДДВ) від вимог нормативних актів, а також розробки заходів щодо запобігання профзахворюванням на час дії ДДВ. Вивчались правильність встановлення комісіями з розслідування профзахворювань осіб, які не додержували норм і правил охорони праці (у тому числі й потерпілих), застосування до них дисциплінарних стягнень та подання інформації органам прокуратури, а також наявність акта за формою П-4 на кожне встановлене професійне захворювання або групу одночасно встановлених профзахворювань для однієї особи та встановлення причинно-наслідкового зв’язку випадків смерті з професійним захворюванням та оформлення їх актом за формою П-4.
Комісія констатувала, що профзахворювання у шахтарів спричиняють наявність вугільно-породного пилу в повітрі робочої зони та дія інших шкідливих факторів. Захворювання пилової етіології становлять понад 70%. Збільшенню частоти захворюваності на антракоз сприяє підвищений вміст у вугіллі деяких домішок, токсична дія яких пригнічує природний імунітет людини. Серед основних причин профзахворювань є також значне перевищення гранично допустимої концентрації пилу на деяких робочих місцях у підземних виробках, надмірний шум від роботи технологічного обладнання, локальна вібрація, важка фізична праця, яка використовується від 20 до 60% робочого часу. Крім того, недостатнім є фінансування галузевих програм та відсутність фінансування обласної (регіональної) програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008—2012 рр.
За підсумками роботи комісії готуються пропозиції органам виконавчої влади, лікувальним і експертним установам стосовно виправлення існуючого стану та покращання роботи з профілактики профзахворювань.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор



До списку